СЛ: Ватерполо класик је вечерас!

Спектакл на Ташмајдану, дуел европског и олимпијског шампиона Србије против светског првака Хрватске у другом колу финалног турнира Светске лиге. Делфини нису добили Баракуде последња три дуела, ако се не рачунају петерци.

Остали спортови 19.06.2019 | 18:52
СЛ: Ватерполо класик је вечерас!
Прштаће вечерас (21.00) на отвореном базену на Ташмајдану, у ватерполо класику, дуелу две селеције које владају планетом у овој деценији. Србија је европски и олимпијски шампион, док Хрвати држе светски трон из Будимпеште 2017. године.

Додуше, меч нема толлики резултатски значај, јер после групне фазе нема испадања, али играће се за прво место у групи. Нема попуста ни тактизирања, вероватно ће свих 4.000 гледалаца да буду здушно уз изабранике селектора Дејан Савића.

Дефини су против Аустралије завршили меч у уторак после 23 часа због прекида узрокованог грмљавином и громовима у Београду. Остварена је рутинска победа са 12:8, док су Хрвати прегазили нејаке Казахстанце – 20:4. Није Савић био задовољна игром против Озија. Очекује се боља партија против Баракуда.

“Ако тако будемо играли против Хрватске као што смо играли на отварању против Аустралије, као квалитетна екипа ривал ће знати то да искористи. Пробудиле су нас муње после лошег почетка и са бољом одбраном и контрама заслужено смо добили. За Хрватску не треба трошити речи. То је је једна изузетна репрезентација са којом већ неколико година играмо доста финалних и полуфиналних такмица. Они долазе са великим амбицијама, да реше питање квалификација за Олимпијске игре”, рекао је Савић.

Последња три меча наша селекција није успела да победи Хрватску после 32 минута. Средином децембра прошле године, Делфини су славили у квалификацијама за финални турнир Светске лиге са 11:9 после петераца. У Светског купу три месеца раније било је 10:10, а у последњем одмеравању санга ове две репрезентације средином марта 2019. године чета Ивице Туцка је славила са 12:9 на свом базену.

“Чека нас највећи ривал, две најбоље репрезентације на свету. Мислим да ће бити прави спектакл и пуне трибине и надам се успеху”, истакао је Андрија Прлаиновић.

Сви у недељу очекују финални меч ових двеју селекција за титулу у овом такмичену и за прву визу за Олимпијске игре у Токију 2020. године.

У односу на круну шампиона света од пре две године за Хрватску више не игра феноменални Сандро Сукно који је био МВП СП у Будимпешти. Он је због срчаних проблема морао да напусти ватерполо. У Београду нема ни повређеног Марка Мацана и Луке Букића који има упалу слепог црева, али је Ивица Туцак довео јаку селекцију. Већина ватерполиста је из шампиона Хрватске дубровачког Југа. Против Казахстанаца је најефикаснији био Анте Вукичевић са четири гола, док је Андрија Башић постигао три. На голу је Марко Бијач, а перјанице селекције су и искусни Маро Јоковић и играч европског вицешампиона Олимпијакоса Андро Бушље.

Подсетимо, за овај турнир важе и нова правила. Од прошле године, после фаула, играч ће имати право директно да шутира са шест метара (раније са пет), а унутар те зоне, сваки прекршај с леђа биће кажњаван петерцем. Ватерполиста после корнера не мора да дода, већ има право да уплива и да шутира ка голу.

Систем такмичења је мало чудан. Наиме, после три кола у групи нема испадања. Све репрезентације у петак настављају битисање у четвртфиналу.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар