ЛШ: Вардар је поново првак Европе!

Највећи македонски освајач свих времена! Тим из Скопља бољи од Веспрема – 27:24.  Иако је у Келн стигао као највећи аутсајдер, скопски Вардар побједник је 10. јубиларног завршног турнира Лиге шампиона у рукомету!

Остали спортови 02.06.2019 | 20:17
ЛШ: Вардар је поново првак Европе!
Оно што је Ајакс био ове сезоне у фудбалској Лиги шампиона, у рукоменом свету је Вардар! Можда и више од тога. Тим из Северне Макесоније стигао је на фајнал-фор као апсолутни аутсајдер, потрешен причама о одласку газде и руског милијардера Сергеја Самосненка из клуба. А вратио се из Келна са титулом шампиона Европе. Другом у последње три сезоне. Какав успех, и какво остварење за тим који се сезоне суочвао са беспарицом и великим проблемима. Појединци у Вардаровом тиму нису приумили плате шест месеци, међутим као да су их ти проблеми ујединили. Вардар је данас оно што је Металопластика била средином осамдесетих. 

Вардарова бајка почела је јуче, када је у после чудесног преокрета савладана велика Барселона. Настављена је данас, пошто је мађарски шампион побеђен фнтастичним издањим у првом полувремену 27:24. Велико браво за Вардар, али и српског чувара мреже Дејана Милосављева који је бравурама на голу допринео да цела Северна Македонија овог викенда слави.

Можемо да причамо да је Вардар имао сјајног стратега Роберта Гарсију Паронда, да је имао булдожера у лику летонског шутера Кристопанса, да је мозак тима Игор Карачић био на нивоу легендарног Ивана Балића.Међутим, Вардар је у последњим утакмицама ове сјајне генерације имао оно што спортисти називају карактером. Никад предаја, никад изгубљена лопта. Само поглед напред ка коначној победи.

Вардар се на волшебан начин извукао против Барселоне, али је у великом финалу био апсолутни газда свих дешавања на терену. Тим из Северне Македоније је на оба дела терена био сјајан. Засутављени су Петар Ненадић и Момир Илић, док је у нападу блистао Фереира Мораеш. Бразилски пивотмен је постигао четири гола у првом полувремену. Вардар је брзо стигао до два гола предности (6:4), потом је дизао резултат... Када год је било тешко Карачић је преузимао одговорност. Лудовали су Северни Македонци на трибинама, подизали су им адрналин Скубе и Карачић, а Столиов је играо сјајно у одбрани. Колико је одбрана Вардара била добра најбоље илуструје чињеница да је Петар Ненадић, јунак полуфинала против Килцеа, остао без учинка. Није ишло ни српског ветерана Момира Илић. Имао је Вардар плус пет на полувремену (16:11).

Међутим, у наставку се слика променила. Прави потез направио је тренер Веспрема одлуком да направи рокаду на голу и на терен пошаље Арпада Штербика. Некадашњи репрезентативац Србије је закључао гол. Увукла се нервоза у редове Вардара, предност је почела да се топи. Раиграо се Петар Ненадић и почео да постиже голове у серији.

Стигао је Веспрем до минус један (19:20), Вардар је за 15 минута постигао четири гола. Међутим, више од тога Мађари нису могли. Каква је само два гола постигао летонски див Критопанс. Момак висок 215 центиметара је са два бомбе  убио ентизијама Веспрема и наду о великом преокрету.

Круна Вардарове доминације стигла је у 58. минуту када је Стоилов проиграо Чупића за великих плус три. Више  није било повратка за Мађаре.

Најефикаснији у редовима новог првака Европе био је Фереира са шест голова, и то без промашаја из игре. Кристопанс је додао четири, а Карачић три гола. У пораженом тиму Тонесен је постигао пет голова, а Ненадић четири. 

Послије елиминисања Барселоне у полуфиналу послије фантастичног преокрета, Македонци су и у недјељу савладали другог фаворита за титулу мађарски Веспрем и по други пут у клупској историји подигли трофеј намијењен шампиону Европе.

Вардар - Веспрем 27:24 (16:11)

Ни треће финале на завршном турниру у Келну није било сретно за Мађаре ни дугогодишњег капитена Србије Момира Илића, који је остао без пехара на опроштајном мечу не само од клуба већ и од активног бављења рукометом.

Мађари нису имали рјешења за Бразилца у македонском табору Рожерија Мораеша Фереиру, који је био најефикаснији са шест голова, као ни за српског голмана Дејана Милосављева, који је сјајним одбранама допринио освајању друге европске титуле Вардара.

На другој страни, Кентан Мае са шест, Кент Робин Тонесен и Петар Ненадић са по четири поготка били су најучинковитији код Мађара, али ипак недовољно да стигну до првог трофеја првака Европе.

Вардар је до вечерас освојио Лигу шампиона 2017. године, док је Веспрем прије овог пораза још два пута губио у финалима 2015. и 2016. године.

Осим на самом почетку (1:2) финала у "Ланксес Арени", Веспрем ниједном није имао предност, док је разлика у корист Македонаца у првих 30 минута највиша била у самом финишу - "плус шест", али се на одмор ипак отишло са пет погодака вишка у корист Вардара (16:11).

За само девет минута у наставку, захваљујући голману Арпаду Штербику и репрезентативцу Србије Петру Ненадићу, Веспрем је истопио предност и вратио се на само гол заостатка (17:16), да би Скопљаци успјели да одбију све нападе и сачувају вођство од два поготка на 10 минута до краја (22:20).

Жестока борба се водила у Келну, голман Милосављев је седмом одбраном омогућио Вардару да на два минута прије краја оде на три разлике поготком Ивана Чупића и практично "преломи" финале (26:23).

Трачак наде да Веспрем може до преокрета дао је нови погодак Ненадића, али је из седмерца Чупић својим петим голом "овјерио" европску титулу - 27:24.

Треће мјесто на завршном турниру у Келну, након што су савладали у недјељу поподне пољски Кјелце резултатом 40:35 (20:16), припало је рукометашима Барселоне.

Каталонски клуб до побједе су предводили Дика Мем са осам и Јуре Доленец са голом мање, док су у редовима пољског првака најефикаснији били Аркадијуш Морито са 10 и Алекс Душебајев са пет погодака.

субота 

- полуфинале:

Веспрем - Виве Кјелце 33:30 (13:13)
Вардар Скопље - Барселона 29:27 (9:16)

недјеља

- за треће мјесто:

Барцелона - Кјелце 40:35 (20:16)

- финале:

Веспрем - Вардар 24:27 (11:16)

Извор: моззартспорт/мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар