Креће Ф4 рукометне ЛШ...

Веспрем спрема освету Пољацима за пакао пре три године, Момир Илић претпоследњи пут на "паркету"! У првом полуфиналу рукометне Лиге шампиона мађарски шампион фаворит против Виве Кјелцеа. Келн буди лоше емоције код Мађара који су у финалу прокоцкали девет голова предности. Последње две утакмице у каријери и за легендарног аса Ласла Нађа.  Лабудова песма Вардара, Барса фаворит за круну! Каталонци желе и трећу титулу у Лиги шампиона у овој деценији, а јубиларну 10. у историји. Македонски гигант вероватно силази са велике сцене после повлачења руског богаташа Сергеја Самсоненка. Шпански првак квалитетнији, највише је показао у досадашњем току такмичења.

Остали спортови 01.06.2019 | 15:01
Креће Ф4 рукометне ЛШ...
Веспрем и Виве Кјелце су пре три године у Келну одиграли вероватно најдраматичнији меч у историји рукомета у финалу Лиге шампиона. Водио је мађарски тим са девет голова разлике (28:19) средином другог полувремена, све је било спремно за велико славље и историјску прву круну Веспрема, али тако није мислила чета Таланта Душебаева. Стигла је до продужетака, после и пенала и освојила премијерни титулу шампиона Старог континента.

Три године касније, исти ривали на истом месту – Ланксес арена у Келну данас (15.15) биће домаћин првог полуфинала Лиге шампиона. Веспрем годинама улаже милионе у тим, али европска круна изостаје. Губио је чак три финала, а има шансу да стигне и до четврте борбе за пехар у евро елити. Традиција је на страни Веспрема који је победио Виве Кјелце осам од 11 пута. Два пута је славио најбољи пољски тим, а један меч је завршен без победника.

Последња три међусобна сусрета припала су Веспрему. Нови мађарски шампион је ове сезоне већ два пута победио Пољаке у групној фази такмичења. Било је 36:35 и 29:27.

Док је код дама поредак остао исти, Ђер је освојио круну трећи пут узастопно, код мушкараца је последњих 10 година било чак девет шампиона. Само је Барселона два пута стигла до најважнијег пехара у рукометном свету када су у питању клубови.

Последње две утакмице у каријерама играће две легенде светског рукомета Момир Илић и Ласло Нађ. Они каче патике о клин, па ће имати велики мотив да донесу Веспрему први трофеј у клупској историји.

Веспрем има улогу фаворита. После буре на старту сезоне, незадовољство играча радом Швеђанина српског порекла Љубомира Врањеша, екипу је преузео Давид Дејвис и опет је вратио тамо где припада – у европски крем. У добром расположењу Веспрем стиже у Келн после свргавања Сегеда са трона Мађарске.

Осим Илића, за клуб наших северних суседа игра још један бивши репрезентативац Србије Петар Ненадић. Он је и најбољи стрлеац клуба у Лиги шампиона ове сезоне са 63 гола. Осим њега, перјанице екипе су француски средњи бек Кентин Мае, Словенци Драган Гајић и Борут Мачковшек, голман Арпад Штербик, Хрват Мануел Штрлек...

Што се тиче појединачних награда од стране Лиге шампиона за рукометаше Веспрема, Кентин Мае је најбољи средњи бек, док је најбољи дефанзивац такмичења Словенац Блаж Благотиншек.

Момиру Илићу је ово чак осми завршни турнир Лиге шампиона, а има две титуле са Килом. Некадашњем капитену репрезентације Србије недостаје девет голова у наредна два сусрета да стигне Кирила Лазарова по броју голова на Ф4 у Келну. Времешни Арпад Штербик играће за пети трофеј у Лиги шампиона. Веспрем је једини клуб који је у нокаут фази победио све четири утакмице.

Пољски Виве Кјелце је у четвртфиналу направио сензацију елиминисавши првог фаворита за круну Пари Сен Жермен после +10 у првом сусрету пред својим навијачима. У реваншу је било девет за Парижане који су опет разочарали. Једно је сигурно - гледаћемо бар једног Србина у финалу. Гол чете Таланта Душебаевабрани Владимир Цупара. Занимљиво, он ће наредне године да стане на гол Веспрема. Играће против будућег клуба.

„Нису нас очекивали у полуфиналу. Изненадили смо све, па и себе. У четвртфиналу смо избацили Пари Сен Жермен што се мало ко надао. Изгубили смо ове сезоне од Веспрема оба пута, али су били неизвесни мечеви, на једну лопту. Волео бих да играмо финале са Вардаром против Дејана Милосављева“, рекао је Цупара у изјави за балкан-хандбалл.цом.

Кјелце је био шампион Европе пре три године, а ове сезоне би могло да се догоди да први пут у историји отац и син исте године освоје круну. Тренер Пољака је легендарни Талант Душебаев, док је на терену главна узданица Кјелцеа десни бек Алекс Душебеав. Они су освојили већ Лигу шампиона, али не исте године.

Алекс је пре две године био првак са Вардаром. Леворуки бомбардер је други стрелац такмичења са 88 голова, само ти мање од бека Рајн Некар Левена, Швајцарца Андреа Шмида, али њега са Лавовима из Манхајма нема у Келну. Оно што је могло да потресе пољског шампиона је најава власника клуба, Холанђанија Бертуса Серваса да један од најбољих играча, Хрват Лука Циндрић наредне сезоне одлази у Барселону. Сјајни организатор игре је имао доста проблема са повредама, али је сада спреман да на опроштају проба да уведе жуто-плаве у финале Лиге шампиона.

Очекује се да Пољаци имају више навијача, али нема сумње да ће Ланксес арена да прими свих 19.500 гледалаца.



Лабудова песма Вардара, Барса фаворит за круну! Каталонци желе и трећу титулу у Лиги шампиона у овој деценији, а јубиларну 10. у историји. Македонски гигант вероватно силази са велике сцене после повлачења руског богаташа Сергеја Самсоненка. Шпански првак квалитетнији, највише је показао у досадашњем току такмичења.

Најтрофејнији рукометни клуб Европе Барселона на круну чека четири године. Да ли је време да се опет титула пресели у Каталонију? Рукометни стручњаци виде изабранике тренера Ћавија Пасквала на крову Старог континента, дају им највеће шансе. С правом. Шпански шампион је највише показао у досадашњем току такмичења. У групној фази је имао само два пораза, од Рајн Некар Левена и Веспрема у гостима, док је у четвртфиналу почистио вицешампиона Европе Нант са две убедљиве победе.

Ривал Барси у полуфиналу (субота, 18 часова) је најпријатније изненађење сезоне, Вардар. Шампион Европе из 2017. године је имао турбулентну сезону. Током прошлог лета десетак рукометаша је напустило Скопље, отишао је и трофејни шпански тренер Раул Гонзалез у пребогати Пари Сен Жермен. Команду је преузео његов земљак Роберто Парондо. Нико није видео скопски тим на Ф4 у Келну. Пре двомеч четвртфинала са Сегедом – шок у Северној Македонији. Руски власник клуба Сергеј Самсоненко је објавио да се повлачи, да више не може да финансира најбољи рукометни клуб на просторима бивше Југославије у свим спортовима.

Међутим, то је покренуло рукометаше Вардара који су изненадили елиминацијом мађарског тима и трећу годину узастопно су на завршном турниру у Келну. Пре две године, Вардар је у полуфиналу победио управо Каталонце, а онда у финалу и Пари Сен Жермен историјским голом Луке Циндрића у последњој секунди. Успели су црвено-црни да се одупру проблемима и часно заврше мисију у Скопљу. Већини играча су ово последње две утакмице у дресу македонског гиганта. Српски голман Дејан Милосављев је потписао за Фухсе Берлин до 2024. године, Игор Карачић иде у Кјелце…Лабудова песма Вардара.

Од 10 појединачних награда Лиге шампиона за ову сезону чак пет је отишло у руке рукометаша скопског тима, а најбољи чувар мреже такмичења је српски репрезентативац Дејан Милосављев, који је бриљирао ове сезоне после доласка из Партизана.

Тренер Вардара Роберто Парондо каже да сва четири клуба имају подједнаке шансе за титулу.

“За нас је пласман на Ф4 као добитак на лутрији. Ту су само четири екипе, остале гледају од куће. Детаљи ће да одлуче. Управо смо радили на њима, на нијансама које могу да реше победника. Да ли ће бити тешко победити Барселону? Мој одговор је ‘да’”, рекао је млади шпански стручњак на клупи Вардара.

Нико не може да отпише црвено-црне. Опрезан је трофејни каталонски стручњак Ћави Пасквал који је годинама на клупи тима из Блаугране.

“Били ми фаворити или не, у суботу играмо финале! Не занимају ме економски проблеми или повреде. Много је заслуга што је Вардар стигао у Келн, јер су изгледали као да ће нестати. И зато их много поштујем. Морамо дати велику вредност ономе што је Парондо урадио ове сезоне, успео је да победи Сегед”, каже Пасквал.

Прошле године је Барса у првој нокаут фази елиминисана од Монпељеа.

“Прошле године нисмо били у Келну и зато смо узбуђени што смо се пласирали. Тим је довољно зрео да не размишља о бројкама, и колико је Барселона пута била првак Европе. Размишљамо само о утакмици са Вардаром. Ако нас Вардар елиминише, то ће бити зато што тако мора да се деси, а не зато што смо потценили противника. У Келну фаворит никада не побеђује”, истакао је тренер Каталонаца.

Барселона је девет пута била шампион Европе. Први пут 1991. године када је почела доминација клуба. И ове сезоне као и претходних изабраници Ћавија Пасквала су се прошетали у Асобал лиги без пораза, са само једним ремијем.

Монпеље не брани пехар јер је испао већ у групној фази, али ће круну да покуша да сачува Лудовик Фабрегас, који је са француским тимом прошле године био најбољи у Келну. Он је изабран за најбољег младог рукометаша Лиге шампиона.

За сва четири клуба играју Срби. У Барселони је ту Немања Илић, капитен наше репрезентације. Он је током сезоне стигао на позајмицу из француског Тулуза. Најбољи стелац Барсе у Лиги шампиона је младо десно крило Алекс Гомез са 66 погодака. Дика Мем је постигао 63, док је Данац Каспер Мортенсен 56 пута затресао мрежу. На голу је одлични шпански репрезентативац Гонзало Перез, средњи бек је Исланђанин Арон Палмарсон, а ту је и леви бек Тимоти Н’Гуесан. Вођа одбране је још један Триколор, искусни Седрик Сораиндо.

Вардар велике наде полаже у нашег голмана Милосављева и искусна крила Ивана Чупића и Тимура Дибирова, а оно што годинама краси екипу је гранитна одбрана са капитеном Стојанчеом Стоиловим. Први стрелац тима је 215 центиметара висок летонски десни бек Даинис Кристопанс са 80 голова, док је Хрват Игор Карачићпостигао девет мање.

Ове сезоне су ова два клуба играла у групној фази и Барселона је била убедљива. У Блауграни је славила са 34:26, а у Скопљу са 30:26. Каталонци имају четири победе од последње пет утакмица против Вардара.

Македонски шампион ће имати велику подршку навијача који се спремају да у црвено и црно обоје дворану у Келну која прима 19.500 гледалаца.

Извор: моззартспорт

Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар