Најтежа провјера...

Србија и Грчка - очи у очи. . .

Кошарка 18.08.2019 | 14:39
Најтежа провјера...
Акрополис куп годинама уназад буди посебне емоције кошаркашкој публици у Грчкој, поготово када се на другој страни терена налази селекција Грчке.

Многима су и даље у сећању потпуно свеже слике на можда и најтмурнији догађај у историји српске и грчке репрезентативне кошарке, играче два тима у застрашујућем физичком обрачуну који се завршио Крстићевом столицом у Бурусисову главу и срамоту која је небројано пута кружила интернет небом, па чак и ових дана...

Девет година после немилих догађаја две селекције су већ једном одмериле снаге на Акрополис купу, када је Драган Милосављевић одиграо најбољу утакмицу у дотадашњем току припрема за Евробаскет у Истанбулу и убацио 17 поена. Богдан Богдановић и Бобан Марјановић су тада имали најважније улоге, а две године касније поново ће очи кошаркашке јавности бити упрте у овај НБА двојац док ће, нажалост, Милосављевић комплетну акцију посматрати у цивилу после тешке повреде колена која му онемогућава известан пут у Кину на Светски куп...

Србија у ново одмеравање снага са Грчком улази после лаганог тријумфа против десетковане Италије, где се буквално из треће брзине отишло до 32 поена разлике на семафору! Мирослав Радуљицабио је поштеђен обавеза због јаког интензитета у којем је играо и тренирао претходних дана, Никола Милутинов поново је имао ограничену минутажу због својих здравствених проблема, јер у ситуацији када тим већ има једног играча мање у протоколу и двојицу који у Београду покушавају да се врате у живот и буду спремни за пут у Кину на завршницу припрема и почетак групне фазе, резултат помало пада у други план.

Не значи то да ће Србија против Грчке играти без оптерећења, мотивације и жеље за победом, већ да ће реализација одређених тактичких замисли ипак бити у првом плану.

И селектор Грчке Танасис Скуртопулос морао је ових дана доста да коригује састав. Велики ударац за Хелене представља повреда Костаса Слукаса, кога због проблема с листом вероватно неће бити у Кини. Јанис Бурусис није био у саставу против Турске, а у Грчкој се шушка о незадовољству искусног и темпераментног центра због тога што се преко његових леђа „чува“ Јанис Адетокунбо, а прича се и о старом проблему Хелена и наводним поделама у свлачионици, што поново доводи до негативне атмосфере у тиму. Тако је, сетимо се, било и пред Евробаскет у Истанбулу, које је Грчка завршила неславно... Такође, проблема с грчевима имао је Јанис Папапетру, па је питање да ли ће бити спреман за меч против Србије. 

Грчка је и против Турске показала доста мањкавости у игри, поготово у колективној одбрани и проналажењу решења на агресивну одбрану ривала. Испадањем Слукаса из ротације одбрана Грчке додатно је ослабила, а Србија би препознатљивом, агресивном и одбраном на ивици фаула требало да тражи решење за лакши пут до победе...

У земљи наших суседних комшија највише се плаше како ће центарска линија изаћи на крај с играчима попут Јокића, Марјановића, Милутинова, Радуљице, Бјелице, иако они у својим редовима имају најкориснијег играча НБА лиге Јаниса Адетокунба. Управо ће Адетокунбо бити прави изазов за одбрану Србије и тест после којег ће се видети да ли је колективни ниво одбране једнак појединачном.

Оно што би такође могло да буде занимљиво јесте потенцијални дуел двојице кошаркашких џинова – Бобана Марјановића и Јоргоса Папајаниса. Док су квалитети српског центра свима јако добро познати, грчки дугајлија остаје права енигма. Тачније, његова спремност да игру подигне за листвицу више. Иако показује солидан квалитет у оба рекета и има величину потребну да буде право тајно оружје Грчке, Папајанис и даље има проблем да нађе менталну снагу да покаже колико је заиста добар.

Окршаји Србије и Грчке одувек су будили посебну емоцију, чак и када резултат није толико у фокусу. А, не треба заборавити да су се копља укрштала и у квалификацијама за Мундобаскет и да је тада остало нерашчишћених рачуна. Зато се у Атини очекује спектакл.

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар