На њивама пуне руке посла, а радника све мање

На њивама и у воћњацима пуне руке посла, а сезонских радника све мање. Пољопривредници не могу да нађу довољно надничара, иако су повећали дневнице. Исти проблем мучи и угоститеље, као и грађевинце.

Република Српска 17.08.2019 | 13:09
На њивама пуне руке посла, а радника све мање
Стара народна "нема хљеба без мотике", сада важи само за оне који су прешли шесту деценију. Такви су на њивама, док они у пуној снази одлазе у земље Европске уније. У Подрињу и на Мајевици воћари с муком проналазе бераче иако је дневница од 40-50 марака.

- Свешће се на то, да домаћинство производи само за себе, и да то што сами произведу сами и оберу. Значи ко има своју породицу, за себе ће усијати и обрати. И, то је то - рекао је Добрисав Благојевић из Братунца.

Сезонски послови су драгоцијени за незапослене који не могу наћи посао у струци.

- По струци сам обућар, али немам посао. Овако зарађујем и није ми тешко - истакла је Вајица Симић.

И произвођачи дувана и повртари трагају за сезонским радницима који су траженији од жиранта. Осим дневнице, обезбјеђују им превоз, два оброка, кафу, пиће.

- Нема више ко да ради и нема више с ким да се ради - истакао је Раде Јовичевић, потпредсједник Удружења повртара Републике Српске.

Ријетки су они који немају проблема да обезбиједе помоћ у сезонским пословима.

Недостатак сезонаца проблем је и у Херцеговини.

- За сада се успјевамо изборити са радном снагом, али то је свакодневни проблем, који прераста у регионални проблем - навео је Драгиша Башић, руководилац воћарске производње Попово поље.

Омладинска задруга некада је годишње ангажовала и до 1хиљаду радника за сезонске, привремене и повремене послове - сада три пута мање.


Грађевинска предузећа подигла су цијену сатнице за 20 одсто , али тешко је доћи до паркетара, молера и керамичара, који лако налазе ангажман у иностранству.

- Старосна структура радника се повећала. Већи број радника је у зрелим годинама који остају овдје, већ су формирали породице, па им се не иде да буду подстанари у Њемачкој - сматра Милован Лукић, директор грађевинске фирме.

У бијељинској филијали Завода за запошљавање кажу да послодавци највише траже раднике који би обављали послове конобара и кувара, без обзира на квалификацију. Током сезоне рукаве засучу углавном старији који немају услове за пензију, а послодавци их не желе - проблем је што за коју годину неће моћи да раде. Кажу - ко хоће да ради посла увијек има, па је боље радити и за мање новца, него сједити код куће и жалити се на беспарицу.

РТРС

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

рукир

17.08.2019 11:13

Сто би људи радили за исту дневницу као прије 10-15 година, када данас та дневница нема никакву вриједност?! Све је у зивоту колико пара толико музике, па тако и рад на њиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајо Мој!

17.08.2019 13:35

ја нецу да се убијам 12 сати и висе, за 20 сет еура.

Name

Грујо

17.08.2019 14:11

Ниси ти гладан

Name

научник

18.08.2019 11:29

Омладина побелга у град неће да ради, ни једна неће да се уда да живи на селу, јер јој је то мизерно, јер неће ништа да ради, више воле блејати беспослени ко клошари по градовима у којима уопште немају никаквог посла.

Name

ре

18.08.2019 12:30

Донијети закон по којем се становништво побјегло са села у град мора вратити на село.

Name

Аноннимусс

18.08.2019 20:42

Ти си градска раја,...

Name

Доста роболасништва

17.08.2019 11:23

Под хитно промијенити закон о раду који је донијет док је Бисерка била предсједник владе. Радници су претворени у робове. Избацити одредбу из закона гдје обавезна нагодба између послодавца и радника прије суда. Али неће то урадити ни влада Радована нејаког

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аноннимусс

18.08.2019 20:45

Треба увести закон да плате у приватном сектору буду фиксне најниза 1200 км и да викенди буду слободни уз дозвољен број прековремених сати. Једна субота радна, ал то мозда никад не дозивимо.

Name

наравно

17.08.2019 11:24

Ко це да вам ради на њиви данас 10 сати за 50КМ...сатница испаде 2.5 еура... па на западу је минимално 8-10еура за цисцење куце и слицно...нека и треба доста сте дуго третирали раднике као робове...просло је вријеме, ако ти нецес имам 100 таквих који цекају...мрс робовласници...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

17.08.2019 13:27

Па, ти онда иди на запад мијењати пелене 10 сати дневно и уживај у блаженом мирису за 8 евритја по сату. Довољно си лијен, да ти овде не би било довољно ни да те плате дупло! Опет би нашао некакве изговоре. Ај сад, шибај и хвала ти што нам више не контаминираш средину!

Name

ре

18.08.2019 11:37

Нека иду нек буду ђубретарска радна снаге Немачке, тако их зову српским свињама, "зербиш свајн" и грађани петог реда после свиих гастарбајтера из ЕУ, турака, цигана и миграната. Нека се трују у загађеној животној средини, једу немачко ђубре, и раде по старачким домовима Немачке перужи говнаве Немце бивше Хитлеровце. Када це ти људи једном схватити да на Западу и у Немацкој раде за безвредан папир, евро без покрица, то немацку државу ништа не кошта, нити фирме, нити корпорације, нити Европску централну банку, са друге стране пошто смо ми на Балкану све окупиране западне колоније, тај новац се овде морао признати, као истинска материјална актива, и материјална вредност, тако Немци практицно добијају бесплатно радну снагу за безвредан папир, и та радна снага тај евро извози из Немцке, тамо се услед хиперемисије евра зато не ствара веца колицина новца у монетатном систему него што би смела бити јер се њихов безвредни евро без покрица код нас извози. А код нас се пошто смо под окупацијом и немамо Централну банку признаје тај окупациони новац. Ето у томе је сва суштина преваре. А сви они који у Немацку и на Запад иду по тај окупацино новац, ступили су у редове немацке окупационе војске која окупира народе Балкана са окупационим новцем који у наше земље уноси. Да ли сад схватате сви суштини преваре, више Немци не морају регрутовати војску, и ци да нас окупирају, одводити народ у ропство да ради као у Трецем рајху, сад сами долазе да раде за безвредан папир. И тако се радило од договора Вили Бранта са Титом да нам не плате ратну одштетну, него да народ 60их изруце у немацко ропство да раде за немацку марку без покрица, за коју су се договорили да се код нас признаје. Њмацком марком као окупациним новцем радили на диверзију југоловенског монетарног и привреднног система, и поред тога што је држава имала економски и монетарни суверенитет, централну банку и свој интегрисани привредни систем са свим царинским заштитама,а ли унос окупационог новца из Европе, Запада, САД, током 60их, 70их. 80их југословенски привредни систем није могао издржати, и када се у ЈУгославији у оптицау током 80х акулмулирало више страног новца него што је бруто друштвени производ државе, даља монтарна окупација страном валутом државе је постала неиздржива. Држава се морала распасти под толиким притиском стране валуте присутен у југословенском монетарном систему.

Name

Аноннимусс

18.08.2019 20:48

Мозда је боље бит тамо градјанин 5 реда него овде радит за 451 км гдје немас право на годисњи топли оброк хтз опрему. Некад ме подсјети као да радим у неком радницком логору.

Name

ерника

17.08.2019 11:25

Плата од 1000 марака је као некад плата од 400 марака. Ко је схватио-схватио. Знаци данас је и дневница на њиви од 40КМ смијесна. Стандард је такав да без 1500-1800КМ свака цетвороцлана породица треба да се исели. Све друго је испод презивљавања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

17.08.2019 12:30

Бас ми је драго.Нека нема радне снаге.Да би некога израбљивати до маxимума и дати му 40км.Омладина је приморана да одлази.Јесте да и у тудјем свијету,влада израбљивање,али макар је добро плацено.

Name

Ре:

17.08.2019 13:39

Љендохани! Огромна већина побјегуља је лијена до бесвијести! Од чамотиње ће радије пола дана сједити у кафани и мучити кафу од 1КМ, него ићи радити читав дан за 50! Бар 10 њих из мог окружења су били толики нерадници да нису хтјели код мене радити прије 2 године за 50 КМ по дану, него побјегли на запад. Неколико остало тамо, остали се вратили и распродају имовину да враћају некакве кредите тамо, ко ће га знати какве! Само видим да су одмах дотјерали скоро нова луксузна аута, па су ваљда мислили да се то не плаћа. Е, па нека! Овде неће пред кућом 50КМ на дан, а тамо једва преживљава и покушава овде да се лажно прикаже, а гледам својим очима шта се дешава! Прво престаните лагати себе, јер нормалан свијет већ одавно види колико покушавате лагати друге!

Name

Директ

17.08.2019 13:20

Полуаутоматска масина за купљење сљива. Коста неколико стотина КМ, домаца радиност. Скрацује вријеме купљења сљива са тла. Оно сто људском фактору треба дан, тој масини, уз људску асистенцију (гурање) треба сат времена, као да гурас мало јаца дјеција колица. Стеди вријеме, стеди новац, стеди радну снагу, траје дуго и брзо се исплати улог и за руковање истом није потребно никакво специјално знање. Једини проблем је сто јако мало људи зна да постоји таква масина, а камоли да се мозе купити "пред носом", посто људи који раде те масине, имају посла и без рекламе, осим бесплатне рекламе од уста до уста. Информације су злата вриједне. Треба само знати укуцати масина за...и за свега неколико минута Гоогле-а, надјес оно сто си тразио. Постоји тона тих полуаутоматских масина за рад у пољопривреди, које су од свега пар стотина КМ па надаље, само наса свијест је цудо, посто нисмо изгледа јос се одмакли од традиционалног нацина рада у пољопривреди. Само трактор подсјеца да се неки помак десио и ту се и стало, како то код нас обицно и бива у свему, па и у пољопривреди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

17.08.2019 13:29

Ево је, љепотица! хттпс://м.купујемпродајем.цом/Пољопривреда/Пољопривредни-алати-и-опрема/Сакупљац-сљива-43796778-оглас.хтм#старт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље

17.08.2019 15:13

гладан лезати него радити за ове који су избацили гу..це и стомакове! Нема висе будала да дзаба раде А нестаце и пензионера који су тренутно главна радна снага. Морате прогласити крај робовласниства!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

17.08.2019 15:41

нека ти цаца бере ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

геронимо

17.08.2019 19:18

прошла су времена израбљивања и робовласничког односа према људима, готово је, У великим трговачким центрима радници се требају удружити и тражити повећање плата, запријетити штрајком и отказом, доста је више, боље је џаба сједити него џаба радити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сврни наврни

17.08.2019 19:32

Послови шумом, незапослени друмом. Може и обрнуто, послови друмом, незапослени шумом. Као и све друго у овом траљавом шугавом ентитету, који би држава да је.

ОДГОВОРИТЕ