Србин у Голден Стејту: Да останем и учим од КД!

Ален Смаилагић је насмејао све када је објашњавао због чега је изабрао баш број 6 за наредну сезону. . .

Кошарка 25.06.2019 | 14:20
Србин у Голден Стејту: Да останем и учим од КД!
Једно од изненађења на овогодишњем драфту свакако је избор српског кошаркаша Алена Смаилагића као 39. пика - и то од стране вицешампиона Голден Стејта.

За момка из Београда који нема још 19 година, Вориорси су Пеликансима дали пикове друге рунде 2021. и 2023. године, чак и новац, пошто су жарко желели да доведу играча који је претходно играо у њиховом развојном тиму Санта Крузу и одушевио их у тим наступима.

Смаилагић је каријеру почео у КК Беко, у ком је био чак и МВП лиге за јуниоре, да би се 2018. године преселио у Америку после успешног драфта за "Г лигу" на ком је био четврти пик, када су га Саут Беј Лејкерси одмах трејдовали у Санта Круз Вориорсе, а није му дуго требало да наступи у овом такмичењу и одмах "упише" један рекорд поред свог имена.

Наиме, Смаилагић је најмлађи кошаркаш у историји "Г лиге" (развојне), тек трећи "интернационалац" који је драфтован у НБА из ње, што посебно воле да истакну у Вориорсима...

На представљању у новој екипи, заједно са Џорданом Полом с Мичигена и Ериком Паскалом с Виланове, српски крилни кошаркаш одушевио је новинаре, али и генералног менаџера Боба Мајерса који га је хвалио због храбрости да тако рано дође у непознату земљу.

Посебно интересантно било је објашњење зашто је изабрао "шестицу" на дресу...

"Хтео сам да узмем деветку, али је била заузета (носи је Андре Игудала прим. аут.). Није лоша ни шестица, то је деветка када се окрене наопачке", насмејао је све Смаилагић.

Од српских кошаркаша у Вориорсима су већ наступали Немања Недовић, Огњен Кузмић, Владимир Радмановић, Жарко Чабаркапа и Коста Перовић, а двојица првопоменутих су такође "осетили" чар играња за Санта Круз.

Смаилагић је рекао да су у развојној екипи сви били јако фини према њему, третирали су га као професионалца, али сада је време за НБА лигу.

"Волео бих да останем у НБА, бар да будем на клупи, а желим да играм у будућности...", рекао је Смаилагић кога прво очекују наступи током летње лиге када ће стручни штаб Вориорса моћи да процени да ли је спреман да се бори за минуте са највећим звездама.

Високи кошаркаш је рекао да и поред тога добро шутира, уме да дрибла и добро "напада" веће кошаркаше, док је Вориорсе пратио колико му је време дозвољавало.

"Нисам гледао све утакмице јер сам играо у исто време, али кад сам био слободан долазио сам у Окленд и гледао. Био сам пресрећан када сам видео друге да играју, хтео сам одмах да будем међу њима и да играм са њима", казао је Смаилагић и открио ко му је узор.

"Угледао сам се на Кевина Дурента. Може да шутира, дрибла, на њега сам се највише угледао, сада могу да га гледам и уживо и нешто да научим...", закључио је српски кошаркаш.

Прошле сезоне Смаилагић је просечно бележио 9,1 поен, 4,1 скок и 1 асистенцију по мечу.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар