Звездини планови...

Окупљање у августу, траже се центар и плеј, па крила. . . Регланд иде, још петорици истичу уговори, следе разговори. . .  Били Берон као шлаг на торту, потрага за појачањима биће опширна и покриће неколико позиција. . . Неколико речи и о дискретном хероју црвено-белих.

Кошарка 18.06.2019 | 22:45
Звездини планови...
Недуго пошто је Црвена звезда пришила другу звездицу изнад клупског грба, осванула је можда и најрадоснија вест за све у црвено-белом: Били Берон остаје на Малом Калемегдану до лета 2020. године! 

Не само да је овим потезом и уговором потписаним још у петак стављена трешњица на слављеничку торту с три слоја, од којих један има укус победе у АБА Суперкупу, други шампионске круне на Јадрану, а трећи одбрањеног трона у Србији, већ је клупски врх отворио фасциклу на којој је маркером исписано „Сезона 2019/20“.

Први конкретан потез је направљен. У наредним седмицама кошаркашка јавност биће засута вестима у вези актуелног и будућег играчког кадра. Баш по формули од прошлог лета. Таква је, уосталом, радна етика првог човека клуба Небојше Човића. У његовом систему одмора нема и зато је план врло јасан - док екипа и стручни штаб већ од уторка поподне буду на заслуженом одмору, председник Црвене звезде почеће да ради на испуњавању жеља Милана Томића по унапред договореној листи приоритета. Уз обавезно затварање финансијске конструкције за будуће изазове на свим фронтовима и подвлачење црте на тек завршену сезону са 68 утакмица распоређених кроз пет такмичења и 54 победе.

ОДМОР, ПРИПРЕМЕ, РАЗГОВОРИ...

Краткорочно, клупска организација изгледаће овако: Милан Томић одлази у Атину, а играчи и стручни штаб својим кућама и на годишње одморе. Мада датум још није прецизиран, прво окупљање екипе биће заказано за средину августа, када би шеф струке требало да има јаснију слику тима који ће имати на располагању за нови излет у Евролигу, одбрану три и напад на још један трофеј.

Јутро после освојене пете узастопне титуле шампиона Србије, познато је да Црвена звезда има активне уговоре са деветорицом кошаркаша. Односно да су седморици практично истекли ангажмани. Не значи то да ће сви са гарантованим уговорима остати и после лета, као ни да ће они без истог сигурно окренути нови лист у својим каријерама.

Док је Били Берон најсигурнији члан екипе за такмичарску 2019/20 и апсолутни погодак сезоне - био је и прво појачање Црвене звезде по доласку Милана Томића, који је признао да је Берона гледао три године и хтео да га доведе у Олимпијакос -, Дејан Давидовац, Огњен Добрић, Бориша Симанић, Мајкл Оџо и Душан Ристић не би требало да брину за своју будућност у клубу. Тачније, бар за то нема никаквих назнака. За Немању Ненадића, Алексу Раданова и Николу Јовановића направиће се анализа квалитета и перспективе, па ће се у ходу донети одлука о њиховом даљем ангажовању у Црвеној звезди. Све ће зависити од изгледа ростера и дубине клупе.

Џоу Регланду, Стратосу Перпероглуу, Кеј Сију Риверсу, капитену Бранку Лазићу, те Марку Кешељу и Мохамеду Фајеу уговори су завршени. Извесно је да је у том кругу и Филип Човић, мада не постоји званични податак до када има потписану сарадњу. Иако постоји опција продужетка уговора на још годину дана, Црвена звезда ће пријатељски завршити однос с Регландом и он се више неће враћати у клуб. Звезда ће се опростити и од Кешеља. Бившем српском репрезентативцу у овој сезони улога није била искристалисана, а ни минутажа превелика, па сходно томе извесно неће имати место у новом тиму. Милан Томић је од њега извукао неколико добрих рола, у данима када је Мо Фаје био повређен знао је да подсети и на славне дане своје каријере, а био је ту и као неко ментор недовољно искусним саиграчима...

Са Перпероглуом, Лазићем, Фајеом, Риверсом и Човићем клуб ће обавити нове разговоре и зависно од идеје Милана Томића, процене њихових могућности у Евролиги, жеља потреба биће им понуђени нови уговори, или ће добити захвалницу за све што су учинили у једној од најизазовнијих сезона новије клупске историје. Према тренутно доступним информацијама Томић би волео да Перпероглу и Лазићостану, копља се ломе око Риверса, док су Фаје и Човић у несигурним водама.

Перпероглу је, могли сте то да читате и раније, Томићев човек и деле велико узајамно поверење и поштовање. Грчки ас ће у августу напунити 35 година и јасно је да би тешко могао да изнесе још једну овакву, а камоли јачу сезону са истим очекивањима. Због тога би евентуални останак значио и ревизију позиције у ростеру, што би можда и највише значило Звезди, ако пре тога не дође до растанка. Капитен Лазић је имао бољу годину у Црвеној звезди него лани. Подигао је 14. пехар у црвено-белом дресу, а иако нападачки можда није био најкориснији, дефанзивно и пре свега психички је његово присуство много тога доброг донело. Саиграчи верују да је он прави лидер екипе и неко ко треба то да ради и у будућности. 

После свега демонстрираног у дресу Црене звезде Риверс није заслужио да остане. Вероватно и неће, али незванично се шушка да Милан Томић није сигуран да ли тренутно може да нађе квалитетнијег играча с таквим искуством каквим располаже Риверс. Тржиште је такво, непредвидиво, а Звезда је у таквом положају да мора да сачека прво најбогатије да проберу оно најбоље на пијаци како би покупила „мрвице“. Имао је леворуки шутер својих блиставих момената, али га (пре)често није било у најважнијим утакмицама, када би потпуно испарио, па су његови проценти стално варирали. Само у финалној серији с Партизаном убацио је тек 23 поена, уз јако лош постотак шута (9/27 из игре), мада је у четвртом мечу био и најстабилнији с три сигурна хица из четири покушаја и осам поена.

Фаје и Човић су негде између. Квалитетом, објективно, нису играчи за Евролигу, бар не са улогама какве су им досад биле. А опет имали су својих заслуга за освајање обе титуле и повратак у елиту. Подсетимо, први је био џокер финалне серије против Будућности и неко ко је својим залагањем и енергијом знао да изнесе велики терет у мечевима с Партизаном на оба фронта, док је други и поред сталних оспоравања јавности експлодирао у плеј-офу Јадранске лиге, због чега је и добио епитет „Гаме цхангер“. Опет, како је Бориша Симанић будућност клуба, тешко је да ће Фаје остати ако се Звезда буде одлучила за потрагу за још једним крилним центром, што се у овом тренутку и очекује. Како Регланд одлази, Човић можда и остане као испомоћ, али о томе ће тек бити приче... 

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ЗВЕЗДА?

Звездин ростер за сезону 2019/20 дириговаће две ставке - стање на тржишту и у клупској каси. Односно, колико ће Звезда бити у стању да се „испрси“ за два врло квалитетна и неколико добрих појачања. У фокусу ће бити врсни плејмејкер (ако не и његова замена) и центар који прави разлику, затим поливалентна четворка, која може да одговори задатку и као петица, па онда и крило. 

Тема повратка Огњена Кузмића актуелна је већ неко време и с више страна стигле су потврде да ће прича бити завршена са двогодишњим уговором (1+1). Како се може чути, Кузмићева супруга је српском репрезентативцу дала зелено светло за повратак у Београд, иако је у игри наводно и Виртус Александра Ђорђевића. О будућности момка из Добоја неће се знати ништа док сезону не заврши мадридски Реал - води 2-0 у финалу АЦБ лиге с Барселоном -, када ће прво имати састанак с људима из Краљевског клуба, где ће чути њихов суд и онда донети коначну одлуку. 

Ако би навијачи могли да изаберу једног играча којег би волели у новом ростеру, онда би то несумњиво био Чарлс Џенкинс. Никаквих назнака нема да би миљеник северне трибине могао и трећи пут да обуче црвено-бели дрес, после разлаза с Химкијем многи ће лобирати да се популарни Ђенка заиста врати. Али, то је сада у домену навијачке фантазије. Марко Симоновић је увек радо виђен лик на Малом Калемегдану, а како ускоро треба још једном да постане отац, покушаће да обезбеди ангажман који би му олакшао да проведе што више времена уз супругу и децу. Иностранство је вероватно и даље прва опција, али Црвена звезда би имала предност ако би се јавила...

Тренутно није било много спекулација о могућим аквизицијама Црвене звезде, а и оне које су се помињале углавном су брзо заборављене...

ФАКТОР ДЕЈАН ДАВИДОВАЦ

На крају, мало и о човеку који је у овој серији постао херој навијача - Дејану Давидовцу. Није технички најпоткованији, нити најбржи, или најскочнији играч којег је Црвена звезда имала, али комбинација његове хладнокрвности и самопоуздања довела га је до тога да ће Партизану дуго остати у лошем сећању. Тимски војник и неко ко без поговора обавља све, па чак и најпрљавије послове за позитиван резултат, је у борби за последњи трофеј у сезони био Звездин човек одлуке заједно с Билијем Бероном. Осим што је скупио чак 61 поен кроз четири утакмице, што је просек од 15,25 поена, убацио је 14 тројки и изнудио чак 24 фаула противничких играча, а његову игру у финалу најбоље је објаснио Милан Томић на завршној конференцији за новинаре.

"Морао бих посебно да похвалим Дејана Давидовца. Имали смо проблема са фауловима на центарским позицијама, а он је урадио велики посао. У једном тренутку је играо кеца, двојку, четворку, па на крају и петицу. Све је покрио", изјавио је Томић.

Због свега учињеног део кошаркашке јавности покренуо је дискусију око тога како је Давидовац промакао селектору Александру Ђорђевићу и зашто се његово име није нашло на подужој листи од 34 имена у комбинацији за Мундобаскет? У тренерску стручност и одлуке селектора Ђорђевића не смемо и не желимо да сумњамо, прво због великог поштовања, онда и медаља које најбоље говоре у прилог његовог доброг избора. Давидовац није добио награду коју због својих игара можда заслужује пре неких играча с ширег списка, али његова највећа сатисфакција у овом тренутку јесу освојене титуле и повратак у Евролигу, где ће сигурно имати већу и значајнију улогу него пре две године. 

Сада је време за одмор, а онда - у нове акције. Црвена звезда је најавила да ће у наредним данима бити одређених дешавања, а то је оно што навијаче сада највише занима. 

Ова сезона архивирана је с оценом - 10!

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - УГОВОРИ ИГРАЧА

ПРОДУЖЕН УГОВОР

Били Берон (јун 2020, искоришћена опција продужетка уговора)

ИСТИЧУ ИМ УГОВОРИ

Џо Регланд (јун 2019, опција продужетка на још годину дана)
Филип Човић (јун 2019. године - није потврђено трајање)
Марко Кешељ (јун 2019. године)
Стратос Перпероглу (јун 2019. године)
Бранко Лазић (јун 2019. године)
Мохамед Фаје (јун 2019. године)
Кеј Си Риверс (јун 2019. године)

ИМАЈУ АКТИВНЕ УГОВОРЕ

Алекса Раданов (јун 2020. године)
Дејан Давидовац (јун 2021. године)
Немања Ненадић (јун 2021. године)
Огњен Добрић (јун 2020. године)
Душан Ристић (јун 2021. године)
Бориша Симанић (јун 2020. године)
Мајкл Оџо (јун 2020. године)
Никола Јовановић (јун 2021. године)*

Тренер: Милан Томић (јун 2021. године)

* - На позајмици у Тренту до краја сезоне

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар