Шарка у Требињу ујела и дјечака

Три уједа змија забиљежена су у Требињу у посљедњих седам дана и то два уједа шарке и један поскока, а међу нападнутима је и један дјечак од три и по године.

Република Српска 26.06.2019 | 14:56
Шарка у Требињу ујела и дјечака
Доктор Саша Борјан из Службе хитне медицинске помоћи Требиње, који је тога дана био дежурни, каже да је био у екипи која је спасавала дјечака у требињском селу Граб и да се, срећом, све завршило добро, јер је на вријеме интервенисано и малишан примио серум.

"Дјечака је у селу Граб, код Требиња, за руку ујела шарка прије шест дана, тако да је код њега готово и болничко лијечење и све се завршило добро, као и у друга два случаја. Једну средовјечну жену такође је ујела шарка у селу Плана Дола, у регији Требињских брда, а мушкарца је на излетишту Студенац у предграђу Требиња ујео поскок", каже доктор Борјан.

Додаје да је пракса показала да је ујед поскока много отровнији од уједа шарке, али је и мушкарац којег је ујео поскок ван животне опасности.

Најгоре је, међутим, прошла жена из Планих Дола, коју је ујела шарка у предјелу кољена у остави поред куће.

"Она је пошла да с греде ове просторије узме неки коноп и када га је потегла на греди је била змија, која ју је ујела за руку", казала нам је њена заова, која је потврдила да су несрећну жену камионом повезли ка граду, иако се према селу одмах по позиву упутила екипа Хитне медицинске помоћи па су се срели у путу.

Њени укућани сматрају да је она имала трауму од овога уједа, па да је касније мислила да је напада још једна змија, али се све срећом добро завршило.

"Хвала до неба члановима екипе Хитне помоћи, који су, и поред тога што је до нашег села пут лош, стигли дупло већом брзином него што се до села стиже и спасли јој живот, који је био угрожен, па је два дана била и на интензивној њези", кажу чланови породице.

Уједи змија, међутим, нису много изненадили требињске љекаре, јер, како кажу у Служби хитне медицинске помоћи Требиње, годишње имају по седам-осам интервенција и то углавном у љетним мјесецима.

"Оно што је необично јесте да се све догађало у кратком периоду од седам дана, али дешава се и то у љетним мјесецима у Херцеговини, гдје се неријетко змије виђају и на асфалту, у граду, а камоли у селима", каже доктор Борјан.

Оно што он сматра битнијим јесте упознавање становника Херцеговине с првом помоћи која се треба указати жртви уједа. Треба подвезати екстремитет и мјесто на коме је ујед, а то најчешће буду рука или нога.

Нипошто се отров не смије исисавати или расијецати мјесто уједа, већ се мјесто уједа подвеже два центиметра изнад ране, а свако четири до пет минута се подвез мало попушта да не би дошло до гангрене, док се екстремитет мора подићи увис. Уједена особа се не смије кретати, да би била мања циркулација крви кроз тијело, како се отров не би ширио, преносе Независне.



БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Гога

26.06.2019 13:17

Крив је СНСД и МУП то је саопстење опзиције зато сто нису похватали змије по херцеговини а обецали су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко@гмсил.цом

26.06.2019 13:57

Ти Гога мораш под хитно код доктора,видиш и сама да ниси баш чиста 100% у глави.У медјувремену стани испред огледала и покушај сазнати од које болести болујеш....

Name

Лаки

26.06.2019 14:09

Ре Гога, Ти се немој бојати јер змија неће на змију а поготову на глисту која је изашла из чмара власти као ти....

Name

РЕ ГОГА

26.06.2019 15:02

ТИ СЕ НЕ ПЛАСИ, ТАКВИМ ГЛУПАЦАМА БЕЗ МОЗГА НЕЦЕ ЗМИЈЕ НИСТА. СОТОНА НА СОТОНУ НЕЦЕ УДАРИТ.

Name

ИСТИНА

26.06.2019 15:05

Драга ,Гого, цитај мало свето писмо, Јевањдјеље, зитија Светих отаца .. ТЕСКО СИ ДУСЕВНО БОЛЕСНА вјеруј једном свестеном лицу.

Name

Скептик

26.06.2019 14:09

Личи на бисерку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

малеена

26.06.2019 14:58

Па стварно. Па и змије имају везе са политиком. Да ми је знати у којој су странци комарци и остале нам зивитиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рум плоцица

26.06.2019 18:58

Сва стетоцине су у СНСД-у.

Name

малеена

26.06.2019 20:31

Хвала на информацији. Али сконтала сам и сама