Додато 17 оптужби против Асанжа

- Америчка савезна велика порота објавила је на основу Закона о шпијунажи додатних 17 оптужби против оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа, који се тренутно налази у затвору у Великој Британији.

Свијет 24.05.2019 | 08:41
Додато 17 оптужби против Асанжа
Нова оптужница повезана је са повјерљивима америчким документима које је "Викиликс" објавио 2010. године и наводи се да је Асанж открио имена појединаца запослених у америчкој администрацији чиме је угрозио њихове животе.

У саопштењу америчког Министарства правосуђа наводи се да се у оптужници указује на то да је Асанж био саучесник са бившом обавјештајном аналитичарком америчке војске Челси Менинг и да су на незаконит начин дошли у посјед повјерљивих докумената повезаних са националном одбраном.

"Служба озбиљно схвата улогу новинара у демократији и на томе смо им захвални. Никада није била нити ће бити политика наше службе да су новинари мета због извјештавања, али Асанж није новинар", истакао је званичник Службе за националну безбједност при Министарству правосуђа Џон Димерс.

Нове оптужбе проширију првобитну оптужницу против Асанжа за удруживање ради хакерског упада у компјутерску мрежу америчке администрације која је објављена у марту.

Суд у Лондону изрекао је 1. маја казну од 50 седмица затвора оснивачу "Викиликса" због кршења правила о пуштању на слободу уз плаћање кауције.

Асанж је прекршио прописе када је ушао у Амбасаду Еквадора прије скоро седам година. Британска полиција ухапсила га је у априлу у овој дипломатској мисији.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар