Регион: Љекари траже веће плате

Представници Струковног друштва медицинских сестара, бабица и здравствених техничара Помурја из Словеније стигли су у Бањалуку. У разговору са колегама из Републике Српске могло се чути да ни они нису задовољни платама и друштвеним положајем, и да има доста сличних проблема са којима се суочавају здравствени системи у Републици Српској и Словенији.

Република Српска 24.05.2019 | 18:28
Регион: Љекари траже веће плате
У претходном периоду УКЦ РС посјетили су бројни медицински стручњаци и здравствени радници из Америке, Русије, Њемачке, Аустрије. Како истиче директор УКЦ-а Владо Ђајић, циљ је да се ради на унапређењу положаја радника и здравственог система РС. Међутим, колико новца се троши на ангажовање стручњака који долазе по уговору, није прецизирао.

„Као што знате ми смо највећа интернационална кућа у БиХ, можда и у региону. Јединствени смо да стимулишемо и мотивишемо наше раднике. Ми имамо изнајмљене апартмане, станове у Бечу, Љубљани, Београду, а прије пар дана су дошли љекари из Русије. Значи, средства су минимална колика је добит", истакао је директор УКЦ-а Владо Ђајић.

Гости из Словеније су задовољни сарадњом али наглашавају да ни они нису задовољни платама и третманом у својој држави. Кажу, да се суочавају са све учесталијим одласком радника у Аустрију. Незадовољство због истих разлога влада и у Републици Српској, конкретно међу запосленима на УКЦ-у.



„Наше медицинске сестре одлазе у Аустрију, јер није далеко, а пуно су боље плате тамо. Медицинских сестара нема, јер су пуно запослене и немамо слободних дана, тако да нас недостаје око 25%", објашњава Драгица Јошар, предсједник Струковног друштва медицинских сестара, Словенија. 

Незадовољни су медицински радници и у Српској. 

„Ми исто нисмо задовољни платама, вољели би да су веће. Наши одлазе у Словенију, а они из Словеније не воле да раде тамо, јер су мале плате па желе да иду у Аустрију“, каже Далиборка Кузмановић, замјеник помоћника директора за здравствену његу УКЦ-а РС.  

Предсједник Струковног синдиката доктора медицине РС Миоград Фемић навео је да је одлазак наших радника у Словенију уобичајена појава, те да тај податак најбоље осликава ситуацију у РС. Каже, да управо из тих разлога неће одустати од добро познатих захтјева.

„Ситуација је таква да доста наших здравствених радника одлази у Словенију и буду задовољни са оним што примају и тако можемо видјети каква је ситуација код нас. Нормално, ми нисмо задовољни. Најмање смо плаћени у региону и тражимо 30% повећање плате и боље услове рада и живота. Шта ће од свега тога бити видјећемо у наредним данима", истиче Фемић.

Борба медицинара за повећањем плата траје мјесецима, а неколико пута пријетили су и штрајковима.



БН ТВ 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Професор

24.05.2019 17:02

Не треба вама Словенија, узимате ви овдје од пацијената па намирите на словенацку плату!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.05.2019 18:31

Улице са рупама, школе лоше, нема лијекова по болницама, негативна селекција свуда...не иде се напоље само због пара.

Name

правда

24.05.2019 17:22

Они су зарадили веце плате од министара и треба им дати и на услове рада јер они раде и спасавају људе свим лекарима и специјалистима и хирузима као и свом медицинском особљу и оним спремацицама треба дати добре плате па неце ицим вани, да раде где их цене њихов рад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страна радна снага

24.05.2019 17:32

Питајте директора зворницхке болнице колико је у претходне 2 године пара искесхирао гостујуцхим љекарима из београда а домацхе је отјерао. а због цега је то радјено тако - е има и то ко цхе да пита дотицхног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.05.2019 20:12

Нема ко да га пита, нити це га питати. Мозе да ради ста хоце,...и он ради ста хоце, као и остали у РС, нико не одговара низаста. Зато и јесмо пропали и нема нам помоци.

Name

ре

24.05.2019 17:49

Срам их било, ако неће да ради има ко хоће, а ти којима је неправо, нека потраже посао у Европској унији, слободни су да иду, ко изађе на улицу да протестује, остаће на улици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

24.05.2019 18:49

Ја са својом дипломом постено стеценом,крвавим трудом и радом могу гдје хоцу.Нико ми је не мозе узети,а ти кад оде власт сигурно идес на улицу.

Name

ре

24.05.2019 20:15

Велика вецина правих доктора који имају знање су вец напустили ову пропаст РС. Нас остају да лијеце они са дипломама престизног универзитета из Сироког Б. Цас неколицини преосталих струцних доктора, али и они це ускоро или у пензију јер су стари или преко. Пропали смо тотално, ста нас цека у наредних пар година, узас.

Name

Рере

24.05.2019 20:35

Знаци по теби је битнији један посланик у скупстини са 3000км плате него хирург са 1820 км плате?????

Name

Баја и кум Скрбиц

25.05.2019 08:23

Јесте битан посланик јер сте Ви гласали да кроје Вам капу ста је сад? Сути И ради ако нецес напоље има ко хоце

Name

Ре баја и кум скрбиц

25.05.2019 13:56

У праву си..намиримо ми себи на 5000км мјесецно а ти једи аргету и вози сепет..ми нецемо.Кад не будемо могли намирити себи 5000км мјесецно тек онда одлазимо..а за сада моземо.И нисмо гласали за те посланике цисто да се зна..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дб

25.05.2019 15:43

У ЗДРАВСТВУ ТРЕБА ДА ИМАЈУ ДОСТОЈНЕ ПЛАТЕ АЛИ НЕТРЕБАЈУ ДА СЕ СЛУЗЕ МИТОМ И КРИМИНАЛОМ У ДРУГОЈ УРЕДЈЕНОЈ ЗЕМЉИ БИ ЛЕТЈЕЛИ СА ПОСЛА ИТЕ КАКО И ЈОС БИ ОДГОВАРАЛИ ЗА КРИМИНАЛ

ОДГОВОРИТЕ