Порези: БиХ нема конкретне мјере

Да би зауставила одлазак младих радника, Пољска се одлучила за мјеру ослобађања обавезе плаћања пореза на доходак за младе раднике како би их задржала у држави. Циљ је стимулисање потрошње и повећање расположива зараде радника. Питали смо стручњаке да ли постоји могућност за тај корак и у БиХ и да ли би надлежни на то пристали.

Босна и Херцеговина 20.07.2019 | 20:54
Порези: БиХ нема конкретне мјере
За разлику од озбиљних земаља које се, упркос одласку младих, бар труде да их зауставе, БиХ за сада нема конкретне мјере за то како да спријечи одлазак младих, али и комплетних породица у земље Европске уније. Ипак, постоје одређене иницијативе да се и у БиХ, по узору на Пољску, уведе мјера укидања пореза на доходак за све грађане на плате до 1.000 марака. Међутим, упитно је колико би то надлежнима одговарало.

„Морамо да створимо услове да млади људи остану, а да би се то десило - ми њима морамо смањити доприносе на плате, јер је на тај начин послодавац у могућности да их добро плати и, самим тим, да не оду“, каже економиста Зоран Павловић.

Стручњаци кажу да надлежни у БиХ треба озбиљно да схвате да ако, на примјер, 30.000 особа оде из земље, они више неће плаћати порезе, доприносе, ПДВ и остале дажбине, чиме се стварају огромни губици у буџету. Ту се налази главни проблем оних који креирају економску политику, јер је њихова визија „узми данас што више можеш, а сутра ћемо видјети како даље“, упозоравају демографи.

„Са овом мјером, без обзира на то како она добро дјеловала, имамо ограничења. Ако посматрамо само порезе, то није довољно стимулативно. Ако бисмо проширили на доприносе, могло би се нешто направити, што би значило послодавцима да могу да понуде младим људима веће плате, јер ће бити мање опетерећени порезима и доприносима. Међутим, само та мјера без осталог сета мјера неће донијети очекиване резултате“, објашњава демограф Александар Чавић.

Послодавци кажу да је свака мјера која би спријечила одлазак младих добродошла и да има њихову подршку.

„Сматрамо да су рјешења, попут ових у Пољској, адекватна и да их треба само утемељити у наше законодавство на начин да се не прави дискриминација. Треба да улажемо у младе. Нама, као пословној заједници, у интересу је да имамо младу радну снагу која што раније улази у свијет рада“, истиче Саша Аћић из Уније удружења послодаваца Српске.

Највећи страх надлежних у БиХ је губитак сигурних прихода у буџету, јер би увођењем нове мјере дошло до мањег пада прихода по основу прикупљеног пореза на доходак, али би се, с друге стране, повећали индиректни порези, чиме би се тај новац надокнадио, кажу стручњаци. Да би мјера била проводива, потребно је додатно растеретити послодавце, али је потребна и јака воља свих да се плате у реалном сектору повећају на 1.000 марака.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Порез на непокретности

20.07.2019 19:02

Укинути порез на непокретности.Србин порез на своје огњисте није плацо ни Турцима,ни аустроугарима ни устасама али Додику мора плацати.Хитно укинути овај Додиков харац народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАРАЧ

20.07.2019 21:06

Код нас су бројни измишљени харачи, да је нехумано. При регистрацији аута, бројне су уплате разних намета, глупих назива, које су чак бесмислене. Сједе и измишљају хараче, само да нам узимају паре, све су, а понајвише живот, обесмислили.

Name

Петар

21.07.2019 06:16

Е мој пријатељу . Оцито ниси зивио у тим временима па о њима немозес ни судити.Сви дрзавни апарати зиве на ледјима градјана у свим земљама свијета. На западу морас прво порез платити па умријети. Назалост наси поитицари морају мање тросити и красти како би новца било за све.

Name

БЛ

20.07.2019 21:29

Треба јос повецати харац, да прије оду. Само тако се мозе помоци младима да не буду кметови фукарама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

20.07.2019 21:54

Ево стигло је ријешење..Ј..е се и отписаће вам се кредит..а наставак који није додат је...хоће ал у к...у..

ОДГОВОРИТЕ