Финале ЛШ: Вардар жели ново чудо!

Веспрем за историју у Илићевом последњем тангу! У неочекиваном финалу Лиге шампиона, мађарски тим предвођеним фантастичним Петром Ненадићем благи фаворит, али ко може да отпише фанатично борбене црвено-црне са „сторуким“ Дејаном Милосављевим на голу. Некадашњи капитен репрезентације Србије качи патике о клин. Штербик и Нађ ровити, Карачић спреман.

Остали спортови 02.06.2019 | 15:38
Финале ЛШ: Вардар жели ново чудо!
Шлаг клупске сезоне у Келну – финале рукометне Лиге шампиона у Ланксес арени пред 19.500 гледалаца. Вардарова бајка се завршава круном или годинама улагани силни милиони коначно доводе до најважнијег пехара на Старом континенту? Фанатична борбеност или искуство?

Срби ће бити у главним улагама. Четворица наших рукометаша бију битку за рукометни трон. За мађарског шампиона играју Петар Ненадић и Момир Илић, а с друге стране су Дејан Милосављев и Јања Војводић. Веспрем је оправдао улогу фаворита у суботу против Виве Кјелцеа, док је Вардар на чудесан начин надокнадио седам голова минуса и шокирао Барселону, фавориита за титулу на завршном туниру Лиге шампиона.

Веспрем има улогу фаворита, али ко може да потцени срце Вардара? Екипа се распада данас нешто пре 20 часова. Богати руски власник Сергеј Самсоненко више не жели да спонзорише скопског гиганта који игра друго финале у историји. У првом је славио пред две године на истом месту против Пари Сен Жерман голом Луке Циндрића у последњим тренуцима сусрета. Будућност клуба је неизвесна, али рукометаши македонског тима оставиће срце на терен као и досад да испишу нову блиставу страницу клупске историје.

Али, и Веспрем игра за историју, за први трофеј најбоље екипе Старог континента. Три пута је богати клуб наших северних суседа играо за круну и увек био поражен. Последњи пут 2016. године у срцепарујућем финалу од Кјелце после девет голова предности, 20 минута пре краја.

Све се то сада заборавља, сада следи минимум 60 минута рововске битке. Несташни дечко српског рукомета Петар Ненадић у полуфиналу је одиграо меч живота.

„Луди Петар“, прокоментарисао је кратко Момир Илић партију каријере саиграча.

Одиграо је средњи бек мађарског шампиона симултанку са Пољацима, постигао 12 голова (11 у другом полувремену). „Петар Пан“ ће бити главни адут Веспрема на путу до снова.

„Дошао сам у Веспрем да узмем Лигу шампиона. То је мој циљ. У суботу сам имао свој дан, видећемо како ће бити у недељу. Волим да играм у Немачкој пред пуним трибинама. Финале је последњи меч у сезони, даћемо последњи атом снаге“, рекао је Ненадић за портал балкан-хандбалл.цом.

Још један Србин ће бити у главној улози. Момир Илић игра последњи меч у каријери. Опрашта се од рукомета, не и од Веспрема (биће помоћни тренер наредне сезоне). Осам пута је играо наш ас на Ф4 у Келну. Два пута је био шампион Европе са немачким Килом. Има ли лепшег опроштаја од титуле? Такође, још једна легенда, Ласло Нађ качи патике о клин после овог дуела. Времешни десни бек се повредио у суботу и под знаком питање је за финални дуел.

Такође, Веспем стрепи због повреде Арпада Штербика. Времешни чувар мреже је и у 40. години један од најбољих на свету. Повредио је зглоб у првом полувемену против Кјелцеа и неизвестан је његов наступ против бившег клуба. Ако не буде био спреман, ту је искусни Роланд Миклер који напушта клуб наредне сезоне и сели се у Сегедин.

Веспрем је састављен од врхунских асова. Ту су Француз Кентин Мае, крила Мануел Штрлек и Драган Гајић, Борис Мачковшек, Мате Лекаи. Све ас до аса. Ненадић је са 75 голова најбољи стрелац тима.

Узданица Вардара је српски репрезентативац Дејан Милосављев. Популарни Банда је имао чак 18 одбрана и био творац преокрета у полуфиналу против Барсе.

У нападу кључ држе двојица бекова, летонски бомбардер висок 215 центиметара Даниус Криштопанс. Он је постигао 10 погодака против Каталонаца и биће ударна игла Вардара у финалу. Ове сезоне је постигао 90 погодака, само четири мање од десног бека Кјелцеа Алекса Душебаева, тренутно првог стрелца такмичења.

Навијачи Вардара били су у трансу када је Игор Карачић три минута пре краја меча са Барселоном постигао гол за преокрет – 27:26, али су се одмах после тога ухватили за главе. Искусни хрватски бек је на рукама саиграча изнет са терена. Али, није у питању ништа озбиљно већ је био само грч. Он је и пред полуфинални двобој имао температуру од 39 степени, али није желео да изостане са спектакла у Келну. Стиснуће зубе од наредне сезоне рукометаш пољског Кјелцеа и предводиће свој тим у финалу. Ту су искусна крила Иван Чупић и Тимур Дибиров.

Двојица стручњака Давид Давис (Веспрем) и Роберто Парондо (Вардар) постаће тек други у историји Лиге шампиона који су и као играчи и тренери стигли до европске круне. Веспрем може да постане осми клуб у последњих девет година који је освајио овај трофеј. Само је Барселона била два пута шампион у овој деценији.

Ова два тима су играла у групној фази. Занимљиво, победили су гости. У Веспрему је славио Вардар са 27:25, а у Скопљу мађарски тим са 29:27. У последњих пет година ова два гиганта су одиграла чак 14 мечева у Лиги шампиона и СЕХА лиги. Скор је 6:4 за Веспрем уз чак четири нерешена исхода.

У мечу за треће место данас од 15.15 играће Барселона и Кјелце. Каталонци су вероватно и даље у шоку и не знају шта их је снашло у другом полуврмеена меча са Вардаром. Десник бек Пољака Алекс Душебаевимаће највећи мотив да задржи прво место на листи стрелаца. Ове сезоне у групној фази такмичења Барса је оба пута славила, у Блауграни са 31:27, а у Пољској са 42:36.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар