Српска: Данас блокада граничног прелаза Рача

На терминалу на Граничном прелазу Рача, поново обустава рада. Аутопревозници И шпедитери још увијек без одговора УиО о ситуацији у којој су се нашли. Званичног позива за састанак од њих нема. Сами су одлучили да још једном пробају да сједну за сто са УиО упутивши им позив. Имају конкретне захтјеве-побољшање услова на терминалу, док за премјештај на други терминал не желе ни да чују.

Република Српска 12.08.2019 | 11:29
Српска: Данас блокада граничног прелаза Рача
Ни након неколико дана од првог штрајка и једночасовне обуставе рада на терминалу граничног прелаза Рача, нема разрјешења ситуације у којој су се нашли шпедитери и аутопревозници. На њихове апеле и обуставе рада, за сада није реаговао нико ни на нивоу БиХ ни Републике Српске. Из медија су сазнали за позив на састанак у УиО, али нису ништа добили званично.

"Препуштени смо сами себи, а ли и истрајни у својој намјери да задржимо постојећу локацију на којој годинама радимо. Поново смо упутили званичан позив директору УиО БиХ за састанак", каже Никола Грбић, предсједник Удружења аутопревозника РС. 

"Шпедитери и даље категорични у својим захтјевима -  не желе премјештање на другу локацију, желе побољшање хигијенских и санитарних услова, а оно што је најважније – желе да задрже посао", каже Радмила Копривица, радник у шпедицији.

Обуставе које су ових дана активне праве проблеме - велике финансијске и материјалне губитке и самим возачима. Због потенцијално већих трошкова не желе нову локацију терминала.

Енес Мачак, возач камиона из Завидовића, вози већ 23 године. Каже да би премјештање на други терминал направило велике трошкове, да би поред новца изгубили и доста времена.

"Садашња позиција терминала је одговарајућа, али треба доста учинити на побољшању услова, на хигијени, да се обезбиједе тушеви, санитарни чвор", каже Мачак. 

Према ријечима чланова Удружења аутопревозника, очекују да ће у току дана добити неки одговор од УиО. 

"Ако поново наши позиви буду одбијени, сљедећи кораци би могли бити драстичнији, укључују обуставу рада како терминала тако и самог граничног прелаза за теретни и путнички саобраћај", поручили су превозници. 



БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Министар

12.08.2019 07:34

Све је то Бајино масло!! Нека блокирају КРАДЈУ милијарди евра од сиротиње и бораца Републике Српске !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема смисла

12.08.2019 11:13

Ово је на дјелу неодговорност "одговорних функционера" што се јавно не огласе по овом питању, као и да раде на његовом рјешавању, у корист свег народа. Сви ми, који се нађемо на Рачи ових дана испаштамо, а намјера наведених је очигледна. Вјероватно чекају да се ови људи уморе, сморе од чекања, од врућина, од нереакција из врха,..., те да од свега одустану... То је изгледа дугогодишња мустра понашања, да се прогурају своје ствари, што је чиста бахатост, неодговорност, бесскрупулозност и коначно безобразлук.

Name

е јбг

12.08.2019 21:14

ово нема везе са РС ову одлукз ау донели на нивоу бих

Name

Скептик

12.08.2019 07:40

Плачи, мала, плачи, осто сам на Рачи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

12.08.2019 11:25

НЕДАЈУ МИ ПРОЦИ ПА НЕМОГУ ДОЦИ

Name

Профа

12.08.2019 12:24

Не могу Не дају Описмени се ЦРНИ

Name

Ниx

12.08.2019 08:30

Невјетоватно да се хоце измјестити терминал на подруцје Брчког а прелаз и испостава су на подруцју Бијељине. Ако сам добро разумио птотести су због тога!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

12.08.2019 09:17

У Брцком мост само сто није пао, а изградња новог није ни на видику.

Name

БИХ

12.08.2019 10:07

Ниси добро разумио а не разумије ни пола спедитера који страјкују. Само се измјеста царинска испостава, прелаз остаје и ради како је и радио а испостава мора да се измјести не у БЦ вец у БН тј. у унутрасњост и то има везе само са ускладјивањем правила са ЕУ јел од 1. Јануара 2020 креце НЦТС систем провоза.

Name

Нина

12.08.2019 11:22

Премјеста се на неусловни терминал Периц,на путу Дворови Бијељина,тендер оцигледно намјестен …једини понудјац ,услуви постављени према оном сто посједује. Повецавају се троскови увозницима два пута папири ,2 пута терминал. ,2 пута такса,...да не говоримо да губе дан зивота у беспотребној дуплој процедури. А да прицамо мало и о цистоци,окрецено једном и бројем 1 у 14 година,терминал опран дубински 2 пута и то оба кад је требало да продју срб.политицари...

Name

народ

12.08.2019 08:57

Чист апсурд и чист криминал,надам се да се ово неће дозволити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пип

12.08.2019 14:09

Па како вам висе није јасно да од 2011.год.и нових руководецих људи у УИО никада није био веци криминал и корупција и најгора ствар апартхејд који проводе поједини/Бозо Зовко/.До сада вец видјеног око сваког но во отвореног цар.терминала се спомиње криминал и корупција посто су у игри велики новци и велике пинке.Зато поједини из УИО купују станове по мору а неки куце у Неуму гдје се даје и по 250.000,00.Еур-а а јос близу Цапљине.

Name

Џакула

12.08.2019 15:25

невјероватно шта ради тај џакула а тужилаштво и сипа ништа....појма немате колики је криминал у питању...

Name

Спедитер

12.08.2019 15:58

Ратко прица о неце у сто нити је видео нити зна како изгледа и гдје се налази. Терминал остаје па остаје и даље неце бити одрзаван а остаце у функцији и даље це камиони и возаци и спедитери радити на њему, као и слузбеници царинског реферата на Раци. Измјестањем испоставе неце рјесити тај проблем тако да њихово објасњење нема никаквог смисла.

ОДГОВОРИТЕ