РГ - финале: Надал - Тим...

"Принц шљаке" пред поправним против неприкосновеног Надала! Рафаел Надал и Доминик Тим одмериће снаге у финалу Ролан Гароса.  Надал за 12. круну, Тим за пробој у одабрани сој. . .  Шпанац и Аустријанац у репризи прошлогодишњег финала (15. 00).

Тенис 09.06.2019 | 13:48
РГ - финале: Надал - Тим...
Надал и Тим ће се другу годину заредом састати у борби за трофеј другог Гренд слема сезоне.

Прошле сезоне Надал је, по 11. пут у каријери, постао шампион победивши Аустријанца са 3-0 у сетовима (6:4, 6:3, 6:2).

Шпанац је до финала дошао уз само један изгубљен сет, протви Гофана, а претходно је победђивао и Ханфмана, Мадена, Лондера, Нишикорија и, најскорије, Федерера.

Тим је у полуфиналу успео да победи Новака Ђоковића, после четворочасовне битке на "Филип Шатријеу", а претходно је био бољи од Пола, Бублика, Куеваса, Монфиса и Хачанова.

"Краљ" и "принц" шљаке су се састали 12 пута у каријери, а осам победа отишло је на страну 32-годишњака из Мајорке.

Рафа улази у меч као апсолутни фаворит, а светске кладионице Доминику дају шансе да, евентуално, освоји један сет.

Ове године су одиграли један меч, недавно на шљаци Барселоне, а победу је, доста убедљиво, однео Тим – 6:4, 6:4.

Тим ће, победио или изгубио, задржати своју 4. позицију на свету, док ће Надал остати други. Уколико Шпанац победи смањиће бодовни заостатак за Новаком на 4800 бодова (на уживо листи), а уколико капитулира та разлика ће бити +5570 у Србинову корист, од понедељка.

Реприза. Другу годину заредом у финалу Ролан Гароса гледаћемо обрачун Рафаела Надала и Доминика Тима. Оба тенисера су одиграла одлично цели турнир и заслужено изборила велико финале. Од Шпанца је ово уобичајен резултат, док се на месту Аустријанца очекивао наш Новак Ђоковић. Међутим, то се није догодило, јер први играч планете после велике и исцрпљујуће борбе, која је потрајала два дана, није успео да савлада одличног Тима (15.00).

Надал као први фаворит турнира ни у једном тренутку меча полуфинала није дозволио Роџеру Федереру шансу за евентуално изненађење. Шпанац је одиграо на високом нивоу, као и цели претходни део турнира, па Швајцарац није имао никаквих шанси да озбиљније угрози браниоца круне. Стекао се утисак како Роџер ни сам није веровао да може да учини нешто више против Рафе на овој врсти подлоге, па је у поједином тренуцима меча правио неке, за њега неуобичајене грешке.

Федерер је своје шансе прокоцкао у прва два сета, када је бар мало био у резултатском егалу. Надал је најтежи тренутак дуела имао у другом сету када је Роџеру дозволио брејк, али Швајцарац није успео дуго да задржи ту предност, јер је Рафа без проблема сустигао заостатак, а након тога и потпуно преокренуо резултат у своју корист. Статистички гледано, Надал је потпуно доминирао у односу убаченог првог сервиса (82 одсто, наспрам 58 одсто), као и у броју директно освојених поена (33:25).

Тим је за пласман у финале надиграо најбољег тенисера на свету Новака Ђоковића. Можда је овај израз мало претеран ако се погледа резултат, али сви који су пратили меч имају у виду чињеницу да се Новак доста мучио, као и да је у већем делу полуфиналног двобоја био приморан да сустиже резултатски заостатак. Без икакве сумње, Нолета су пореметиле временске прилике, као и често одлагање његових мечева које се дешавало још на Мастерсу у Риму.

Међутим, то не може да буде алиби, нити велико оправдање, с обзиром на то да је Тим имао исте услове за игру, али је за разлику од Ђоковића остао далеко смиренији и није дозволио да га ишта поремети у концентрацији. Аустријанац је имао чак 22 прилике за брејк, од којих је искористио њих девет. Поред тога, Тим је погодио и много више винера (52:39), и заслужено прошао у финале.

Надал је био много успешнији у досадашњим међусобним сусретима. Славио је на осам мечева, док је Тим успео да га надмудри четири пута. У прошлогодишњем финалу у Паризу Рафа је славио у три сета (6-4, 6-3, 6-2). Шпанца је готово немогуће добити на другом Гренд слему у сезони, данас јури своју 12. титулу у Паризу, док се Аустријанац бори за први велики трофеј и коначан пробој међу одабрани сој.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар