Пријаве Рајка Дукића одбачене

– Републичко јавно тужилаштво одбацило је кривичну пријаву коју је предсједник компаније „Боксит“ из Милића Рајко Дукић поднио против министра саобраћаја и веза РС Неђе Трнинића, правобраниоца РС Милимира Говедарице, предсједника Комисије за концесије РС Раденка Ђурице и директора „Аутопутева РС“ Душана Топића због уговора о концесији за изградњу аутопута Бањалука – Приједор, за који Дукић тврди да је штетан.

Република Српска 12.06.2019 | 19:31
Пријаве Рајка Дукића одбачене
У наредби Републичког јавног тужилаштва наведено је да се против ових особа неће спроводити истрага јер не постоје основи сумње да су починили кривична дјела за која их је Дукић пријавио.

„Анализом достављење кривичне пријаве, очигледно је да се у радњама пријављених лица, односно институција не стичу обиљежја неког од кривичних дјела прописаних Кривичним закоником РС. Подносилац није доставио доказе у прилог постојања основаних сумњи које би се односиле на незаконито поступање пријављених лица. У погледу навода из пријаве, у којима подносилац наводи да су од стране пријављених почињена кривична дјела којим је оштећен буџет РС, а имајући у виду да није поднио ниједан доказ на наведене околности, због чега она не може бити основ за спровођење истраге против пријављених“, наводи се у образложењу одлуке тужилаштва.

Кривичну пријаву против Трнинића, Говедарице, Ђурице и Топића, Дукић је поднио почетком фебруара наводећи да су закључили уговор о концесији за изградњу аутопута Бањалука – Приједор који је штетан, и којим би се у случају реализације, Републици Српској и њеним пореским обвезницима нанијела штета од 686,2 милиона КМ.



„Постоји основана сумња да су због закључења штетног уговора, починили кривична дјела ’злоупотреба службеног положаја или овлаштења’ и ’несавјестан рад у служби’“, навео је Дукић у пријави.

Уговор о концесији за изградњу аутопута Бањалука – Приједор потписан је 13. децембра прошле године у Бањалуци чиме је почео да тече рок од двије године за експропријацију земљишта, коју је требало да уради Република Српска, те рок за израду главног пројекта, што је обавеза кинеских инвеститора.

Међутим, премијер РС Радован Вишковић је почетком фебруара ове године рекао да се градња овог аутопута одгађа и да се са кинеским партнерима разговара да први приоритет буде изградња аутопута од Добоја према Бијељини и граници са Србијом.

Посао градње аутопута Бањалука – Приједор додијељен је фирми „СДХС-ЦСИ БХ“, која је у Бањалуци регистрована као представништво кинеске компаније “Цхина Схандонг Инернатионал Ецономиц & Тецхницал Цооператион Гроуп”.

За тај аутопут Република Српска ће 30 година плаћати годишњу накнаду за расположивост аутопута у износу од 32,5 милиона евра.

Тај износ требало би да буде обезбијеђен од наплате путарине на свим аутопутевима у РС, а ако то не буде довољно, остатак ће да буде обезбијеђен из буџета РС.

Кинези, с друге стране, треба да плаћају годишњу накнаду од пет одсто од износа прикупљене путарине. Експропријација земљишта за потребе изградње аутопута треба да кошта Буџет РС око 21,5 милиона евра.

(Цапитал)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

БАЊАЛУЦАНИН

12.06.2019 18:16

Све голи лопови и криминалци и нико низаста неодговара у овој неписменој недодјији ругло и срамота ајмо странци на цело ВСТС и хапси гамад неписмену редом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре б

12.06.2019 21:46

Мозда је овај Рајко овакав, онакав, капиталиста, мозда терорисе доле у крају, мозда је и свјестан да је у зивоту "горе" гурао погресне људе, а ломио и ударао и по сиротињи....али ова пријава по мени му је апсолутно основана и то це се у наредном периоду показати....Мислим, у сваком цовјеку има и доброг, а и лосег, па и у том Рајку...

Name

Лука

12.06.2019 18:28

Људи моји, зар ико мозе повјеровати да це било ко из овог резима, на било којем нивоу и на било којем мјесту, бити бар оптузен, а не и осудјен, од стране њиховог тузиластва и Суда. Кладим се да нико њихов никада, низаста неце одговарати. Овдје мафија има своју дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад сад

12.06.2019 18:47

Сад га ломити и пријављивати за сва дугогодисња безакоња

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

12.06.2019 21:22

Морам упозорити судије и тужиоце да ће са променом ове лоповске власти бити промењен и закон па ће и судије и тужиоци бити процесуирани за све малверзације и корупцију у правосуђу и то са дупло већим казнама од починиоца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МиПД

12.06.2019 22:21

Нама из ПД би реализација пројекта аутопут БЛ-ПД добро дошла да додјемо прије и безбједније кући...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

13.06.2019 05:40

Треба га јос казнити сто троси радницке паре за своје глупости,болестан метузалем. Ето сада Висковиц мора на самарање засто то није средио али прије тога полиграф!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар Попара Црни

13.06.2019 05:45

Хоце ли сад бити кривицна против Рајка за лазно пријављивање?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајков торањ

13.06.2019 07:32

Сад Рајкана треба на полиграф у цетри зида послати, да се види да ли је лагао. А за полиграфом Висковиц да буде.

ОДГОВОРИТЕ