ЛШ: БАТЕ и Лудогорец у проблему!

БАТЕ одмах наишао на проблем: Пољски дебитант закувао! Шампион Белорусије, дугогодишњи учесник европских такмичења, избегао пораз у дуелу против Пјаста. Међутим, гост је за сада у предности. . .  Лудогорец није баук: Добио их Ребров са Мађарима! Неславан почетак Бугара у квалификацијама за Лигу шампиона.  Никшићани изненадили Слован, еврогол у 95'! На старту квалификација за Лигу шампиона првак Црне Горе остварио сјајан резултат на гостовању у Братислави: Слован - Сутјеска 1:1.

Фудбал 10.07.2019 | 23:20
ЛШ: БАТЕ и Лудогорец у проблему!
Фудбалери Пјаста сензационално су прошле сезоне постали прваци Пољске, а ове среде су добро ушли у квалификације за Лигу шампиона.

Дебитант у трци за пласман у најјаче такмичење избегао је пораз на Борисов арени и на терену екипе која је претходне две сезоне играла у групној фази Лиге Европе, а пре тога је ове деценије чак четири пута играла и групу Лиге шампиона.

БАТЕ - ПЈАСТ 1:1 (0:1)

Пољаци су повели голом Пољака Пјотра Паржишека у 36. минуту после брзе акције, а коначан резултат поставио је дугогодишњи везиста домаћина, Белорус Станислав Драгун (на слици). Он је изједначио ударцем "из прве" са ивице петерца у 64. минуту, а уочи надокнаде је искључен, другим жутим картоном.

Реванш ће бити одигран 17. јула у Пољској, а БАТЕ ће морати да нађе начин да постигне гол. За то ће сигурно бити задужени српски офанзивци Бојан Дубајић, "деветка" и вечерас члан стартне поставе домаћих, као и Немања Милић, који је заиграо у другом полувремену.

На другом крају терена, у одбрани БАТЕ-а играо је некадашњи млади репрезентативац Србије, Александар Филиповић.

Лудогорец није баук: Добио их Ребров са Мађарима! Неславан почетак Бугара у квалификацијама за Лигу шампиона.

Од пет тимова са највећим коефицијентом у 1. колу квалификација за Лигу шампиона - само два су уписала победу: Астана против Клужа (1:0) и Селтик на гостовању Сарајеву (3:1).

Среда је очигледно била малерознија по фаворите пошто прво Карабаг није славио против Партизанија у Албанији (0:0), БАТЕ Борисов је неславно почео квалификације против Пјаста (1:1), док је још неславније прошао Лудогорец - док је гостовао у Мађарској.

Ференцварош је уписао велику победу против "луде шуме" резултатом 2:1 (1:1), али је јасно да и после таквог резултата Бугари остају фаворити у реваншу за седам дана.

Нови шампиони Мађарске, које с клупе води легендарни украјински голгетер Сергеј Ребров, оправдали су епитет тима "за избегавање" на жребу пошто су их до тријумфа водили Нгуен (6') и Зубков (65'), док је Лудогорец важан гол пред реванш постигао преко Свијерчока у 31. минуту.

Занимљиво је да у стартних 11 тима из Разграда није био ниједан Бразилац, док су од играча који су им донели много успеха играли Дјаков, Моци, Лукоки...

Никшићани изненадили Слован, еврогол у 95'! На старту квалификација за Лигу шампиона првак Црне Горе остварио сјајан резултат на гостовању у Братислави: Слован - Сутјеска 1:1. Подвиг Сутјеске у Словачкој, пројектил у 95. минуту за корак ка другом колу! Црногорски шампион изненадио у Словачкој.

За пласман у друго коло кваификација за Лигу шампиона, до којег се није домогао ниједан црногорски клуб, фудбалерима Сутјеске довољан је и реми без примљеног гола у реваншу!

Никшићани се из Братиславе, где су играли против Слована, враћају непоражени, а за то се побринуо најбољи актер утакмице Дамир Којашевић - који је у петом минуту судијске надокнаде постигао "еврогол" за коначних 1:1 (0:0).

