Форма "орлова" пред врели јун: Издржите још мало!

Највећи део репрезентативаца Србије ће на окупљање пред мечеве са Украјином и Литванијом доћи у одличној форми, а свакако највише радују сезоне Тадића, Костића и Јовића. "Подвлачимо црту" о сезонама "орлова".

Фудбал 24.05.2019 | 23:30
Форма "орлова" пред врели јун: Издржите још мало!
Календар ФИФА и УЕФА често је немилосрдан према фудбалерима.

Иако су таман завршене исцрпљујуће сезоне у домаћим првенствима, куповима и међународним такмичењима, нема потпуног опуштања за играче јер су у плану и програму репрезентативне обавезе, овога пута у квалификацијама за Европско првенство.

Никада није идеалан сценарио када су то пресудни мечеви, као што је то Србији са Украјином (7. јун) и Литванијом (10. јун), али од тога се не може побећи...

Фудбалери које ће Младен Крстајић ускоро "окупити" у Старој Пазови тако ће имати свега неколико дана одмора после клупских сезона, али ће потом из опуштеније фазе морати да уђу у такмичарски ритам зарад успеха "орлова" у квалификацијама у којима смо (пре)често киксали.

Селектор је у "Кући фудбала" саопштио списак од 26 играча на које ће рачунати за Украјинце и Литванце, али је сам казао да ће можда у случају повреда бити и "допозивања".

Са списка је дефинитивно "отпао" Немања Матић, због обновљене повреде, што ће бити велики хендикеп за Србију, мада се може рећи да је нова генерација "орлова" можда и научила већ да игра без њега јер је био стартер на тек две утакмице од Светског првенства у Русији.

За сада Младену Крстајићу нико од позваних није "пријавио" повреду или неки други разлог за изостанак са списка, а "свежа крв" на списку је Александар Катаи.

Момак из Србобрана је добро "ушао" у сезону у МЛС, која ће бити у јеку у време квалификација за ЕУРО2020, тако да је Крстајић проценио да би његова такмичарска форма могла да буде потребна Србији у јунским утакмицама.

А у каквој су форми остали репрезентативци? Поделили смо их у четири категорије...

ИМАЛИ СУ САВРШЕНЕ СЕЗОНЕ, ОНИ СУ НА ВРХУНЦУ ФОРМЕ...

Три имена се посебно издвајају и надамо се да су оставили још мало "барута" за репрезентацију Србије након сјајних клупских сезона.

То је пре свих Душан Тадић који је са Ајаксом освојио "дуплу круну" у Холандији, и дошао до полуфинала Лиге шампиона, бележивши најбољи учинак у каријери, чак често играјући и на позицији "лажне деветке" на којој до сарадње са Ериком тен Хагом - није имао прилику.

Тадић је постигао 38 голова и асистирао за још 24 својих саиграча из Ајакса, а видећемо да ли ће велика "потрошња" на њега оставити последице.

Деловао је нешто уморније у завршници сезоне, али је добро познато да је његово тело на сјајном нивоу, док је сам истакао да се никад боље није осећао јер му је много помогла зимска пауза коју је имао у Холандији.

Осим њега, на окупљање репрезентације у "топ" форми долази и двојац из Ајнтрахта - Филип Костић и Лука Јовић. 

Костић је читаве сезоне играо левог бека у формацији са три штопера "позади", забележио је 10 голова и 13 асистенција, док је Јовић "експлодирао" и био стрелац 27 погодака, док је забележио асистенцију у још седам ситуација.

Важно за њих двојицу је што ће, попут свих наших играча из Бундес лиге, радити са клубовима до окупљања са репрезентацијом.

Тако је Јовић са Франкфуртом овог поподнева заиграо у Азији против Волфсбурга и постигао гол само пет минута по уласку у игру, а видећемо да ли ће против Украјине и Литваније добити шансу да се докаже и у дресу Србије. Већ јесте против Немачке...

ИМАЛИ СУ ВЕОМА ДОБРЕ СЕЗОНЕ У КЛУБОВИМА

Огромна већина играча са списка Младена Крстајића била је редовна у својим клубовима, а можда се највише у томе истичу дефанзивци.

Ту смо можда највише "кубурили" са минутажама у претходним годинама, међутим овога пута сва три наша голмана су имала добре сезоне, можда највише Предраг Рајковић који је убедљиво освојио титулу са Макабијем - притом примивши тек 24 гола.

Марко Дмитровић је превазишао повреду и на крају сезоне био убедљив са Еибаром, а с обзиром на приказано у претходном периоду на голу Србије било би изненађење уколико би изгубио место стартера, но свакако је здрава конкуренција у виду Рајковића, чак и голмана сурдуличног Радника (Никола Васиљевић) добра вест на тренинзима Србије.

Солидне сезоне у својим клубовима имали су и остали дефанзивци.

Антонио Рукавина је стандардан у Астани, сада игра и у шампионату Казахстана, Немања Р. Милетић се дефинитивно преместио уз десну аут-линију и помогао је Партизану да освоји Куп, као што је то урадио и Филип Младеновић у дресу Лехије, уз чак девет асистенција у сезони.

Александар Коларов је одиграо добру сезону у Роми, упркос пролемима са навијачима, као и Стефан Митровић - као капитен Стразбура, односно Урош Спајић незаменљив у Краснодару.

Никола Миленковић је један од најбољих играча Фиорентине ове сезоне, али њихов проблем је тимска форма пошто је екипа без победе чак 13 утакмица, чак је у питање доведен и опстанак у Серији А. "Блеки" се целе сезоне "шалта" од десног бека до штопера, али му то није сметало нарочито да на врхунском нивоу обавља своје дефанзивне задатке, док је постигао и три гола.

Из везног реда би требало споменути Немању Максимовића, коме је са Хетафеом измакла Лига шампиона, односно Адема Љајића који је играо врло добро за Бешикташ ове сезоне.

У доброј форми на окупљање репрезентације долази и Мијат Гаћиновић који је с Ајнтрахтом добијао све већу и већу шансу, и имао чак седам асистенција у Лиги Европе, док је мали проблем повреда Дарка Лазовића који је одиграо стандардно за Ђенову у Серији А.

Њега због мањих проблема са мишићем није било на претходна три меча "грифона", али се надамо да ће бити све у реду с њим јер се против Немачке и Португала показао као важна карика.

ПОЧЕЛИ СУ ДА ДИЖУ ФОРМУ У ФИНИШУ СЕЗОНЕ

Важна вест за селектора Младена Крстајића јесте то што је Сергеј Милинковић-Савић у потпуности повратио самопоуздање, па је од "мршавог" почетка сезоне у Лацију на крају изабран чак и за најбољег везног фудбалера Серије А.

Високи везиста је постигао гол за трофеј Купа Италије и одмах "алармирао" Јувентус који жели да га доведе у Торино, док у истом граду све боље игра још један "орао".

Саша Лукић је пружао одличне партије за Србију у Лиги нација док је то било игнорисано у Торину, али је и његова улога овог пролећа код "бикова" све већа, чак је постигао и погодак против Јувентуса, с тим да то није било довољно за победу.

Већу минутажу има и годину дана старији Милош Вељковић, који је зимус изгубио место стартера у Вердеру, али га је полако враћао и ставио Младена Крстајића на "слатке муке".

Уз њих можемо споменути и Александра Пријовића, који се мучио с формом у Саудијској Арабији после напуштања ПАОК-а, међутим пет голова на претходне три утакмице за Итихад говоре да је српски нападач на прагу бољих дана...

Крстајићу није сметало што Пријовић игра ван Европе, као што није ни у случају његовог имењака Александра Катаија, који је добро почео сезону са Чикагом.

НЕ МОЖЕМО ДА КАЖЕМО ДА СУ У ДОБРОЈ ФОРМИ...

Нису сви српски фудбалери ове сезоне имали среће.

То је најбоље на својој кожи осетио Немања Радоњић који је фантастично почео годину у Црвеној звезди, постигао четири гола у квалификацијама за Лигу шампиона, али се потом преселио у Олимпик из Марсеја где није имао значајнију улогу.

Радоњић је у Лиги 1 прикупио 17 наступа, додуше свега 672 минута, нешто више у априлу, али без учинка у виду голова или асистенција...

Утисак је да би током летњег прелазног рока могао да промени средину, како би се вратио на претходну форму из Црвене звезде, уједно остао и конкурентан за репрезентацију Србије, док је слична ситуација и са двојицом играча из Бенфике.

Андрија Живковић је одиграо 30 мечева и асистирао за седам погодака, али је без минута од марта пошто клуб не рачуна више на њега, тако да се не може рећи да у "топ" форми долази на окупљање репрезентације, иако је његов допринос у Лиги нација био велики, док ће бити интересантно видети да ли ће бити на списку младе репрезентације за ЕУРО.

На крају је одиграо 33 утакмице, освојио нови шампионски пехар, међутим ово је његова вероватно последња сезона у Лисабону пошто га "мерка" Бешикташ. С обзиром на долазак млађих снага у Бенфици, то би била и добра одлука.

СПИСАК И ФОРМА "ОРЛОВА" ПРЕД УТАКМИЦЕ СА УКРАЈИНОМ И ЛИТВАНИЈОМ

ГОЛМАНИ

Марко Дмитровић (Еибар) - 24 утакмице, 30 примљених голова
Предраг Рајковић (Макаби) - 43 утакмице, 24 примљена гола
Никола Васиљевић (Радник) - 35 утакмица, 35 примљених голова

ОДБРАНА

Никола Миленковић (Фиорентина) - 37 утакмица, 3 гола 
Милош Вељковић (Вердер) - 27 утакмица, 1 гол
Урош Спајић (Краснодар) - 38 утакмица, 2 асистенције
Стефан Митровић (Стразбур) - 38 утакмица
Александар Коларов (Рома) - 42 утакмице, 9 голова, 2 асистенције 
Филип Младеновић (Лехија) - 41 утакмица, 3 гола, 9 асистенција 
Немања Милетић (Партизан) - 41 утакмица, 5 голова и 3 асистенције 
Антонио Рукавина (Астана) - 28 утакмица, 1 асистенција

ВЕЗНИ РЕД

Љубомир Фејса (Бенфика) - 33 утакмице 
Сергеј Милинковић-Савић (Лацио) - 41 утакмица, 7 голова, 4 асистенције
Немања Максимовић (Хетафе) - 40 утакмица, 1 гол, 1 асистенција
Саша Лукић (Торино) - 26 утакмица, 1 гол, 1 асистенција
Андрија Живковић (Бенфика) - 30 утакмица, 7 асистенција 
Дарко Лазовић (Ђенова) - 34 утакмице, 3 гола, 4 асистенције
Филип Костић (Франкфурт) - 46 утакмица, 10 голова, 13 асистенција
Мијат Гаћиновић (Франкфурт) - 45 утакмица, 2 гола, 9 асистенција
Немања Радоњић (Марсеј) - 30 утакмица, 4 гола, 1 асистенција 
Адем Љајић (Бешикташ) - 32 утакмице, 9 голова, 12 асистенција 
Александар Катаи (Чикаго) - 11 утакмица, 3 гола, 4 асистенције

НАПАД

Душан Тадић (Ајакс) - 56 утакмица, 38 голова, 24 асистенције
Александар Митровић (Фулам) - 39 мечева, 11 голова, три асистенције 
Александар Пријовић (ПАОК/Итихад) - 42 утакмице, 29 голова, 2 асистенције
Лука Јовић (Ајнтрахт) - 48 утакмица, 27 голова, 7 асистенција

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар