НБА: Историја! Торонто је шампион!

Кошаркаши Торонта су победом над Голден Стејтом у шестој утакмици финала НБА лиге окончали серију (4-2) и освојили прву титулу за ту франшизу у њеној историји! Кавај свирао крај, Канада има НБА шампиона! Огромна драма у "Оракл арени" и преокрет Репторса за први шампионски прстен ове франшизе из Канаде која је направила савршен потез ангажовањем Каваја Ленарда. . . Да ли је ово крај ове генерације Вориоса - или нови почетак за њих? 

Кошарка 14.06.2019 | 09:56
НБА: Историја! Торонто је шампион!
Торонто Цхампионс! Да ли је ово крај династије Вориорс? Утакмица препуна невероватних дешавања, Клеј Томпсон покидао предње укрштене лигаменте, Репторси успели да победе!

Утакмица је решена у последњим секундама четврте четвртине, у коју су Вориорси ушли са предношћу.

На истеку другог минута последњег квартала Фред ВанВлит је убацио тројку за изједначење, после чега је уследила резултатска клацкалица.

Резервни плејмејкер Репторса је убацио још две тројке, на другој страни су били прецизни Шон Ливингстон и Андре Игуадала, а уочи уласка у последњих два минута меча канадска екипа је имала шест поена вишка.

Дрејмонд Грин и Демаркус Казинс су успели да разлику смање на поен, али је Паскал Сијакам био прецизан на 26 секунди до краја, а на 9,6 секунди Вориорси су добили лопту, после велике грешке Денија Грина.

У том моменту је било 111:110 за Торонто, али је из конфузног напада Стеф Кари промашио тројку, Казинс је промашио скок, а Кавај Ленард стигао до лопте, међутим она је завршила у рукама Грина, али су арбитри досудили техничку грешку на 0,9 секунди до краја меча.

Ленард је реализовао слободно бацање, а потом се ушуњао у рекет и убацио два поена, за коначних 114:110.

Репторси су били у предности током целог првог полувремена, али су Вориорси у својој фамозној трећој четвртини успели да неутралишу заостатак и дођу до предности коју нису успели да сачувају, упркос великој подршци домаће публике.

За поражени тим је ипак заиграо повређени Клеј Томпсон, иако је најављивано да се то неће догодити. Био је најефикаснији са 30 поена и пет скокова, све до момента када се срушио на паркет и покидао лигамент колена.

Игуадала је покушао да одмени тешко повређеног Кевина Дурента и уписао је 22 поена, уз по два скока и асистенције.

Кари је убацио 21 поен, уз седам асистенција, док је Грин забележио бруталан трипл-дабл учинак са 11 поена, 19 скокова и 13 асистенција.

Двоцифрен учинак је имао још Казинс са 12 поена, док су Ливингстон и Кевон Луни додали по шест поена.

Репторсе је предводио Лаури са 26 поена, десет асистенција и седам скокова, чиме се искупио за промашени шут за победу у претходном дуелу ових тимова.

Истоветан кошгетерски учинак је забележио Сијакам, уз десет скокова, а фантастичну партију са клупе је пружио ВанВлит са 22 поена, колико је уписао и Ленард.

Резервиста Серж Ибака је додао 15 поена, а Марк Гасол је уз три поена имао девет скокова и четири асистенције.



Канада је и то дочекала – има свог првог освајача НБА прстена! Торонто Репторси направили су историјски подухват, пошто су су шестој утакмици великог финала најјаче кошаркашке лиге света и четврти пут надиграли повредама уништени Голден Стејт! У завршници за инфаркт, пред готово 20.000 противничких навијача Репторси су извукли последњи атом снаге како би изрежирали успех који ће се памтити и препричавати. На крају – 114:110 (33:32, 27:25, 26:31, 28:22).

Ма шта јавност говорила, Торонто је апсолутно заслужио да се нађе на трону! Јер, не постоји незаслужена титула, већ околности диригују судбину два тима који се боре за прстен. А, Голден Стејт као да се нашао у рату с ђаволом, јер екипу ниједна повреда није заобишла... После Кевина Дуранта и тешке повреде Ахилове тетиве, мука које две сезоне има Демаркус Казинс, повреда Кевона Лунија и Андреа Игуодале, те ишчашеног прста с којим Стеф Кари наступа већ неко време, надовезала се и она најтежа спортска повреда – кидање предњих укрштених лигамената! Клеј Томпсон је доживео да сезону заврши на најтежи и најтужнији начин – с повредом после које се мало ко врати као исти играч, али и са изгубљеном титулом. Један од најбољих шутера данашњице претрпео је повреду од које застаје кнедла у грлу на два и по минута пре краја треће четвртине, приликом покушаја да закуца из контре и оштријег контакта с Денијем Грином, а упркос свему, он је успео да изведе два слободна бацања и тако се опрости од публике која је можда и теже прихватила његов изостанак од губитка титуле...



Иако није одиграо више од једне четвртине, Клеј је био најефикаснији играч Голден Стејта с 30 поена. Стеф Карисе „угушио“ у притиску морања, а иако је имао 21 поен, његови проценти били су разочаравајући – 6/17 из игре, 3/11 за три...

Сада остаје велико питање – да ли је ово крај велике династије Вориорс? Повреде Кевина Дуранта, онда и Клеја Томпсона, који ће извесно пропустити највећи део наредне сезоне, ако не и целу такмичарску годину, пореметиће комплетну трансфер пијацу, али то је такође прича за друге редове...

Док Оукленд тугује, Торонто и цела Канада славе највећи успех у кошаркашкој историји те државе. Када су сирене огласиле крај утакмице, народ је у екстази преплавио улице Торонта, прослављајући највећи спортски тренутак у граду још од титуле бејзбол екипе Торонто Блу Џејса из 1993. године.

