Подстицаји мали услови велики

На оглас о продаји неизградјеног  градјевинског земљишта  у циљу рјешавања стамбених проблема младих, у којем општина Србац нуди олакђице  у висини до 2000 марака, није се јавио ни један  млади брачни пар из ове општине, тако да је за данас заказана лицитација земљишта доживјела потпун крах. Подстицај мали а услови велики.

Република Српска 12.06.2019 | 20:27
Подстицаји мали услови велики
Одлуку о пружања помоћи младим брачним паровима, ова локална заједница је донијела као мјеру пронаталитетне политике. Због неуспјеха ове мјере, према нашим извору у органу управе чији званичници нису жељели да дају изјаву на ову тему оглас ће се поновити, највјероватније са ублажавањем услова куповине градјевинског земљишта државне својине за ову намјену. 

Према пропалом огласу, за лицитацију су биле понудјене четири парцеле у Српцу површине по 560, односно двије парцеле површине 581 квадратни метар по почетној цијени од 10 КМ по метру квадратном, три парцеле у Гламочанима, укупне површине 3.410 квадратних метара по цијени од двије марке по метру и осам парцела у Ситнешима, укупне површине 10.706 квадратних метара по цијени, такодје, двије КМ по квадратном метру. 

Конкурисати за градјевинске плацеве могли су млади брачни парови који нису старији од 35 година, уз услов да непрекидно живе у општини Србац најмање годину дана, да немају ријешено стамбено питање и да немају не измирених обавеза.

Незаинтересованост младих брачних парова за куповину градјевинског земљишта за стамбену изградњу по повољним условима, најбоље објашњава један млади брачни пар из Српца који је желио да буде анониман.

„Можда је општина имала добру намјеру, али оно што је уговором предвидјено, тешко да се може испунити, па и кад би плацеви били бесплатни. Јер, након уплате  утврдјене цијене, за 18 мјесеци  мора се обезбједити сва потребна урбанистичко-градјевинска документација, која такодје кошта. Почетак изградње  стамбене или стамбено-пословне јединице је за 24 мјесеца, а рок  завршетка изградње објекта  је пет година. То је велика обаве за мене и супругу, а ни једно од нас није у сталном радном односу“ , каже овај млади брачни пар који има малу  бебу.  

Радник у једном угоститељском објекту  у Српцу, који је, такодје,  замолио да му не наводимо име, каже да је био заинтересован, али не смије ући у ову „авантуру“, јер је  нешто покушао самостално, али без успјеха.

„У сталном сам радном односу код  угледног угоститеља, али код банака не пролази мој захтјев за стамбени кредит. Живим као подстанар са супругом и двоје мале дјеце, а жеља ми је да саградим кућу“, каже овај младић и додаје да  је близу одлуке  о одласку у иностранство, као што су то већ учинили многи његови  вршњаци.

(БН/С.К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Директ

12.06.2019 19:53

Услови су такви да, ко има кес, то му је најбоља и најповољнија опција, а ко нема, зна се, останак код родитеља или одлазак у иностранство. Ова накарадна земља има алтернативу. То је на крају најповољнија ствар - одлазак.

ОДГОВОРИТЕ