ЛН: Грбић жртвује Лигу нација и одмара најбоље!

Американци десетковани у Катовицама! Орлови су после лошег издања на старту турнира против Јапана данас у Новом Саду аутсајдери у дуелу са традиционално неугодним Французима. Триколори нису у најјачем саставу, али далеко бољем од оног са којим тренутно располаже селектор нашег тима.

Остали спортови 01.06.2019 | 13:07
ЛН: Грбић жртвује Лигу нација и одмара најбоље!
Ако је судити по првом мечу Лиге нација чини се да ће одбојкашка репрезентација Србије да жртвује ово такмичење, да ће најбољи да одмарају и буду свежи за напорно лето и квалификације за Олимпијске игре у Токију и Европско првенство.

Ослабљени Орлови глатко су поражени од скромних Јапанаца, а данас (19.00) следи дуел у Новом Саду са прошлогодишњим вицешампионом овог такмичења, Француском. Иако Триколори нису стигли са најјачим саставом (недостаје прва звезда Ервин Нгапет) селектор Лоран Тили на располагању има одличну репрзентацију која је на папиру за класу боља од наше селеције.

Подсетимо, Никола Грбић за први викенд рачуна на само четворицу играча који су играли на Светском првенству у Италији и Бугарској прошле године - средњи блокери Петар Крсмановић и Александар Околић, примач сервиса Милан Катић и либеро Невен Мајсторовић. Позвана су чак шесторица играча шампиона Србије Војводине.

Галски петлови су првог дана у СПЕНС-у победили Русију која је такође стигла са јаким саставом. Французе су до победе од 3:1 против Руса предводили Жан Патри и Тревор Клевено, а ту су и примач сервиса Модене Кевин Тили (син селектора Лорана), Николас ле Гоф и Жења Гребењиков, један од најбољих либера данашњице, одбојкаш Трентина.

Традиционално, Србији не лежи Француска у последње време. До Светског првенства у Италији и Бугарској 2018. године Орлови су чекали на победу против Француза чак седам година. Славила је чета Николе Грбићапрошле године са 3:2 и прекинула црну серију.

Првог дана све репрезентације су играле у “шареним” саставима. За Русију не играју играчи Зенита Максим Михајлов, Артем Волвич, Александар Бутко и Алексеј Вербов, али је ту тандем Факела из Новог Уренгоја Дмитри Волков и Јегор Кљука, као и коректор сензационалног шампиона Русије Кузбаса из Кемерова Виктор Полетаев.

Дерби дана је меч Пољске и САД у Катовицама. Домаћин, двоструки узастопни шампиона света, игра у скоро најбољем саставу. Американци су као организатори завршног турнира сигурни на Ф6, па су у Пољску послали резервни састав без главних звезда Мајка Кристенсона, Мета Андерсона, Арона Расела… Најпознатије име САД у Катовицама је Тејлор Сандер, некадашњи примач сервиса Лубеа који је прошлу сезону одиграо за бразилски Крузеиро.

За Бразилце нема дугогодишњег техничара Бруна Резендеа који је са Лубеом ове сезоне био шампион Италије и Европе. Италијани играју без најбољих Ивана Зајцева и Османија Хуанторене, за Бугаре нема најбољег играча Цветана Соколова, новог одбојкаша вицешампиона Старог континента Зенита из Казања.

Иран је на старту победио ослабљену Италију што није изненађење. Изабраници некадашњег селектора Србије Игора Колаковића у Кини играју у најјачем саставу, а најбољи играчи су Милад Ебадипур и Амир Гафур.

Финални турнир ће се одиграти од 10. до 14. јула у Чикагу. Американци као домаћини су сигурни путници, а на Ф6 пласираће се и пет најбољих селекција после 15 кола, односно пет викенда. Титулу од прошле године брани Русија која је у Лилу победила Француску са 3:0.

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар