ИААФ: Она је биолошки мушкарац!

ИААФ је поменула двоструку олимпијску шампионку на 800 метара као спортисту "биолошког мушкарца са женским родним идентитетима".

Остали спортови 19.06.2019 | 16:01
ИААФ: Она је биолошки мушкарац!
Међународна атлетска федерација (ИААФ) тврдила је пред Судом за спортску арбитражу (ЦАС) у Лозани да је јужноафричка атлетичарка Кастер Семења "биолошки мушкарац" и да се због тога од ње тражи да смањи ниво тестостерона, како би се такмичила у женској конкуренцији.

Став ИААФ о Семењи и другим атлетичаркама погођеним новим правилима о смањивању нивоа тестостерона, представљен је у одлуци Суду за спортску арбитражу, а то је данас први пут објављено, у документацији на 163 стране.

У редигованим судским списима, ИААФ је поменула двоструку олимпијску шампионку на 800 метара као спортисту "биолошког мушкарца са женским родним идентитетима". Семења је на тврдњу да је биолошки мушкарац пред судом рекла да је "то боли више него што може ријечима да искаже". ЦАС је одбио жалбу Семење на нова правила ИААФ, па је дозволио примјену правила о смањивању природног нивоа тестостерона код атлетичарки. Семења се затим жалила Савезном врховном суду у Швајцарској, послије чега су привремено суспендована нова правила.

Према тим правилима од атлетичарки са природно високим нивоом тестостерона тражи се да смање њихов ниво како би могле да се такмиче у дисциплинама од 400 метара до једне миље. У супротном, морале би да промијене дисциплине или да се такмиче против мушкараца.

Од Семење је 2009. године тражено да се подвргне тестовима како би се одредило ког је пола, али резултати никада нису објављени.

Она је најпознатија спортисткиња која има природно висок ниво тестостерона. ИААФ је навела да јој то даје непоштену предност над противницама.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар