СП: Српски баскеташи без медаље!

Судије поклониле победу Пољској! Баскеташи Србије нису успели да освоје бронзану медаљу на Светском купу у Амстердаму, пошто су поражени у борби за треће место од селекције Пољске са 18:15.  Крај сурове доминације: Американац у дресу Пољске оставио Србију без медаље на СП! Мајк Хикс одлучио борбу за бронзу - 18:15.  Освојише га и Амери! САД у великом финалу СП савладале Летонију - 18:14.

Кошарка 23.06.2019 | 20:46
СП: Српски баскеташи без медаље!
Репрезентација Србије у баскету 3x3 не само да није успела да обрани светску титулу у Амстердаму, већ је остала и без медаље. За то је био најзаслужнији Американац у дресу Пољске Мајкл Хикс, који је готово невероватним шутем из даљине уз фаул сломио отпор Орлова - 18:15.

Репрезентација Србије је доживела неправду у том последњем нападу, пошто је било јасно да је Хикснагазио линију приликом шута, али су му призната два поена, након чега је погодио и додатно бацање, па Орлови нису имали прилику да дођу до изједначења.

Српске репрезентативце као да је докусурио пораз у полуфиналу од Летоније, где су и поред велико пражњења и повратка у финишу остали без пласмана у финале. Слично је било и у борби за треће место, али поново без жељеног исхода.

Орловима је ово прво Светско првенство на којем су остали без медаље. Сваки пут од када је уведено ово такмичење (2012. година) Србија је играла у финалу, освојивши чак четири злата из пет покушаја.

Меч је решен у последњим секундама, када су арбитри признали као "двојку" шут натурализованог Пољака, Американца Мајкла Хикса, иако је нагазио линију и притом га наградили фаулом и додатним слободним бацањем.

Србија је на 13 секунди до краја имала предност, после слободних бацања Марка Савића, али на крају није успела да одбрани последњи напад и освоји треће место, које би уз медаљу доносило и пласман у квалификације за Олимпијске игре.

Цео меч је протекао у веома нервозној атмосфери, екипе су стартовале дуел веома стегнуто, а на старту је било досуђено неколико брзих фаулова.

Дуел је свакако обележио Хикс, како својим поенима за победу, тако и неспортским понашањем и константним провоцирањем противника, што арбитри нису кажњавали.

Напротив.

Било је евидентно и да је селекција Србије поремећена поразом у полуфиналу од Летоније, па су промашени бројни зицери, али су у другом делу меча српски баскеташи успели да дођу до своје игре и анулирају предност противника.

Одличне комбинације Мајсторовића и Булута, потом и погодак Мајсторовића за један поен, пошто је газио линију, те два слободна бацања Савића - све је пало у воду због, мало је рећи, чудног судијског критеријума.

Освојише га и Амери! САД у великом финалу СП савладале Летонију - 18:14.

Селекција Сједињених Америчких Држава дошла је до историјског злата на светским првенствима, пошто је у борби за најсјајније одличјке савладала селекцију Летоније резултатом 18:14.

Американцима је ово било друго финале. У првом су изгубили од Србије 2016. године у кинеском Гуангџоу, али су вечерас потврдили разлику у квалитету у односу на Летонце. Снажна Летонија је управо на "мишиће" елиминисала Орлове у финалу, али таква игра није прошла против САД, која је умела да одговори истом мером.

Летонцима је ово било прво одличје на СП, тако да имају разлога за задовољство. Наредно Светско првенство игра се 2020. године у Кијеву.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар