РГ: ФЕДАЛ - 39. пут!

Битка за финале Ролан Гароса, престиж и друго место на АТП листи, а у главним улогама Федерер и Надал.

Тенис 07.06.2019 | 11:37
РГ: ФЕДАЛ - 39. пут!
Након тачно седам година "велика тројка" се нашла у самој завршници, то јест у полуфиналу једног гренд слема. Зато нас данас, ако време послужи, чека заиста врхунски спортски догађај право из Париза.

Први на терен од 12.50, наравно на "Филип Шатрије" истрчавају Роџер Федерер и Рафаел Надал. Сваки сусрет њих двојице, практично од оног првог из 2004. у Мајамију када је славио Шпанац, па све до овог данашњег, 39. по реду увек у префиксу има историјски. Јер, заиста је тако.

Ни податак да ће се борити не само о престижу и пласману у финале Ролан Гароса, већ и о другом месту на АТП листе (прво је у сигурним рукама и практично је обезбеђено до краја лета) не мењају визуру. Једноставно, свако њихово одмеравање је ванвременски спортски догађај који привлачи милионе навијача и љубитеља не само тениса, већ врхунског спорта уопште. И чини се да је сваки пут све узбудљивије, а до када ће ово ривалство трајати, остаје да се види, јер Федерер ускоро пуни 38, а Надал 33.

"Право да вам кажем, мени је најважније то што сам се пробио у полуфинале и што сам задовољан како играм", искрен је Матадор са Мајорке, "А то што ће Роџер бити са друге старне мреже је само велики плус. Ми смо делили најважније тренутке у каријери тако што смо играли један против другог. Ако удем играо добар тенис, ако ме буду служили бекенд и форхенд Родћер ће имати проблема. У супртотном - ја ћу бити у проблему"

Кључна реч овде би требала бити - ШЉАКА. Да објаснимо и зашто.

У досадашњих 38 одмеравања два велика аса, Надал је славио у 61 посто случајева, то јест 23 пута. Ипак, Федерер је у последње време у предности пошто је везао шест тријумфа, али нити једном на најспоријој подлози. Када се гледа тај чинилац, који је веома значајан, добијамо јасног фаворита, а то је Шпанац који је на 15 одиграних на шљаци славио на 13. Те две победе које је Федекс остварио забележене су 2007. на некадашњем мастерсу у Хамбургу и две године доцније у Мадриду. Послендји пут два стара вука су играла на земљаној пдлози 2013. у Риму када је Рафа препустио Федексу само четири гема. Што се тиче Ролан Гароса, на њему је виђено пет мечева "Федала", без успеха Швајцарца.

"Баш сам изненађен и срећан што ћу играти са Рафом, нарочито што је то полуфинале Ролан Гароса на којем нисам играо четири сезоне. Даћу све од себе, па шта буде", рекао је мештер из Базела.

Додатну тежину овој битки даје и борба за друго место на светској листи, као што написасмо. Наиме, Рафабрани титулу у Паризу која носи 2.000 поена, а уколико застане у полуфиналу изгубиће велики број поена, то јест тачно 1.280, те ће га Швајцарац, који не брани нити један бод, престић и засести одмах испод Новака Ђоковића. А уколико победи успеће да задржи на месту вицекраља.

Пласман у финале доноси сигурних 1.200 АТП поена и 1.180.000 евра новчане награде. Титула на Ролан Гаросу је ове године "тешка" чак 2,3 милиона евра.



Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар