Како су прали новац од дроге?

- Имовина вишемилионске вриједности, односно новац, те скупоцјена возила и некретнине, блокирани су у склопу међународне операције, која је у БиХ реализована акцијом "Балкански картел".

Босна и Херцеговина 10.07.2019 | 21:14
Како су прали новац од дроге?
Изведени су претреси на укупно 28 локација, кућа, станова и предузећа, а тужиоци из пет држава које су укључене у истрагу, укључујући и БиХ, договарају даље активности на процесуирању особа осумњичених за прање новца.

"У међународној акцији, у којој је учествовала и БиХ, представници тужилаштава и агенција за спровођење закона прикупљају доказе за процесуирање особа осумњичених за прање новца у великим износима, путем улагања у некретнине у више земаља, а који потиче из кријумчарења дроге", потврђено је из Тужилаштва БиХ.

Како су прецизирали, међународна мрежа особа осумњичених за прање новца је идентификована радом институција Холандије, Белгије, Шпаније, Словеније и БиХ, уз помоћ и сарадњу ЕУРОЈУСТ-а и ЕУРОПОЛ-а.

"Након оперативног плана, договорен је заједнички почетак акције, која је у уторак истовремено реализована у свих пет земаља, од чега је дио активности реализован у БиХ у оквиру операције 'Балкански картел'", кажу из Тужилаштва БиХ, те додају да се сумња се да је блокирана имовина стечена криминалом.

Како су "Независне" јуче објавиле, у склопу ове акције у БиХ је пре­тре­се­но  пет ло­ка­ци­ја, а на рачуни­ма је­дног пра­вног и је­дног фи­зичког ли­ца бло­ки­ра­но је ви­ше од 400.000 ма­ра­ка. Осим тога, припадници Државне агенција за истраге и заштиту (СИПА) су због пра­ња нов­ца пре­тре­са­ли стам­бе­не и по­моћне обје­кте, као и во­зи­ла на по­дручју Мрко­њић Гра­да.

Из Фе­де­рал­не упра­ве по­ли­ци­је (ФУП) са­оп­ште­но је да су њи­хо­ви при­па­дни­ци по суд­ској на­ре­дби из­врши­ли ви­ше пре­тре­са стам­бе­них и по­сло­вних обје­ка­та на по­дручју Кан­то­на Са­ра­је­во. Како је објављено, у скло­пу акци­је, на­во­дно, ис­тражују акти­внос­ти браће Мир­зе и Ер­ви­на Гачани­на из Са­ра­је­ва. Они се, на­во­дно, по­ве­зу­ју са Са­рај­ли­ја­ма Сма­илом Ши­ка­лом и Да­ви­дом Цу­фа­јем, ко­ји су уха­пше­ни у дви­је ве­ли­ке акци­је у Пе­руу због дро­ге.

На­име, Ши­ка­ло је уха­пшен ове го­ди­не ка­да је за­пли­је­ње­на то­на и по ко­ка­ина. Пре­ма пи­са­њу пе­ру­ан­ских ме­ди­ја, Цу­фај је био је­дна од нај­важни­јих осо­ба у нар­ко­-кла­ну ко­ји је из Ла­тин­ске Аме­ри­ке дис­три­бу­исао дро­гу у Евро­пу. У ја­ну­ару 2017, са пе­то­ри­цом Пе­ру­ана­ца, ко­ка­ин с­кри­вен у па­ке­ти­ма шпар­гли по­ку­шао је пре­ба­ци­ти у Ам­стер­дам. Ври­је­дност за­пли­је­ње­ног ко­ка­ина та­да је про­ци­је­ње­на на чети­ри ми­ли­она до­ла­ра. Та­да је уха­пшен, а не­да­вном одлу­ком су­да пу­штен је на сло­бо­ду.

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Сипање

10.07.2019 19:48

прасине у оци а гдје су посиљке које пролазе и јос веце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ

10.07.2019 20:02

Треба претрести НОВОМАТИЦОВЕ праонице новца Ново РС доо и РСА ГАМИНГ доо..... У овим праоницама се пере новац нарко картела из Јузне Америце вец десет година....... НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ и његове праонице новца узивају политицку заститу...... Због кога и чега НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ узива заститу брзо би се утврдило истрагом!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источно Сарајево

10.07.2019 20:40

Има ли каквог криминала гдје се не помиње Мркоњић Град.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

10.07.2019 21:10

Гдје су пошиљке које се уз помоћ политичара провлаће. Прикажете мрвице а главне и велике пропуштате уз обезбеђење

ОДГОВОРИТЕ