Претходно је мрежу Сутјеске затресао до мало примећени Шпорар, када је побегао Шофранцу и ефектно погодио, али је јурњава за другим голом Слована коштала домаћина...

Вече изненађење у квалификацијама за Лигу шампиона је наставила Сутјеска из Никшића. Црногорски шампион је на невероватан начин остварио повољан резултат против Слована у гостима.

Сутјеска је евроголом Дамира Којашевића у 95. минуту меча успела да остане непоражена у Братислави и да избори одличних 1:1 пред реванш у Црној Гори. Сада су Никшићани фаворит за пласман у друго коло где чека кипарски АПОЕЛ.

Добро се Сутјеска држала против фаворизованих Словака, одолевала 80 и кусур минута, а онда је примила гол и изгледало је да је остала кратких рукава. Словеначки нападач Андраж Шпорар је у 82. минуту погодио мрежу Сутјеске после асистенције Данијела.

Било је то заслужено вођство Слована који је до тада био бољи ривал и створио више шанси за гол. Сутјеска је до примљеног гола имала тек једну добру шансу, али је после поготка Шпорара кренула на све или ништа. Пропустили су Црногорци у 93. минуту сјајну шансу за изједначење, а када је изгедало да је све готово, Дамир Којашевић је испалио бомбу!

Оволетошње појачање из Радничког је пет секунди пре краја распалио по лопти са скоро 30 метара и послао пројектил у супротан горњи угао Словановог гола. Мајсторија Којашевића и без дилеме најлепши првог кола квалификација.

Албански Партизани зауставио Гурбана Гурбанова! Карабаг ће морати да се поправи у реваншу.

Настављене су квалификације за Лигу шампиона, а фаворизовани азербејџански Карабаг је већ у првом колу налетео на тврди орах у Албанији.

Партизани из Тиране је успео да на свом терену остане непоражен против бившег ученика Лиге шампиона и задржи наду пред реванш на Кавказу. У ремију без голова (0:0), Карабаг је имао више лопту у ногама и јалову инцијативу, али је строго дефанзивни Партизани имао боље шансе и био ближи победи.

Податак да екипа Гурбана Гурбанова није имала ниједан шут у оквир гола Партизанија, најбоље говори какви су дефанзивну клопку Албанци спремили за Азере. Вребали су ансу из контри, чекали грешку Карабага и умало је дочекали пошто су имали два-три опасна напада.

Карабаг остаје фаворит пред реванш на свом терену, али Партизани са оваквом игром и дефанзивом има чему да се нада.

Можда реми Црвене звезде у Литванији против Судуве не би требало схватати тако фаталистички и површно као што је то добар део звездаша синоћ урадио. У квалификацијама за Лигу шампиона су почела да прште озбиљна изненађења, фаворитима се не пише добро.

Ако је реми Карабага у Албанији и могао да прође као нека врста очекиваног изненаења, дебакл Шерифа, извлачење живе главе БАТЕ Борисова и пораз Лудогоереца свакако представљају сензације.

Највеће изненађење дана је приредио грузијски Сабуртало који је у Молдавији растурио Шериф са 3:0 и у реваншу само треба да потврди огроман капитал и закаже двомеч са загребачким Динамом у другом колу. Сабуртало је клуб основан пре само 20 година, прошле сезоне је освио прву титулу шампиона Грузије, вечерас је играо први меч у Европи и декалсирао је Шериф.

Са само двојицом странаца у првој постави (још један на клупи), Сабуртало је очитао лекцију Шерифу у чијој стартној постави се нашао само један Молдавац, а на клупи су била још четири странца.

Молдавце је после пола сата игре начео црногорски нападач Огњен Роловић који је удрацем главом претворио у гол асистенцију Малија. У 67. минуту је севнула контра и фантастична сло акције Кохеридзеа који је пројектилом са 20 и кусур метара дуплирао предност. Ремек дело... Четири минута касније је Кохеридзеглавом после корнера пребацио на другу стативу где је Какунава искористио зицер. Сабуртало је једном ногом у другом колу.

Шерифову судбину је на једвите јаде успео да избегне фаворизовани БАТЕ Борисов. Белоруски првак је на свом терену играо 1:1 са пољским шампионом Пјастом који је заслужио победу. Пољаци су надиграли БАТЕ, имали гомилу шанси, али су кажњени за промашаје. Пјаст је бољу игру крунисао голом за воштво у 36. минуту. Феликс је шутирао голман одбио, а Паришек претворио отпадак у гол.

Наставили су Пољаци да боље играју и да стварају шансе, БАТЕ је био на конопцима, али је у 64. минуту изједначио када је Драгун налетео на сјајан центрашут Стасевича и поравнао резултат.

Било је то све од белоруског првака, а стрелац гола је у 90. минуту искључен и пропустиће реванш. Четворица српских фудбалера су наступили за БАТЕ. Филиповић је одиграо цео меч, Дубајић је замењен, а Милић и Симовић су ушли са клупе. По приказаној игри и оствареном резултату, Пјаст је фаворит за пласман у друго коло где га највероватније чека Розенборг.

Није се добро провео ни Лудогорец у Мађарској. Ференцварош је славио са 2:1 и потврдио предвиђања да је био један од најтежих неповлашћених ривала на жребу за прво коло. Мађарски шампион је срушио Бугаре и без највећег појачања Елдара Ћивића. Фради је почео меч у фуриозном стилу пред око 20.000 домаћих навијача и после шест минута повео голом Токмака Нгуена који је сјајно реаговао на петерцу након центрашута Ловренчича. Подсетимо, Токмак Нгуен је зимус фигурирао као појачање Партизана.

Лудогорецу је било потребно скоро пола сата да се опорави од шока, а онда је дошао до срећног изједначења. Швирчок је искористио отпадак после шута Чиботе иако није јасно да ли је био у недозвољеној позицији.

Ференцварош је и у другом полувремену наставио да игра боље, ставрао шансе и опет заслужено повео у 65. минуту ада је Токмак Нгуен пронашао Зубкова на петерцу, а Украјинац је био прецизан егезекутор.

Лудогерец се пробудио у последњих 20 минута меча, имао шансе за изједначење, али су се Мађари одбранили и са предношћу дочекују реванш у Бугарској.

Резултати 1. кола:

уторак

Астана - Клуж 1:0 (0:0)
/Постников 68/

Арарат - АИК 2:1 (2:1)
/Аветисјан 3п, 45 - Обаси 3/

Хелсинки - Торшавн 3:0 (2:0)
/Лапалајинен 21, 66, О'Шаугенеси 42/

Номе Каљу - Шкендија 0:1 (0:0)
/Ибраими 81/

Сарајево - Селтик 1:3 (1:1)
/Оремуш 29 - Џонстон 35, Едуард 51, Синклер 85/

Дуделанж - Валета 2:2 (2:0)
/Бетиб 26, Штолц 45+2 - Пакер 64, Борг 70/

Судува - Црвена звезда 0:0

ТНС - Фероникели 2:2 (0:0)
/Дрејпер пен 49, Едвардс 77 - Зека 89, Фазлију 90+3/

среда

Партизани - Карабаг 0:0

Бате - Пјаст 1:1 (0:1)
/Драгун 64 - Паржишек 36/

Шериф - Сабуртало 0:3 (0:1)
/Роловић 30, Кокреидзе 67, Какубава 71/

Ференцварош - Лудогорец 2:1 (1:1)
/Нгуен 6, Зубков 65 - Свијерчок 31/

Слован - Сутјеска 1:1 (0:0)
/Шпорар 82 - Којашевић 90+5/

Линфилд - Росенборг 0:2 (0:1)
/Јенсен 22, Содерлунд 69/

Дандалк - Рига 0:0

Валур - Марибор (у току)

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар