СП: Србија без најбољих, али Пољакиње нису баук!

Селектор наших рукометашица Љубомир Обрадовић за двомеч баража за Светско првенство није могао да рачуна на најискуснији трио, Андреу Лекић, Драгану Цвијић и Катарину Томашевић. Данас првих 60 минута у Зрењанину.

Остали спортови 31.05.2019 | 12:36
СП: Србија без најбољих, али Пољакиње нису баук!
Пут до Светског првенства у Јапану ове године води преко Пољске. Рукометашице Србије играће двомеч баража, а првих 60 минута на програму је вечерас (20.15) у Кристалној дворани у Зрењанину.

Селектор Љубомир Обрадовић против Пољакиња не може да рачуна на најјачи састав. Најискусније и најбоље наше играчице – Андреа Лекић, Драгана Цвијић и голман Катарина Томашевић су повређене. Други чувар мреже Марија Чолић се опростила од репрезентације, док је Сања Вујовић (некада Дамњановић) скоро постала мајка па је привремено прекинула каријеру. У односу на Европско првенство ове године у Француској искусни стручњак вратио је у национални тим средњег бека Кристину Лишчевић, која је имала одличну сезону у данском Есбјергу. У одсуству тандема голмана са ЕП ове године, Обрадовић је позвао у селекцију Јовану Рисовић која брани боје хрватске Подравке, а са нашом репрезентацијом има светско сребро из Београда 2013. године.

Иако ослабљена селекција, Србије може да избаци Пољакиње које предводи искусна Каролина Кудлач Глоц. Улог је огорман, не само пласман на планетарни шампионат него и шанса да се изборе квалификације за Олимпијске игре у Токију наредне године.

Да Пољска није баук показао је и резултат утакмице ЕП у Нанту ове године. Наша селекција је била убедљива 33:26, иако је на полувремену губила са голом разлике. Селектор Обрадовић верује у пласман на СП у Јапану.

„Убеђен сам да имамо квалитет. Не сме да буде ни једно изненађеје, ни једна нерешива ствар за коју немамо одговор што се тиче тактике. Пољска је озбиљна репрезентација. Погледали смо ту утакмицу из Нанта заједно. И овог пута ће бити већи проблем напад, јер немамо када да се уигравамо, само три-четири дана укупно. Тешко је уигравати напад јер девојке долазе са својим навикама и задацима из клубова где играју већи део године. То што радимо у репрезентацији даје резултате, али клупски захтеви ћесто нису у сагласности са оним што ми желимо да направимо. Ако их убедимо да играју на наш начин победићемо Пољску и пласирати на СП. Желим да у Јапан одемо коначно комплетни и нападнемо место које нам гарантује пласман у квалификације за Олимпијске игре“, рекао је Обрадовић.

Реванш је 6. јуна у Лубину.

У осталим сусретима баража у петак, Црна Гора путује у Чешку као фаворит. Црногорке са клупе предводи шведски стручњак Пер Јохансон. Неће бити у репрезентацији најбоље играчице Милене Раичевић и пивота Татјане Брновић. Обе су повређене.

"Чехиње дуго година играју заједно и имају једну велику звезду, Лузумову. Ту је и добар леви бек из Ерда, Јербакова, солидна крила... Дисциплинован је тим. Осим Кнедликове у Ђеру, остале не играју у великим европским клубовима, али су веома чврсте. Гледао сам утакмицу Црна Гора - Чешка на Европском првенству 2016. године. Чешка одлично вуче контре, веома је дисциплинована у нападу и солидна у одбрани. Нису све исте играчице као тада, али је иста структура и селектор", рекао је Јохансон за Вијести.

Адут Црне Горе је искусно десно крило Јованка Радичевић. Она је у дресу ЋСМ Букурешта ове сезоне била једна од најбољих стрелаца Лиге шампиона, а наредне сезоне враћа се у Будућност. Такође, у нападу се доста очекује од бека Подгоричанки Ђурђине Јауковић.

Норвешка је у овом миленијуму најтрофејнија селекција на свету, али последњих година примат су преузеле Францускиње и Рускиње. Скандинавке су велики фаворити против Белорускиња и требало би да имају лак задатак да се пласирају на СП као и Шпанија против Исланђанки.

Пласман на Светско првенство у Јапану које је на програму од 30. новембра до 15. децембра ове године обезбедила су полуфиналисти Европског првенства, шампион Француска, Русија, Холандија и Румунија.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар