Евролига и ФИБА ратују, рукомет и одбојка праве лову...!

Вардар је већ испред ЦСКА и Виртуса, а зарадиће још ако постане и првак света. У одбојци се новац дели равноправно мушким и женским освајачима Лиге шампиона. Ако би Евролига и ФИБА преполовили буџете разлика би тек била драматична.

Остали спортови 06.06.2019 | 22:15
Евролига и ФИБА ратују, рукомет и одбојка праве лову...!
У каквом је стању европска кошарка, и клупска и репрезентативна, донекле се може закључити и из премија које су ове сезоне "покупили" прваци Европе у рукомету и одбојци, ако је фудбал већ категорија за себе...

Рукометаши Вардара освајањем ЕХФ Лиге шампиона донели су клубу премију од најмање 1.485.000 евра, а ако победе и на незваничном светском клупском првенству, "Супер глоб" турниру, ова сума износиће 1.705.000 евра, објавио је данас македонски портал "24 рукомет".

Сајт који се бави најуспешнијим спортом у земљи наших суседа наводи да је клуб из Скопља зарадио 135.000 евра само од пласмана на Фајнал-фор турнир у Келну, а онда незаборавним победама над Барселоном у полуфиналу и Веспремом у финалу, вратио кући додатних пола милиона евра.

То није било све, јер је Влада Северне Македоније частила свој најуспешнији спортски колектив са додатних пола милиона евра, а другу титулу првака Европе у последње две сезоне црвено-црни "наплатили" су са по 100.000 евра у владиној Агенцији за младе и спорт, као и Скупштини Града Скопља.

Ђорђевићев долазак у Болоњу непосредно пред Фајнал-фор завршен је тријумфом у Белгији и премијом од милион евра, а какав је то "бонус" за планове посрнулог клуба пред сезону 2019/20 говори и пројектовани буџет од 14 милиона евра. "То је далеко више од актуелног", писали су медији у Италији после Виртусових победа над Бамбергом и Тенерифама.

Ипак, ако бисмо се задржали само на новцу који је обезбедила Европска рукометна федерација, шампиону континента припало је 835.000 евра, али ту није крај, јер... 

Буџет за "Супер глоб" турнир доноси 355.000 шампиону света, 225.000 финалисти, а 135.000 евра трећепласираном, па је за очекивати да Вардар заради више новца од нових освајача Евролиге и ФИБА лиге шампиона.

ЦСКА из Москве и Виртус из Болоње, предвођен нашим селектором Александром Ђорђевићем, добили су по милион евра за прва места на Фајнал-фор турнирима у Виторији и Антверпену, с тим да Евролига премира победе у лигашком делу сезоне са 40, а четвртфиналу са 70 хиљада евра.

Европска одбојкашка федерација (ЦЕВ) једина је у овој конкуренцији изједначила премије за мушку и женску конкуренцију, па је тако буџет од 1,2 милиона евра за "Супер финала" у сезони 2018/19 био подељен на равне части - 400.000 добили су прваци, Лубе и Новара, а 200.000 припало је пораженим финалистима, Зениту и Конељијану.

Ако бисмо преполовили буџете које су ЕХФ, Евролига и ФИБА обезбедили првацима у мушкој конкуренцији, добили бисмо још једну потврду да одбојкашки спорт у много чему поставља стандарде и диктира трендове. Подсећамо и да Светска одбојкашка федерација (ФИВБ) дуги низ година "широко" премира најбоље репрезентације за учешће у Светској лиги, такође у обе конкуренције.

Наравно, упоређивање ових износа са новцем који УЕФА сваке сезоне обезбеди учесницима Лиге шампиона и "пребаци нешто" за клубове из Лиге Европе било би прилично бесмислено.

Довољно је рећи да је нови шампион Европе у фудбалу, Ливерпул, зарадио 74 милиона од премија за победе у групној и "нокаут" фази и још 35 милиона евра од ТВ права, што значи да је из Ниона на рачун "редса" пребачено 109 милиона евра. 

Клуб са "Енфилда" добио је и 160 милиона од Премијер лиге за пласман и права од ТВ преноса, а где су улазнице за стадион, дресови и остала маркирана клупска "роба", спонзори...

Коментари / 0

Оставите коментар