Ко је Хамза, бин Ладенов син?

Син Осаме бин Ладена, Хамза, који је према медијским извјештајима из Сједињених Америчких Држава ликвидиран, наводно је желио да обнови статус терористичке организације Ал Каида и да освети смрт свог оца, једног од најозлоглашенијих терориста у историји.

Свијет 01.08.2019 | 12:55
Ко је Хамза, бин Ладенов син?
Ко је он?

Хамза Бин Ладен је син Осаме Бин Ладена и Каириа Сабар, једне од три жене вође Ал Каиде која је живјела с њим у комплексу у пакистанском граду Аботабаду гдје је убијен 2011.

Вјерује се да је Хамза имао око 30 година, а амерички Стејт департмент његов годину његовог рођења наводи "негдје око 1989.", али и алтернативни датум рођења 1986. године.

Сматра се да је рођен у Џеди, у Саудијској Арабији, гдје је породица Бин Ладена живјела генерацијама и гдје данас живе Хамзини рођаци.

Био је ожењен једном од кћерки вишег вође ал-Каиде, Абдулаха Ахмеда Абдулаха, једног од главних организатора 11. септембра. Видео снимак Хамзиног вјенчања пронађен је на мјесту гдје је убијен Осама бин Ладен. Његова породица такође је у ексклузивном интервјуу за "Гуардиан" извијестила да се Хамза оженио кћерком Мохаммеда Ата.

Његова улога у Ал-Каиди

Хамза се у пропагандним филмовима ал-Каиде појавио још када је био тинејџер. Док је његова породица боравила у Ирану, послије 11. септембра, Хамзу је обучавао Абу ал-Каир ал-Масри , који је био замјеник садашњег вође ал-Каиде, Аимана ал-Завахири.

Више пута је пријетио нападима на САД у знак освете за "репресије на Блиском истоку".

"Наставићемо да вас нападамо и ударамо у вашој земљи и иностранству као одговор на ваше репресалије према народу Палестине, Авганистана, Сирије, Ирака, Јемена, Сомалије и остатка муслиманских земаља", наводио млађи Бин Ладен.

У марту, Саудијска Арабија је одузела држављанство Хамзи након што су САД понудиле награду од милион долара за помоћ у његовом лоцирању. У образложењу потраге за Хамзом, Стејт департмент је саопштио да је Осамин син "лидер у једној франшизи  Ал Каиде".

Хамза је и сам објављивао пропагандне материјале у којима позива сљедбенике да воде рат против Вашингтона, Лондона, Париза и Тел Авива, те пријетио нападима на Сједињене Државе као освету за убиство његовог оца од стране америчких војних снага.

Такође, сматрало се да је он замјеник ал-Завахирија.

Према писмима одузетим након убиства Осаме Бин Ладена, он је сина Хамзу припремао да га замијени на челу озлоглашене терористичке организације.

Породица је неколико пута изјављивала да су мислили да се Хамза "ослободио пута свог оца и да су разочарани сазнањем да он заправо слиједи Осамин пут".

"Мислили смо да је прешао преко тога", рекао је Хасан бин Ладен, Осамин брат, за "Гуардиан" прошле године и додао:

"Међутим, Хамза је онда рекао: 'Осветити ћу се свог оца'. Не желим поново да пролазим кроз то. Да је Хамза сада испред мене, рекао бих му: 'Бог те води. Двапут размисли шта радиш. Не иди корацима свог оца. Залазиш у ужасне дијелове своје душе'".

Шта се зна о Хамзиној смрти?

О смрти хамзе бин Ладена је извијестило неколико информативних медија , позивајући се на више неименованих званичних извора. "НБЦ Неwс" јавио је да су САД примиле обавјештајне податке да је умро, позивајући се на три америчка званичника.

"Неw Yорк Тимес", цитирајући два неименована званичника, такође је извијестио да је Хамза бин Ладен убијен, али се као вријеме његове смрти наводи "посљедње двије године", али да је требало времена да се она потврди.

Новинари су у сриједу упитали Доналда Трампа да ли САД има обавјештајне податке да је Хамза бин Ладен мртав, на шта је амерички предсједник одговорио:

"Не желим то коментарисати."

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Истина

01.08.2019 11:09

Ко је Хамза.....Ето нико више цим је убијен..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦоцаЦола

01.08.2019 11:56

Никои ниста .Измисљен тип као и Бин Ладен

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

01.08.2019 12:12

Син од Алије,брат од Бакира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

01.08.2019 12:48

Ко је год имали су ти Бин ладени даму стали на црту Русима па Америма а ми хероји Србујемо на тастатури

Name

Ре Дзоо

01.08.2019 23:18

Забога ма какви Срби! ! Видис ста рудоња И клан раде а нико ниста само тастатура претње И обецања управо попут Рудоње .