СП: Финци владари свијета!

Трећа титула у историји за Финце, бронза на грудима Руса.

Остали спортови 27.05.2019 | 16:21
СП: Финци владари свијета!
Хокејаши Финске нови су свјетски шампиони! Финци су златне медаље на планетарној смотри одржаној у Словачкој стигли савладавши у одлучујћем сусрету екипу Канаде резултатом 1:3. Бронзаним одличјем морала је да се задовољи Русија, која је тек након пенала дошла до тријумфа над Чешком резултатом 4:2.

У групној фази селекција Финске заузела је друго мјесто уз омјер од 5 побједа и 2 пораза, иза синоћњег ривала којег су савладали на отварању планетарне смотре. Након те, услиједила је побједа над Словачком, потом пораз од САД, послије чега је нови владар свијета уписао три побједе у низу и то над Данском, Велимом Британијом и Француском, док је такмичење у прелиминарној фази завршено поразом од Њемачке.

У четвртфиналу Финци су у вјечитом дербију савладали Швеђане, а до финалног дуела стигли су тријумфом над Русијом.

Руси најуспјешнији, Канађани други

Канада, послије Русије, има највише златних медаља са свјетских првенстава. "Зборнаја" је, наиме, 27 пута долазила до највишег постоља, Канађани само једном мање, док су, занимљиво, Финци злато освајали само три пута.

Ситуација по Финце, када је у питању финални меч у Братислави који је посматрало више од 9000 гледалаца, није изгледала добро након прве трећине. Оливер Каски прво није валоризовао пенал у 6. минуту, док је само четири минута касније Шеа Теодор поентирао за 1:0.

Наведени резултат био је на снази све до 3 минута друге трећине, када је изједначење Финској донио Марко Антила. Исти играч је у уводним минутима посљедњег периода преокренуо резултат, док је судбину Канађана у 16. минуту овог 20-минутног периода запечатио Хари Песонен.

Канађани су пропустили прилику да се освајањем 27. титуле изједначе са Русијом, најтрофејнијом нацијом свих времена - уз напомену да је после распада Совјетског савеза наследила 22 злата, која је освојила репрезентација заједничке државе.

Управо Руси у недељу су дошли до бронзе, победивши Чешку после продужетака и пенала.

Наредно Свјетско првенство у хокеју биће одржано 2020. године у Цириху и Лозани.

Извор: мондо.ба/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар