Прича: Крај, а у ствари почетак...

Гагићу, Ренфроу и Новици истекли уговори, следи потпуно реновирање. . .  Поготком Билија Берона почеле су припреме Партизана за наредну сезону.

Кошарка 18.06.2019 | 23:15
Прича: Крај, а у ствари почетак...
Јасно је свима да је Били Берон направио кораке и тиме је донео шампионску круну Црвеној звезди. Ипак, као што смо истицали још пре полуфинала АБА лиге, Звезда је ове сезоне имала бољи тим од Партизана и да се није завршило овако како јесте, вероватно би Звезда опет на крају баладе била шампион. Какогод, АБА лига је била далеко важнија битка, синоћ се играло само за престиж, а оно, сада најважније за Партизан је - следећа сезона. И ту треба да буде усмерена енергија црно-белих.

Не на кораке и пропуштене шансе.

Кошем Берона званично је почела припрема црно-белих за ово лето и за оно што следи. Партизан је ове сезоне, као и претходне, стао на ноге финансијски, преполовио је дуг од пре две и по године и сада ће моћи да уложи више у екипу. Освојио је Куп Радивоја Кораћа, био близу да оде до четвртфинала Еврокупа, играо је финале Суперлиге, испао у полуфиналу АБА лиге. Није то блиставо, али би могла да буде добра подлога за оно што следи.

А следи потпуно реновирање тима. И зато ћемо прво о томе.

Пре свега ту треба истаћи да је Партизан ове сезоне решио велико питање, а то је тренер. АндреаТринкијери је стигао и затекао тим који није сам селектирао. Тринкијери има уговор на још две године, а како је и сам председник Партизана Остоја Мијаиловић изјавио, тренер ће уз спортског директора Николу Лончара бити задужен за прављење екипе за следећу сезону.

"Сигурно ће тим бити јачи, 100 одсто је сигурно да ће бити јачи. Зато што немамо обавезе које смо имали. Зато ћемо сва средства која дођу и која имамо уложити у тим. Доста ћемо више уложити. Имаћемо конкурентан састав и за АБА лигу и за друго такмичење које будемо играли. Морамо и да пронађемо меру, расходи ће зависити од прихода. Зависи и од тога у ком такмичењу ћемо играти“, рекао је Мијаиловић за наш сајт.

Уговоре за следећу сезону имају: Маркус Пејџ, Урош Трифуновић, Бонџа Си, Александар Аранитовић, Вања Маринковић, Амар Гегић, Марко Пецарски, Душан Танасковић, Раде Загорац, Стефан Јанковић и Алексеј Николић.  

Огњен Јарамаз је био на позајмици из Сан Пабло Бургоса, али је посебно на крају сезоне показао добру игру и за очекивати је да црно-бели пробати да га задрже. Врло је добар атлетски, показао је да може да игра на обе бековске позиције. Има добре шансе да остане.

Никола Јанковић има опцију за продужетак сарадње, мада се помиње могућност да Партизан направи потпуно нову центарску линију.                                                                                                               

Уговор је истакао Алексу Ренфроу, Новици Величковићу и Ђорђу Гагићу. Гагић неће остати, Ренфро је већ добио добре понуде, Зенит га жели, док је Величковић енигма и не зна се да ли ће наставити у црно-белом. Већ је у играчким годинама, мада је показао да може да одигра још добре кошарке. Новица ће обавити разговоре са Тринкијеријем и управом и од тога зависи даља сарадња. Многи навијачи би волели да гледају капитена још у црно-белом. Мало ко може да се бори за тај дрес као Новица. За њега увек мора да има места у Партизану, на овај или она начин.

Партизан има велике амбиције, а изглед тима ће зависити и од тога у ком такмичењу ће играти црно-бели, тачније, од тога да ли ће добити специјалну позивницу Евролиге (Зенит, Уникс и Ритас највећи противкандидати).

Тринкијери ће имати главну реч, па можемо очекивати да ће бити резова јер ће сада моћи први пут по свом нахођењу да саставља екипу. А то значи и да ће његова одговорност следеће сезоне бити много већа.

Центарска линија би могла да буде потпуно нова и ту ће Партизан спремити јак новац за европске услове како би ангажовао праве играче за игру у рекету. Писали смо да црно-бели желе ДејанаКравића, али жели и Виртус да га задржи. Иначе, његов уговор у Италији није велики чак и за наше услове и то би црно-бели могли да испрате. Мада, он вероватно не би био први избор испод коша.

Поред портраге за два добра центра, Партизану ће циљ бити и добар плејмејкер. Ренфро је близу Зенита, а црно-бели ће тражити играча који има поене у рукама, док би том плеју Алексеј Николић био испомоћ. Дакле, приоритет ће бити добар (вероватно страни) кец и петица и за те позиције ће добрано црно-бели да се испрсе.

“Све је мање квалитетних играча и зато је све већа потражња. Али, странци су препознали, прошле године Гос, ове Лендејл, да је Партизан добро место за њихов развој”, рекао је Мијаиловић на тему довођења страних играча у Партизан.

Што се тиче одлазака…

Џок Лендејл ће у Жалгирис чију Партизан понуду има на столу и добиће обештећење за њега. У случају да Џок оде у НБА после тога, Партизан ће добити шест пута већи новац од уложеног. Појавио се и Олимпијакос као заинтересовани клуб за Вању Маринковића који је под уговором. Уколико Вања оде у Пиреј, Партизан ће такође добити обештећење. За Ренфроа смо већ рекли. На Александра Аранитовића Тринкијери није рачунао, њему је нуђен Борац, међутим Сани је остао у Партизану. Има уговор на још једну сезону. Амар Гегић има уговор на још две сезоне, али није имао неку посебну улогу у тиму.

Раде Загорац има уговор на још годину дана, међутим мало је збунио навијаче објавом на Инстаграму синоћ после утакмице.

“Не желим да кажем хвала јер сам васпитаван тако да се то у породици никада не говори. Обострано поштовање и брига, то је оно што сам од вас добио и надам се узвратио на неки начин. Били сте сведоци мог раста, мог пада па опет. Није се завршило онако како сам замислио када сам дошао, али паметан човек је причао о различитости тајминга када резултат убира плодове рада. Никада нећу заборавити љубав коју сте ме дали. Боља времена су пред нама, а сунце које свих ових година дозивамо, храбро пробија све облаке који су га заклањали. Дао сам ти године, најбоље и најлепше”, написао је Загорац.

Видећемо колико су у клубу срећни играма Пејџа, Сија, Гегића, оба Јанковића…

Када је Партизан у питању увек је актуелан повратак играча који су много показали у црно-белом. Драган Милосављевић је био мета, међутим он се добрим играма у Уникахи изборио за нови двогодишњи уговор. Помињали су се и Милан Мачван (Виртус заинтересован), као и Миленко Тепић, па чак и Владимир Лучић.

“Жеља Партизана је да своју децу враћа својој кући, али морамо да будемо реални. Ти момци имају јако добре уговоре и понуде, ми смо ограничени са новцем. Наравно да је жеља да врати такве играче у Партизан, али зависи и од жеља стручног штаба, целе ситуације. Ако се створи шанса, ми ћемо се потрудити да је искористимо. Нико не може више пролити зној за Партизан него они“, речи су председника Партизана Мијаиловића.

Црно-бели су потписали уговор са Ареном на пет година, тамо се селе канцеларије клуба, диже се све на виши ниво, чека се одлука Евролиге око специјалне позивнице, а у играчком кадру се очекује доста промена, одлазака, али и доста појачања.

Реновирање може да почне... На потезу су Тринкијери и Лончар.

УГОВОРИ ИГРАЧА:

Никола Јанковић - још једну сезону
Огњен Јарамаз - истекла позајмица, још једна година опционо
Маркус Пејџ - још годину дана
Урош Трифуновић - вишегодишњи уговор
Бонџа Си - још једна сезона
Александар Аранитовић - још једна година
Вања Маринковић - још годину дана
Амар Гегић - још две године
Новица Величковић - истекао му уговор
Марко Пецарски - до 2022. године
Душан Танасковић - до 2022. године
Раде Загорац - још једна година
Алекс Ренфро - истекао му уговор
Стефан Јанковић - још једну сезону
Џок Лендејл - још годину дана
Ђорђе Гагић - истекао му уговор
Алексеј Николић - још две године

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар