Остоја Мијаиловић о ФК Партизан...

Клуб је 2014. био у плусу, а не у дебелом минусу! Нема мира између кошаркаша и фудбалера.  Мијаиловић: Дуг је 2,7 милиона евра, ФК воде НЕСПОСОБНИ! Председник КК Партизан тврди да је дуг смањен за готово 5 МИЛИОНА ЕВРА. "Клуб је финанијски стабилан са малим 'проклизавањима', што је нормално", каже Остоја Мијаиловић. Каже и да ФК Партизан лоше послује и пита се откуд толики дуг.

Фудбал 11.07.2019 | 23:15
Остоја Мијаиловић о ФК Партизан...
Сукоб између челника кошаркашког и фудбалског клуба Партизан сваким даном је све дубљи. Некада су ове две секције спортског друштва најтешње сарађивале, а данас су на ратној нози.

После силних прозивки од стране управе фудбалског клуба, први човек црно-белих кошаркаша Остоја Мијаиловићрешио је да одговори. И то да удари тамо где највише боли – по дуговима.

Он тврди да је пре пет година ситуација била битно другачије него што је данас представљају руководиоци фудбалске „секције“.

„Не могу да говорим о томе каква је сада финансијска ситуација у ФК Партизан, али с обзиром на то да сам 2014. године био члан радног председништва, када се бирала управа и видео финансијски извештај по којем су обавезе тада биле око 14.000.000 евра, а приходи по основу тадашњих трансфера око 15.000.000 евра. То значи да је клуб у том тренутку био у благом плусу, а не у великом минусу, односно у великом дугу, како данас говоре људи из клуба, преко 21.000.000 евра. Таква ситуација значи да је клуб сваке године од краја 2014. губио по четири-пет милиона евра. Ту лавину треба зауставити“, истакао је Мијаиловић у интервјуу за клупски сајт.

Он има и идеју како би фудбалски клуб, односно Спортско друштво Партизан требало да функционишу.

„Треба осмислити бизнис модел по којем ће ФК Партизан пословати на начин на који послују сви европски клубови, где ће 20 одсто, односно бар један трансфер годишње, расподелити на мање клубове у црно-белој породици и на тај начин одвојити средства, рецимо, за кошаркашки, рукометни, ватерполо клуб и остале секције”.

Мијаиловић је истакао и да би морало да дође до промене у врху фудбалског клуба.

“ФК Партизан, као стожер ЈСД Партизан, морају да воде људи који разумеју шта је бизнис, морају да по моделу управе КК Партизан раде за клуб, а не да живе од њега и морају да схвате да су најпрофитабилнија спортска организација у оквиру спортског друштва. У периоду који је иза нас су се јављале многе Партизанове легенде да говоре о лошем стању у фудбалском клубу и да би требало нешто мењати на боље. Нада постоји, јер су за ФК Партизан заинтересовани и Предраг Мијатовић и Саша Илић и многе друге легенде клуба, људи који за разлику од неких који тамо сада седе, воле свој Партизан”, поручио је Остоја Мијаиловић.

Остоја Мијаиловић огласио се опширним интервјуом на клупском сајту о свим актуелним темама, поготово делу о финансијама клуба, али и о Фудбалском клубу, за који је рекао да су му потребни људи који "разумеју шта је бизнис" и који неће правити дуг.

Оптужује челнике Фудбалског клуба и да "не воле Партизан, већ да од њега живе" и да су потребни нови људи, попут Предрага Мијатовића и Саше Илића.

Његов предлог је да 20% од трансфера једног фудбалера буде распоређен другим секцијама унутар Спортског друштва.

Говорио је и о свом политичком опредељењу и ангажману у Српској напредној странци.

Мијаиловић да је дуг КК Партизан, од његовог доласка на место председника, смањен за готово 5 милиона евра. Био је 7,1 милион евра кад је дошао у клуб, а сада је каже 2,7 милиона евра.

"Годину смо завршили позитивно, Скупштина КК Партизан је усвојила одлуку о финансијком извештају за 2018. годину у којој је клуб пословао позитивно и био у плусу од 21.339.080 динара. Политика садашње управе је да клуб послује финансијски позитивно. Имамо довољно лоших скуства од тренутка када смо преузели клуб у стању у којем је био. Подсетићу, имали смо дуг од 7.136.000 евра и са тим теретом се боримо и даље. Пре неколико месеци, када смо радили пресек стања, дуг Партизана је износио 3,8 милиона евра, док сада износи 2,7 милиона евра", рекао је Мијаиловић.

Дао је и пресек дуга, наводећи да је клуб "спасен гашења".

"Структура дуга је следећа: 1,7 милиона је порески дуг са припадајућим каматама и то је дуг који је наслеђен. У процесу смо потписивања репрограма по којем ће камата бити умањена за 50%, уз грејс период од 24 месеца и период отплате од 60 месеци. Преостали милион су обавезе за које су у већини слуцајева потписани споразуми о репрограму и тај дуг се води као обавеза а не дуговање. Сервисира се из планираних прилива и ни на који начин не угрожава пословање клуба".

"У билансима од прошле године стоји дуг у износу од 6,6 милиона евра и то треба појаснити. Према садашњој ситуацији, од тог дуга треба одузети 2,7 милиона евра дуга према играчима и тренерима, дуга који смо откупили за 1,1 милион, захваљујући разумевању играча и тренера и договорима које смо са њима постигли. О томе сам говорио 27. априла ове године. Затим, ту је спорно потраживање банке у износу од 1,4 милиона евра, са којом смо у судском спору и ових 2,7 милиона које сам већ објаснио. У наредном периоду, циљ клуба је да све своје обавезе измири у складу са споразумима. За ове податке одговарамо и материјално и кривично, и као КК Партизан стојимо иза њих. Подаци који су недавно доспели у јавност су нетачни. Желео бих да нагласим како је Партизан пре 2 године имао више од 25 поступака пред БАТ (Баскетбалл Арбитрал Трибунал), а у овом тренутку нема ниједан и трудићемо се да до таквих случајева у будућности не долази. Данас је КК Партизан финансијски стабилан, са малим 'проклизавањима', што је сасвим нормално у сваком привредном субјекту, посебно када су спортске организације у питању, где приходи варирају из различитих разлога. Не треба нипошто заборавити да Партизан никада не сме да се врати у 2015, 2016 и 2017. годину када је практично био пред гашењем", рекао је Мијаиловић.

У јавности се лицитирало о томе да КК Партизан жели да стави стадион Партизана као залог за крадит. О чему се тачно ради?

"Ми нисмо власни да уписујемо хипотеку на стадион јер нисмо власници стадиона, већ је власник ЈСД Партизан. Тако да је упис хипотеке на стадион Партизана за потребе кредита КК Партизан обична измишљотина. Када је у питању порески дуг, ми смо дужни да обезбедимо гаранцију за репрограм тог дуга, стога смо се обратили ЈСД Партизан да нам помогне и да хипотеком то обезбедимо", појашњава Мијаиловић.

Оптужио је и људе из ФК Партизан за лоше пословање. Тврди да је клуб био у плусу 2014. године, а НЕ У МИНУСУ.

"Ја не могу да говорим о томе каква је сада финансијска ситуација у ФК Партизан, али с обзиром да сам 2014. био члан радног председништва, када се бирала управа, и видео финансијски извештај по којем су обавезе тада биле око 14 милиона евра, а приходи по основу тадашњих трансфера око 15 милиона. То значи да је клуб у том тренутку био у благом плусу, а не у великом минусу односно у великом дугу, како данас говоре људи из клуба, преко 21 милион евра. Таква ситуација значи да је клуб сваке године од краја 2014. губио по 4-5 милиона евра, на годишњем нивоу. Ту лавину треба зауставити да не би један од највећих српских фудбалских брендова нестао", рекао је председник КК Партизан.

Он је позвао на "јединство" свих секција ЈСД Партизан, поново пославши поруку против владајуће гарнитуре у Фудбалском клубу.

"Бренд Партизан мора да пронађе начин да послује под једним кровом који се у овом случају зове ЈСД Партизан. Највећи европски кошаркашки клубови, Реал Мадрид, Барселона, ЦСКА и Фенербахче послују у оквиру спортских друштава и великим се делом финансирају од фудбалских клубова. ФК Партизан, као стожер ЈСД Партизан морају да воде људи који разумеју шта је бизнис, морају да по моделу управе КК Партизан раде за клуб, а не да живе од њега, и морају да схвате да су најпрофитабилнија спортска организација у оквиру спортског друштва. У периоду који је иза нас су се јављале многе Партизанове легенде да говоре о лошем стању у фудбалском клубу и да би требало нешто мењати на боље. Нада постоји, јер су за ФК Партизан заинтересовани и Предраг Мијатовић и Саша Илић и многе друге легенде клуба, људи који за разлику од неких који тамо сада седе, воле свој Партизан", поручује Мијаиловић.

Предлаже и овакав бизнис модел:

"Треба осмислити бизнис модел по којем ће ФК Партизан пословати на начин на који послују сви европски клубови, где ће 20%, односно бар један трансфер годишње расподелити на мање клубове у црно-белој породици и на тај начин одвојити средства, рецимо, за кошаркашки клуб, рукометни клуб, ватерполо клуб и остале секције.  По овом моделу ће сви мањи, тачније мање профитабилни, клубови у црно-белој фамилији правити велике спортске резултате, освајати неке нове трофеје и писати нове странице историје".

О свом ангажовању у Српској напредној странци каже:

"Свако од нас има право да одређује своју политичку и сваку другу припадност. Тако сам и ја то своје право искористио и пуно пре доласка у Партизан постао члан Српске напредне странке, чији сам и данас члан. Више пута сам истицао да је то моје политичко опредељење, да се ја том чињеницом поносим. Знам да би се многима више допало да сам члан неке опозиционе партије, али сам сигуран да таквом мојом одлуком Партизан не да не би добио ништа, него би чак и изгубио. Да будем јасан, то не мења ништа. Партизанови навијачи су по питању политићке припадности веома хетерогени и моја обавеза је да радим у интересу клуба без обзира на нечију политичку припадност. Не смемо заборавити да Партизан постоји од 1945. године, многе су се странке од тада смењивале а Партизан и даље живи. Јако је важно подсетити да сам ја у КК Партизан дошао као човек из бизниса а не као човек из странке, да сам дошао на позив људи из Партизана а не из странке. Са друге стране, ја странку којој припадам поштујем, али је не повезујем никако са Партизаном, нити ћу је икада повезивати".

О негативним коментарима:

"Када су у питању коментари на личној основи, њих је било и биће, нарочито зато што нисам неко ко ће причати оно што већина, или је прецизније рећи гласнија мањина, хоће да чује, већ ћу увек причати оно што је истина и што је добро за Партизан. Не пада ми на памет да некоме на тај начин подилазим. Из тога произилазе коментари како ’кукам’ када пре 20 месеци кажем да смо у финансијким проблемима, како сам полтрон ако се захвалим некоме ко нам је помогао или како обећавам ’куле и градове’ када кажем да ћемо се борити за највише циљеве и да нам је крајњи циљ повратак у Евролигу, на финансијски здравим основама. То је просто тако и са тиме се не вреди борити. О мени говоре резултати и сада, а говориће и у будућности", поручио је Мијаиловић.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: Старспорт

Коментари / 0

Оставите коментар