Милан има новог тренера: Ко је Марко Ђампаоло?

Сари за сиромашне, апостол великог пророка из Пескаре и човек који ће покушати да Милану врати стил игре. . .

Фудбал 19.06.2019 | 23:40
Милан има новог тренера: Ко је Марко Ђампаоло?
Као што је и најављено, Милан је потврдио Марка Ђампаола као наследника Ђенара Гатуза на позицији тренера.

Ђампаоло је потписао уговор до 2021. године уз опцију да сарадња буде продужена за још једну сезону. У Милану ће зарађивати око 2.000.000 евра годишње, а из дошао је као слободан пошто је претходно раскинуо уговор са Сампдпријом.

А ко је заправо Марко Ђамполо?

Рођени Швајцарац је већ дуго година у италијанском фудбалу, тако да се не може речи да је млад и талентован стручњак. Ово му је највећи изазов у каријери, а очекивало се да много раније преузме неки велики клуб.

Ђамполо спада у групу ученика легендарног Пескариног тренера Ђованија Галеонеа. Уз Арига Сакија, Галеоне је био највећи иноватор у италијанском фудбалу 80-их година прошлог века. Спада у ону другу школу италијанских тренера - супротну од Трапатонија, Капела, Липија, Контеа или Спалетија - који воле офанзиван фудбал, лепу игру, систем 4-3-3 и зонску одбрану. Галеоне је имао огроман утицај на неке данашње тренере. Његови „синови“ су Масимилијано Алегри, Ђанпјеро Гасперини, Еузебио Ди Франческо и поменути Ђампаоло. Свима њима је Галеоне и данас нека врста ментора и гледају га као оца. Често су се умели да се окупе заједно на вечерама у Пескари са Галеонеом и да чују понеки мудар савет тренерског оца. Слични су им погледи на фудбал, с тим што се Алегри променио када је дошао у Јувентус и више није био онај Алегри чији Каљари је играо прелеп фудбал и који је у Милану иснситирао на лепом фудбалу.

Алегри, Гасперини и Ди Франческо су били играчи у Галеонеовим прволигашким тимовима, док је Ђампаоло био просечан нижелигашки играч. Али је зато тренерску каријеру започео као помоћник Галеонеу у Пескари и упијао је фудбалско занње.

„Маестро Галеоне је пре 20 година имао визију фудбала каква је данас актуелна и модерна. Он је стварао фудбал. Он је италијански Талес из Милета“, рекао је Ђампаоло једном приликом.

Тако је Ђамполо започео каријеру као ученик Галеонеа, шест година је био помоћник у неколико стручних штабова да би 2004. преузео Асколи у првом самосталном послу и увео га у Серију А. Када је обезбедио опстанак у Серији А, заслужио је позив Каљарија где је добијао отлказ, враћао се и опет добијао отказ. Потом је имао сјајну сезону у Сијени која је играла сјајан фудбал и добио је позив Јувентуса. Увече се договорио да преузме Бјанконере од Ранијерија, да би ујутро сазнао да је Јувентус промовисао ЋираФерару у новог тренера.

Отишао је у Катанију да замени Синишу Михајловића и добио отказ после неколико месеци. Радио је потом у  Ћезени која је банкротирала, да би потом отишао у редове друголигаша Бреше. Тамо је ушао у сукоб са ултрасима и председником, три дана се није појављивао на тренинзима јер није желео да се правда и додавара вођама навијача и потом је напустио клуб уз претње.

Опет је кренуо из почетка, из треће лиге и Кремонезеа, да би потом наследио Мауриција Сарија у Емполију. Његов Емполи је играо још боји фудбал од Саријевог и после само једне сезоне је заслуио позив Милана. Тада су Галијани и Берлускони дуго вагали између Ђампаола и Михајловића, Ариго Саки их је убеђивао да узму Ђампаола, али су се они одлучили за Србина и Ђампаоло је отишао у Сампдпорију. У Емполију и Сампдорији је лансирао много младих и атрактивних играча, играо леп фудбал и опет заслужио позив Росонера.

Заштитини знак му је формација 4-3-1-2, бекови му стоје високо, инсистира на игри кратких пасова, грађењу игре са штоперских позиција и пресингу нападача на последњу линију. Његове екипе су зато често рањиве по боковима, а зонска одбрана оставља простор за утрчавање иза леђа одбране. Не прави разлику између старих и младих играча, код њега је Фабио Кваљарела играо фудбал живота, али је лансирао и таленте попут Јоакима Андерсона.

У Милану ће имати задатак да изгради стил игре који код Гатуза није постојао. Многи у Италију за Ђампаолакажу да је „Маурцио Сари за сиромашне“. Сада ће имати шансу да изгради своје име.

Извор: моззартспорт

ФОТО: реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар