"Ушли смо у процес коме нема краја"

"Очито да овај процес (формирања власти) неће да траје само два три мјесеца како смо мислили. Улазимо у један процес коме се не назире крај, каже Шаровић.

Република Српска 11.06.2019 | 22:50
"Ушли смо у процес коме нема краја"
Из СНСД-а су казали да "СДА и СДС припремају завјеру у којој ће након што Денис Звиздић преузме позицију предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ, позицију првог човјека Савјета министара преузети Мирко Шаровић, тренутни министар спољне трговине и економских односа и замјеник предсједавајућег Савјета министара". Међутим, Шаровић тврди да "није било таквих договора, нити је о томе разговарано унутар Српске демократске странке".

"Не знам заиста одакле такви страхови, уопште не знам шта ће господин Звиздић да учини наредних дана и седмица. Мислим да је то један од мноштва спинова који слушамо сваки дан. Било какве разговоре са било ким не бих водио на начин да се скрива било шта", казао је Шаровић.

На данашњим редовним консултацијама Дениса Звиздића, Вјекослава Беванде и Мирка Шаровића пред сједницу Савјета министара, Шаровић каже да су се нашалили на тему завјере при чему је Денис Звиздић поновио да не зна зашто би преферирао Шаровића када може предложити Беванду.

Шаровић није хито да одговори да ли лично има преференције на ту позицију:

"Оставићу вас без одговора чисто ради оних које ово интересује и који се секирају због овога, да још размишљају шта ће се по овом питању десити."

"Јесте ово необична ситуација, обично се ради о сукобима интереса. Закон никада ни у једном свом дијелу не говори о техничком мандату, него говори о томе да Савјет наставља да ради док се не изабере онај други. Ово је варијанта у којој постоје неке регуле које су искључиво ради наших односа онакве какве јесу", истакао је Шаровић.

У јавности постоје и информације да се "заговара нова већина без СНСД-а и ХДЗ-а", међутим, Шаровић није директно потврдио такве наводе.

"Очито да овај процес (формирања власти) неће да траје само два три мјесеца како смо мислили. Улазимо у један процес коме се не назире крај. Управо због озбиљности сматрамо да је потребно да дамо свој допринос, да разговарамо, да се укључимо у рјешавање. У тај процес су укључене три, четири странке али видимо какви су ту односи - они не да нису у стању да се договоре него су у једном таквом сукобу да је тешко очекивати да могу да се договоре",казао је.

Истиче како не постоји никаква одлука органа у БиХ да пројекат Турски ток иде и кроз БиХ, но Шаровић сматра да је за БиХ најбоље да има што више извора гаса.

"Постоји други пројекат Јужни ток. То је плин који такође иде кроз Турску али полази из Азербејџана, иде на Грчку, Албанију, Црну Гору а требао би да прође и кроз БиХ и даље кроз Хрватску у ЕУ. Ова земља мора да види шта је за њу најбоље, односно да обезбиједи себи више извора финансирања гасом као стратешким енергентом. И да у судару великих играча, глобалних, свјетских, за себе црпи најбоље. Сматрам да треба да правимо планове и за Јужни ток, ако је икако могуце да главна цијев пролази кроз БиХ а истовремено да своје шансе видимо кроз Турски ток", објаснио је Шаровић.

Нагласио је да свака зависност од само једне цијеви која улази у БиХ неминовно значи кризу и скупљи гас.

(Н1)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Рум плоцица

11.06.2019 21:09

Како ови наси политицари тепају један другом: "Господин овај, господин онај...", а све гола лопуза и тутумрак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.

12.06.2019 08:18

У босанском лонцу свашта помијесано

Name

не ремсе

11.06.2019 21:12

Мостар је био проба за ово сто се сад догађа. Ако нема избора у Мостару не требају избори ни на нивоу БиХ. СДА и ХДЗ имају сталну власт и сто да иду на изборе Европа им је то допустила и ста сад оцекују. Неце бити формирана власт до истека мандата, НАТО пут је фарса и превара иза свегас ваља несто много горе. Нормално горе за Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментар

12.06.2019 04:21

господин Шаровић би био прави избор за предсједавајућег. Човјек којег интересује напредак ове земље и народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.

12.06.2019 08:16

Коментар за коју земљу и који народ, доказано не за свој

Name

Горан

12.06.2019 04:55

Једини нормалан човјек на овој лудој политичкој сцени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

12.06.2019 07:06

А знаш ли зашто је такав, нормалан, за разлику од других? вјеруј ми, није зато што је он нешто бољи од осталих... прави разлог треба тражит негдје друго.... а то је "канџија високог представника коју је осјетио на својој кожи, па сад пуше и на хладно.... јер добро он зна шта значи имати па немати.. бити власт и питат се за све, а онда све изгубити само на основу једног папира Педија Еџдауна! Тако би се понашали и остали да неколико година их се искључи из политичког живота, да им се одузму све привилегије које сад имају.... кад би се нпр. један Додик поново вратио на политичку сцену након паузирања од 5-10 година , или Човић били би десет пута коректнији и поштенији од Мирка Шаровића!

Name

Q

12.06.2019 05:01

Једини прави политицар дипломата господин професионалац на овим просторима господин Саровиц Моје мисљење један председник БиХ да би то био он БиХ и РС БИ ДАВНО ИСПЛИВАЛИ ИЗ ОВОГ СРА.. А У КОЈЕЕГ СУ НАС УВУКЛЕ ОВА ТРОЈИЦА БУДАЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ево сад

12.06.2019 06:47

Кад би народ био паметан па наградио рад политицара који раде у интересу градјана (као сто видимо да Саровиц добро ради) и други политицари би били бољи. Политицари раде и говоре оно сто народ зели да цује, ако краду и брљају стално о национализму а ми их поново бирамо знаци до нас је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

12.06.2019 07:28

Све је то лепо али муслимани раде на понистењу гусењу Републике Српске раде на томе да српски народ падне на оно. "остали" мањина , али неце то моци ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борко

12.06.2019 08:55

Откуд овакви ставови у СНСД?Прате ста ви из СДС-а говорите,па онда закљуцују.Зар није по повратку из Њемацке, Босиц оптузио Додика као главног кривца за не формирање власти на БиХ нивоу.И овај исти Саровиц је неки дан говорио о формирању власти на БиХ нивоу,гдје би усла и СДС.Али не у коалицији са СНСД.То је оно када се Говедарица јавно није слозио са том идејом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.06.2019 15:03

Није битно са ким СДС треба ући у власт, важно је владати са дуњалуком па макар то био и технички мандат. Народе снаго, народе стоко.

Name

Гламоц

12.06.2019 11:46

Ви бисте г. Саровицу несто сигурно и направили у односу на Тегелтију који би се понасао као Додик, то знаци '0' корака напред, 1 назад!

ОДГОВОРИТЕ