Крај Фенерове владавине: Ефес шампион након деценије!

Турска има новог првака у кошарци! Пала Фенерова династија, Ефес шампион Турске после десет година! Ларкин + Мицић = 58! Убедљива игра против Фенера у мајсторици и заслужена титула овогодишњег финалисте Евролиге.

Кошарка 21.06.2019 | 21:41
Крај Фенерове владавине: Ефес шампион након деценије!
Ово је, ипак, сезона Анадолу Ефеса!

Као и у полуфиналу Фајнал-фора Евролиге, тим Ергина Атамана савладао је повредама десеткованог браниоца титуле и у одлучујућој утакмици, "мајсторици" финала плеј-офа.

На радост навијача у "Синан Ердему":

Ефес - Фенербахче 89:74 (21:23, 23:14, 25:21, 20:16). У финалу 4:3!

После три узастопне титуле екипе Жељка Обрадовића, а укупно четири у последњих пет година, "Жоцов" састав остао је на крају серије за титулу без довољно играча, енергије и решења за сјајну и полетну игру изазивача.

Иако је српски интернационалац и бек Фенера Марко Гудурић тројкама (3/3) у првом делу меча наговестио узбудљиву борбу, феноменални лидер домаћих Шејн Ларкин постигао је 30 поена пре последње четвртине.

Завршио је меч са чак 38!

Након пола сата кошарке, резултат је био 69:58 за Ефес, а Фенербахче није имао снаге за још један ударац. Разлика је у једном тренутку отишла и на великих "плус 21" (83:62), па је завршница меча протекла без узбуђења и уз све гласније славље навијача Ефеса.

Њихов тим остао је најтрофејнији у турском првенству (14 титула, наспрам 12 Фенерових) и освојио је први шампионски пехар још од 2009. године! И тада, као и сада, Ефесов тренер био је Атаман. Такође, и тада је у финалу "пао" Фенербахче, који је и вечерас наступио без ове сезоне често повређеног МВП-а Евролиге, Јана Веселог, као и дуго одсустних Ерика Грина, Жофрија Ловерња...

Очигледно неспремни Луиђи Датоме покушао је, стиснуо зубе, али није било довољно.

На другој страни, велики део заслуга за успешну годину припада српском плејмејкеру, Василију Мицићу, који је одиграо сезону каријере и уз Ларкина био прави лидер новог шампиона. Одлучујући, седми меч, он је завршио као други стрелац, са 20 поена!

Иако је кроз лигашки део Евролиге био најдоминантнији тим, Фенербахче завршава сезону са само једним трофејом - Купа Турске.

Титула у Евролиги можда није била суђена, али круна у Турској јесте! Ефес је после целе деценије чекања поново шампион државе на два континента, пошто је у мајсторици домаћег шампионата разбила Фенербахче резултатом 89:74 (21:23, 23:14, 25:21, 20:16)! Четрнаеста у историји, прва након десет година и то баш као у каквој дежа-ви ситуацији! И те 2009. године на клупи Ефеса седео је Ергин Атаман, а такмац је био Фенербахче!

Ефес је апсолутно заслужено свргнуо Фенербахче с турског престола након три узастопне године у којима Жељко Обрадовић и његова екипа готово да нису имали правог ривала. Ако је Ергин Атаман најзаслужнији за то што Ефес поново личи на озбиљну кошаркашку организацију и клуб с правом идејом, онда су печат ове фантастичне сезоне Шејн Ларкин и Василије Мицић! У најважнијем судару после оног финала Евролиге тандем Ефесових бомбардера разнео је Фенербахче и са заједничких 56 поена довели присталице најтрофејнијег турског клуба до екстазе! Бруталан меч одиграо је Шејн Ларкин и демонстрирао да је његово место у НБА лиги! Чак 38 поена убацио је Ларкин (11/18 из игре, 3/9 за три, 13/13 пенали), уз четири асистенције и три скока, на шта му се прикључио Мицић с чак 20 поена (8/14 из игре, 8/10 за два) и идентичан учинак у преостале две главне статистичке категорије! Чак ни мастермајнд какав је Жељко Обрадовић није имао решење за бруталну игру једног од најбољих бековских тандема Европе! 

Фенербахче је постао такмац свих повреда које су клуб онемогућиле да се равноправно бори за европску титулу. Без Жофрија Ловерња и Јана Веселог као две покретачке снаге у рекету и доста измена у ростеру због правила турског првенства, Фенербахче је морао да направи уступке због којих је на крају остао без првенства. Ефес је играо кошарку каква је морала да буде награђена! Ако то већ није могла да буде с пехаром у Евролиги, онда је пехар освајача турског шампионата савршена аллтернатива. Ефес је ове сезоне био "пеницилин" за Фенербахче. Јесте се Фенер окитио националним Купом после тријумфа управо над Ефесом у финалу, али је казнена експедиција Ергина Атамана однела много важније тријумфе у Евролиги и домаћем шампионату, а на крају и у Суперкупу који се играо на отварању сезоне... 

Фенербахче је живео све док је шут био у функцији тима. После седам тројки у првом делу утакмице, где је највише предњачио Марко Гудурић с савршених 3/3, Фенербахче је успевао само да одржава резултатски прикључак и не дозволи Ефесу да се одмакне превише. Али, када је шут стао, Ефес је прегазио најљућег противника без трунке милости. Ларкин и Мицић водили су Ефес ка толико чеканом победничком постољу, док је немир све више улазио у редове браниоца титуле. 

Фенербахче се потпуно распао у последњих десет минута, када је домаћин мајсторице направио и највећу резултатску дистанцу. После једне од Ларкинових бравура Ефес је на тек нешто више од четири минута пре краја отишао на чак 21 поен разлике (83:62), после чега је било јасно како ће се велики дерби завршити! Без толико жељене драме, неизвесности и утакмице на један посед. Никола Калинић је покушавао да врати екипу у живот током треће и последње четвртине, али узалуд...

Костас Слукас, о чијем се останку у Фенеру и даље чују дијаметрално супротне приче, меч је завршио с 21 поеном (8/12 из игре) и шест асистенција. Калинић је имао 19 поена (9/13 из игре), а Гудурић 11 поена (3/7 за три) и без поготка у наставку.

Ако је веровати писањима европске кошаркашке штампе, била је ово и последња утакмица Шејна Ларкина у дресу Ефеса. Ако је заиста тако, онда се опростио са стилом! 

ЕФЕС: Данстон 4, Симон 9, Моерман 8, Мицић 20, Ларкин 38, Сајбир, Тунчер, Балбај, Битим, Шанли 10, Бирсен, Иљасоглу.

ФЕНЕРБАХЧЕ: Диксон 5, Махмутоглу 3 (1/7 за три), Слукас 21, Мели 10, Калинић 19, Тирпанчи, Дувериоглу 2, Херсек, Арна, Гулер, Датоме 3, Гудурић 11.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар