Вашингтон за дијалог са Ираном

Вашингтон и даље жели да разговара са Техераном, изјавио је амерички савјетник за државну безбједност Џон Болтон, дан након што су САД пооштриле санкције иранским званичницима.

Република Српска 25.06.2019 | 11:14
Вашингтон за дијалог са Ираном
Он је у Јерусалиму, на почетку састанка са руским и израелским колегама о Ирану и Сирији, рекао да предсједник САД Доналд Трамп и даље “држи отворена врата за стварне преговоре о потпуном и провјерљивом елиминисању иранског нуклеарног програма”, као и система испоруке балистичких пројектила, прекиду пружања подршке међународном тероризму.

– Све што Иран треба да учини јесте да уђе – истакао је Болтон.

Предсједник САД Доналд Трамп јуче је увео нове санкције иранским званичницима, укључујући врховног вјерског вођу у Ирану ајатолаха Алија Хаменеија, чиме је повећао притисак на Иран након што је иранска војска раније оборила америчку беспилотну летјелицу.

Амбасадор Ирана у УН Маџид Тахт Раванчи напоменуо је да Техеран неће пристати на разговоре са САД док је под пријетњом санкцијама. 

Ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф изјавио је да политичари који су блиски Трампу “мрзе дипломатију и да су жедни рата”.

Портпарол иранског Министарства спољних послова Абас Мусави рекао је раније данас да су санкције које су САД увеле Хаменеију и другим високорангираним иранским званичницима трајно затвориле пут дипломатији између Техерана и Вашингтона.

САД су у мају прошле године иступиле из споразума који је ограничавао нуклеарни програм Ирана.

Техеран је негирао да покушава да прави нуклеарно оружје.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Е

25.06.2019 09:16

Значи нисте их испрепадали па сте сад за преговоре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

25.06.2019 19:56

Цвика цвика за сваку има прут

ОДГОВОРИТЕ