Звезда од "плус 10" до нове драме и 2:1!

Звезди узбудљив дерби, шампион води 2-1 у финалу! Кошаркаши Црвене звезде славили су у вечитом дербију у хали "Александар Николић" против Партизана са 96:90.  Црвено-бели без повређеног Добрића стигли до "меч лопте" у серији за титулу, против изузетно "жилавог" Партизана.

Кошарка 16.06.2019 | 11:52
Звезда од "плус 10" до нове драме и 2:1!
Тако су изабраници тренера Милана Томића повели у финалној серији плеј-офа Суперлиге са 2:1 чиме су одбранили предност домаћег терена.

Црвено-бели су у овом сусрету бити ослабљени неиграњем повређеног Огњена Добрића, али то се није осетило превише, јер је шампион АБА лиге водио током већег дела утакмице.

Практично, Црвена звезда сада има меч лопту за освајање дупле круне, пете узастопне титуле првака и 20. у клупској историји.

Није било лако доћи до ње, али играчима оба тима треба честитати на великој борбености и одличној игри по тешким условима и великој спарини у хали. На крају, изабраници Милана Томића имали су мирнију руку, уз то је Партизан у финишу начинио неколико неопростивих грешака и изостала је она финална драма коју смо имали већ неколико пута у овој сезони када су и секунди одлучивали о победнику.

Трагичар дербија је кошаркаш црно-белих Раде Загорац који је на 47 секунди пре краја меча због гажења линије приликом извођења лопте са стране приговорио нешто судији и добио техничку грешку!

Берон је то казнио поенима са линије бацања а Кејси Риверс тројком донео предност Звезди која је практично значила и победу.

Готово цео меч је био изједначен, Црвена Звезда је била та која је углавном била у вођству, али никада да би могла комотно да дише. Та разлика се кретала у распону до највише десет поена, током треће деонице 79:69, али Партизан се није предавао.

Црно-бели суи поред проблема са личним грешкама на центарским позицијама успевали да се одурже у игри, све до тог финиша и тих неколико ситуација и грешака које су копначно преломиле на страну домаће екипе.

Црвена Звезда је на истеку прве деонице имала предност од четири поена (22:18), да би ма полувреме отишла са свега три поена вишка, 48:45.

До краја сусрета нису губили предност, Партизан је повремено успевао да приђе на свега три поена, али када је требало да додају гас и начине преокрет, као да нису имали снаге за то.

У тиму победника најефикаснији је био Били Берон са 25 поена (7/9 из игре). Дејан Давидовац је постигао 17, Мајкл Оџо и Мохамед Фаје по 11.

У тиму Партизана, сјајно вече имао је Вања Маринковић који је сусрет завршио са 21 поеном. Алекс Ренфро је такође био расположен са 18 поена, Огњен Јарамаз је забележио 15, а Никола Јанковић 11 поена.

Наредни. четврти меч игра се већ у понедељак, 17. јуна са почетком у 19 часова и у њему је домаћин екипа Партизана.

Хладнокрвност Дејана Давидовца, који је у неизвесној завршници "везао" две тројке, као и један несмотрен фаул Николе Јанковића у последњем секунду напада, преломили су трећи меч финала плеј-офа српске Суперлиге у корист актуелног шампиона Србије и региона.

Црвена звезда - Партизан (2:1) 96:90, по четвртинама 22:18, 26:27, 20:19, 28:26.

Звезда је тако стигла до новог вођства у финалној серији, али за разлику од претходне утакмице, када јој је победу "отео" Раде Загорац, овог пута ће потенцијални "брејк" пред навијачима Партизана значити и одбрану титуле.

Четврти меч на програму је у понедељак од 18.00 (Арена спорт 1). Ако се црно-бели поново буду реванширали, играће се "мајсторица" у четвртак, 20. јуна.

Звезда је до 2:1 стигла без Огњена Добрића, који се није опоравио од повреде скочног зглоба и гледао је утакмицу у цивилу.

Црвено-бели су током целог меча добро шутирали тројке (скоро 50 одсто, 15/32), уз то су надскакали "вечитог" ривала (37:29) и нарочито током другом полувремена изборили неколико нових напада, у којима би најчешће следили фаулови и слободна бацања.

Најбитнији такав моменат био је фаул Николе Јанковића над Билијем Бероном, при резултату 85:83 у 39. минуту.

Звезда је два пута заредом после промашаја изводила аут испод коша, а други пут је за њен напад остало тек нешто више од једне секунде. У таквој ситуацији је прекршај Јанковића скупо коштао црно-беле, јер је бек из САД искористио сва три бацања и повећао на 88:83.

Као што се током читаве утакмице "хиљаду" пута вратио у живот, Партизан је после два промашена бацања Мохамеда Фајеа смањио на 88:85, али онда је Загорцу досуђена техничка због ометања извођача аута, да би Кеј Си Риверс на пас Филипа Човића постигао тројку и дефинитивно решио питање победника - 92:85.

Пре тога је Звезда са максималних 76:66 и 79:69 средином последњег квартала "спала" на 79:76.

На серију од 7:0 тројком је реаговао Давидовац, а у наредном нападу погодио је још једну и одбио нови налет црно-белих, који су кошем и бацањем Алекса Ренфроа још једном пришли на три разлике - 85:79.

Као у првом мечу, црвено-бели су водили скоро свих 40 минута, али им Партизан није дао да предахну. Вања Маринковић блистао је у првом полувремену (17 поена, без промашаја), када је уз помоћ Огњена Јарамаза и Ренфроа упорно спуштао домаћина са шест-седам поена предности у резултатски "егал".

На велики одмор отишло се са 48:45, што је давало наду и једнима и другима.

Партизан је преко Новице Величковића једном успео да изједначи (50:50 - 22. минут), међутим последње вођство пулена Андрее Тринкијерија остало је оно из деветог минута, када је Стефан Јанковић постигао тројку за 17:18.

Мада је после тога било још много борбе и драме, велики утицај на коначан исход сигурно је имала Фајеова блокада Загорцу, након што је овај украо лопту и покушао да постигне лаке поене из контре. На другој страни је Човић убацио тројку и уместо да буде само 57:56, Звезда је повећала на 60:54.

Судили су Миливоје Јовчић, Марко Јурас и Урош Николић.

ЗВЕЗДА: Раданов, Човић 7 (8ас), Кешељ, Давидовац 17 (тројке 4/7, 3ас), Ненадић, Лазић 8 (тројке 2/6), Фаје 11 (тројке 3/4, 9ск), Берон 25 (за два 5/5, тројке 2/4, бацања 9/10, 4ск, 3ас), Ристић 4, Симанић 5, Риверс 8 (за два 1/5, тројке 2/5), Оџо 11 (5ск, 5изг).

ПАРТИЗАН: Н. Јанковић 11 (3изг), Пејџ 14 (тројке 2/2), Пушица, Маринковић 21 (за два 4/4, тројке 3/4), Јарамаз 15 (4ск), Величковић 5 (3ск), Танасковић, Загорац, Ренфро 18 (за два 5/5, тројке 0/3, бацања 8/9, 6ск, 8ас, 2укр), С. Јанковић 3, Гагић 3 (2ск, 2изг), Николић.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар