Политички застој у ширењу ЕУ

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је данас на Јахорини да је актуални застој у интеграцији земаља западног Балкана у Европску унију за упућене очекиван и политички најављен.

Регион 09.07.2019 | 12:03
Политички застој у ширењу ЕУ
У обраћању на отварању Самита Процеса за сарадњу у југоисточној Европи Ђукановић је рекао да су истовремено поновљене обесхрабрујуће поруке с неких од најважнијих европских адреса од којих посљедња јасно одбија проширење ЕУ прије дубоких институционалних реформи за унапређење саме Уније.

"Вјерујем да ћемо ускоро морати отворити питање каква је стварно будућност проширења ЕУ и јесу ли земље западног Балкана и Унија и даље привилегирани партнери или се враћамо на позицију сусједа који дијеле бригу о перспективи заједничког континента", навео је Ђукановић.

Истакао је да у Црној Гори чврсто вјерују да је европска перспектива једини гарант да југоисточна Европа постане регије мира, сигурности и развоја, због чега их забрињава успоравање и замагљивање политике проширења.

Ђукановић је нагласио да "нема важнијег предуслова за економски и друштвени развој наших земаља од јасне упућености региона на Европску унију".

По његовим ријечима, за напредак региона је кључно свеобухватно инфраструктурно повезивање - транспортно, енергетско и дигитално, те унапређење образовања.

(вецерњи.ба)







Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мило

09.07.2019 14:46

Нема потребе. Ионако цете бити дио велике Албаније ако се не дозовете памети.

ОДГОВОРИТЕ