Потписник невероватног сценарија је Кавај Ленард! Човек који је прошлог лета стигао у блокбастер трејду за Демара Дерозана између Сан Антонија и Торонта, направио је нешто огромно и показао колико заправо луда може да буде НБА лига, само када се све коцкице поклопе. Зато није ни чудо што је изабран за МВП финала и што његово име кличе цео један град, па чак и нација.

Готово комплетну утакмицу два тима водила су борбу прса у прса, због чега је мало шта могло да их раздвоји готово свих 48 минута, а разлика је ретко када прелазила бројку од пет поена и ниједном није била двоцифрена, ни на једној страни! Али, у брзој и врло узбудљивој утакмици само током првог дела виђено је чак 14 промена вођства, уз чак четири нерешена резултата...

Кључни поени на утакмици дело су Паскала Сјакама! Један од играча с најчуднијом животном причом остао је хладан крао шприцер у преломним тренуцима, па је на 26,5 секудни пре краја погодио највећи флоутер своје каријере! Торонто је тада повео са 111:108, а пошто је Дени Грин изгубио посед након два поготка Карија с пенала Вориорси су имали последњу шансу да се врате у живот... Међутим, Кари је промашио шут за три поена код резултата 111:110 за госте, да би онда Дрејмонд Грин направио јако лош потез, у најбољој намери. У моменту када је ухватио Каријев промашај на центру терена после велике гужве затражио је тајм-аут, али уместо одмора зарадио је техничку грешку! Разлог – Вориорси тада више нису имали ниједан тајм-аут! Због тога су Репторси добили једно слободно бацање и лопту са стране, а Ленард је маниру највећих мајстора ове игре решио ситуацију и на 0,9 секунди до краја решио све дилеме. Торонто је посао шампион!



Невероватан посао урадио је први човек Масају Уђирију, који је покренуо целу иницијативу и уложио много да би ова франшиза постала шампионска, као и тренеру Нику Нурсу јер је у годину дана направио победнички тим и вероватно један од највећих подвига у историји НБА лиге.

У шампионском тиму по 26 поена имали су Паскал Сјакам и Кајл Лаури, с тим што је први дописао 10 скокова, други исто толико асистенција. Тихи херој Репторса Фред Ванвлит и невероватни Кавај Ленард додали су по 22 поена.

Иначе, ово је била и последња утакмица Голден Стејта у Оракл Арени у Оукленду и од јесени ће играти у новом здању – Чејс Центру у срцу Сан Франциска.

Сада је ипак најважније само једно – Торонто Репторси су владари НБА лиге!



На 9,6 секунди до краја Торонто је водио 111:110 и бранио је напада Вориорса који су преко Стефа Карија промашили тројку, а с лоптом напред кренуо је Кавај Ленард, на половини терена остао без њега када је ухватио Дрејмонд Грин и позвао тајм-аут на 0,9 секунди до краја...

У Идеалним условима за Вориорсе то је значило најмање још један шут за три поена, али уместо тога уследила је техничка за Грина пошто његов тим није имао више право на тајм-аут.

Кавај Ленард је погодио три узастопна слободна бацања, пошто га је након тога фаулирао и Андре Игудала, па је тако хладнокрвни кошаркаш други пут у каријери понео признање за МВП финала и још важније - поново је освојио шампионски прстен!

Репторси су први пут у својој историји, односно од 1995. године када је франшиза успостављена одлуком НБА да прошири тржиште и на Канаду, најбољи тим НБА лиге.

Успели су да прекину двогодишњу владавину Голден Стејта, који је додуше имао много проблема с повредама, а видећемо да ли она најважнија, Кевина Дурента, као и губитак титуле, значе крај ове генерације или само нови почетак за њих...

Али, није тренутак да причамо о њима, Репторси су ипак прича сезоне пошто су савладали великог фаворита у шест утакмица и урадили оно за шта им нико није давао превелике шансе:

ГОЛДЕН СТЕЈТ  - ТОРОНТО 110:114 (32:33, 25:27, 31:26, 22:28)

На путу до финала Торонто је имао други најбољи скор на истоку (58-24), уједно и други најбољи у НБА иза Бакса, да би у плеј-офу "избацивали" Орландо (4-1), Филаделфију (4-3) и Милвоки (4-2), напослетку у финалу и Голден Стејт (4-2).

Невероватне партије приказивао је Кавај Ленард о коме се поново прича као најбољем играчу лиге, док су важне улоге из другог плана имали и Паскал Сјакам и Фред Ванвлит.

Тако је било и у финалу.

Сјакам је имао 26 поена и 10 скокова, док су Ленард и Ванвлит бројали до 22, док је Кајл Лаури, за кога се увек говорило да "нестане" када је битно, одиграо фантастичну утакмицу у шестој утакмици финала постигавши 26 поена, имао је још и седам скокова и 10 асистенција.

Када је у питању Голден Стејт код њих је бриљирао Клеј Томпсон са 30 поена, али је доживео тешку повреду лигамената колена, док Стефа Карија није хтео шут 21 поен (6/17).

Андре Игудала је одиграо на свом стандардну за финала (22 поена), док је изврсну и разноврсну партију пружио и Дрејмонд Грин са 11 поена, 19 скокова и 13 асистенција, али ће се опет више памтити његова грешка када је позвао тајм-аут који његов тим није имао...

Тај његов потез означио је почетак славља у Торонту где је хиљаде навијача на улицама пратило утакмицу, а тек следи велика парада кошаркашима када се врате у град.

Славље у Канади може да почне!



Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар