Каран: Не правимо листе неподобних

- Предсједник Савјета за заштиту уставног поретка Републике Српске Синиша Каран, који је и генерални секретар Владе Републике Српске, изјавио је да Савјет нема спискове политичких неистомишљеника који су пријетања уставном поретку Српске. Наглашава да ће се Савјет бавити препознавањем пријетњи које утичу на уставни поредак.

Република Српска 20.05.2019 | 13:25
Каран: Не правимо листе неподобних
"Апсолутне су неистине да постоје спискови политичких неистомишљеника. Савјет се није, нити ће се бавити оваквим стварима", рекао је Каран, поводом писања појединих медија да је улога Савјета да прогони политичке неистомишљенике.

Он је подсјетио да је Савјет формирао предсједник Републике Српске на основу уставних овлашћења.

"Савјет је фомиран као стручно и савјетодавно тијело предсједника Републике Српске. Дакле, ништа мање нити више од овог оквира. Основи циљ оснивања јесте разматрање питања од значаја за уставни поредак Српске и остваривање његове заштите", прецизирао је Каран.

Он је истакао да Савјет прати и разматра стање у остваривању уставне позиције и онога што је надлежност Републике Српске и њених институција.

"У том смислу ћемо информисати предсједника Републике и наше институције. Савјет ће се бавити предлагањем потребних мјера да би био усклађиван и усмјераван систем заштите уставног поретка Српске, вршити анализе и истраживања, те припремати документе о угрожености уставног поретка", каже Каран.

Он је нагласио да ће се Савјет бавити препознавањем пријетњи које утичу на уставни поредак.

"Све мимо овога неће бити метод ни начин рада Савјета за заштиту уставног поретка. Нажалост, појединци су, нетачним наводима о раду Савјета, на популистички начин, јефтин и произвољан хтјели да повећају своју политичку цијену. Рад Савјета је у складу са законом, уставан, а дјеловање јавно и транспарентно", закључио је Каран у изјави Срни.

Како тврди Журнал, позивајући се на добро упућеног саговорника Савјет за заштиту уставног поретка РС је обавештајни – прикупљају се подаци о свима онима који су означени као непријатељи режима. Према истом извору, већ постоји поприлично дуга листа неподобних и по актуелну власт „опасних“ особа из разних сфера живота, која се шири из дана у дан.

Медју њима су, како је навео Журнал, опозициони политичари Мирко Шаровић, Драган Мектић, Вукота Говедарица, Бранислав Бореновић, Младен Босић, представници ТИ БиХ, новинари медија који критикују власт или раскринкавају њихове прљаве работе, Давор Драгичевић и група „Правда за Давида“. Ту су и посланици Небојша Вукановић, Јелена Тривић и Драшко Станивуковић, као и невладина организација „Боље“, иза које стоји Станивуковић.

У истом тексту се наводи, да је други аспект дјеловања Савјета оперативни и он припрема и организује акције против означених непријатеља. Трећи је репресивни и подразумијева конкретне акције против особа које су под паском.

Четврти је медијски и он је, условно речено, најпрљавији, јер се обликују и конструишу информације и дезинформације о особама које је Савјет означио као могуће непријатеље режима.

Савјетом предсједава Синиша Каран, шеф кабинета Милорада Додика, у вријеме док је он био предсједник РС.

Остали чланови Савјета су Средоја Новић, бивши министар унутрашњих послова и бивши министар безбједности БиХ, Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједности у Бањалуци, Срђан Рајчевић, актуелни министар науке и технологије РС и Драга Мастиловић. 

У Савјету свако од чланова има своју функцију и задужен је за један од сегмената дјеловања тог тијела. 

Извор Журнала наводи да је Каран задужен за координацију са Додиком, Ћеранић за обавјештајни сектор, Новић за репресивни, а Рајчевић за медијски сегмент. Улога Драге Мастиловић, навео је наш извор, у цијелој причи није битна и њено чланство у Савјету више је покриће за стварно дјеловање тог тијела. 

БН ТВ

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Директ

20.05.2019 11:28

Није дога него пас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сРБИНС

20.05.2019 12:36

САВЈЕТ ФОРМИРАО ПРЕЦЕДНИК ДА ГА СТИТИ ЈЕР ЈЕ ОН = СРПСКА - КО ЈЕ ПРОТИВ ЊЕГА ТАЈ ЈЕ ПРОТИВ СРПСКЕ - ја свакаквог народа који ово ТРПИ И СУТИ ??

Name

ЖИКА Ж

20.05.2019 12:36

Да се зове:Савјет за заштиту странака на власти:СНСД-е, ДНС, МЕМОС, СПРС, Уједињена Српска и СДА-а. Каране нисмо сви луди као што Ви мислите. Додик није Република Српска, а када би то био или некад био одмах би одселио и био против такве Републике Српске. Или нека се зове Додиковача.

Name

Демократија

20.05.2019 12:55

А ми цемо госпон основати Савјет за заститу демократије од атака Милорада Додика и његових пазева.

Name

ре

20.05.2019 13:32

Додик=рс= Додиковина, то је потпуно јасно. Апсолутни владар без цијег знања се ниста не ради. Тзв. институције су ту само про-форме ради, сарена лаза за ухљебљивање и лаксе владање.

Name

ре

20.05.2019 14:30

тај савјет и одлуке тог тзв. савјета су ништавне и безвриједне.

Name

Зоран

20.05.2019 14:37

Све ове мајмуне на полиграф.Све их треба похапсити.Све успитати имају ли везе са убиствима.Отргло се све то контроли.

Name

Какав лазов, ста?

20.05.2019 14:53

Конацно једно искрено признање, ха, ха..

Name

Драга

20.05.2019 11:35

"Не пада снијег да покрије бријег, него да свака зверка открије свој траг". Зашто се правдате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сексан

20.05.2019 16:49

Наравно да неће признати,али откриће се кад тад и шта су радили и против кога,а коме су подносили извјештаје.Најмање је ту рада по закону,а највише је усмјерено против оних који могу да угрозе њихову криминалну организацију

Name

Миле

20.05.2019 11:52

Која је улога Синисе Костресевица савјетника министра МУПа РС и његових скојеваца које је инсталирао по свим Управама министарства, Кудриц Предраг, Берета Синиса, Пеулиц Игор, Костресевиц Мирослав, Радинковиц Слободан, Торбица, Јевдјениц итд, итд... подузи је списак. Коме они полазу рацуне, ко им је стварни сеф? То је паралелни МУП. За њих не постоји ни Лукац Драган ни директор полиције поготово, само један цовјек коме полазу рацуне и коме су одани. Сто не казете ко је стварни министар и ко стварно води МУП и цији су ово људи. Која је њихова била стварна улога око Правде за Давида, прављења њихових тајних спискова подобних и неподобних, њихових фамозних црних књига, ко мозе радити у МУПу а ко не мозе, ко це бити руководилац а ко не, итд..итд.. Реците госп. Каран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Миле

20.05.2019 12:18

Ајд не фантазирај. Зна се да је Кострешевићев утицај у Мупу сада потпуно неважан. Нако што је Лукач расформирао све управе и поставио своје људе може да ради шта хоће. Склања је Дарка Илића на мјесто савјетника је само бацање прашине у очи.

Name

Миле

20.05.2019 12:56

Мозе Лукац смјењивати и постављати кога год хоце али никад није имао никакву контролу над Костресевицем и његовом групом нити це. Они су паралелни МУП са циљем русења Драгана Лукаца и људи око њега по сваку цјену. Добро упамтите ова имена Костресевиц Синиса, Кудриц Предраг, Берета Синиса, Пеулиц Игор, Костресевиц Мирослав, Радинковиц Слободан, Торбица, Јевдјениц...

Name

ре ре Миле

20.05.2019 13:45

Толико су јаки да му могу обрисати прасину с ципела.Лукаца мозе срусити само високи представник бонским овластењима

Name

БОРАЦ Р СРПСКЕ

20.05.2019 12:04

НОВИЦ И ЦЕРАНИЦ ПРЕДРАТНИ УДБАСИ. НОВИЦ ЈЕ ПРЕ РАТА ПРОГАЊАО ПРАВОСЛАВНЕ СВЕСТЕНИКЕ НА ПОДРУЦЈУ ТУЗЛАНСКЕ РЕГИЈЕ. ДЈУБРАД УДБАСКА САДА ВЕЛИКИ СРБИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

20.05.2019 13:13

Тај ти је 100 год у МУП-овима и идаље нам соли памет, а100% је прекркао преко 70 година. Јбг.

Name

Да

20.05.2019 12:14

Синиса упознао сам те као колегу давних деведесетих и неке,каи културног,одмјдреног и да казем писмениг колегу,ста се деси стибом и ста уради од себе,да се бавис нецасним стварима и будес наследник лопурде Каргановица.Знам ја ниси ти профил Цераница и слицних њему али ти је неко сјео за врат!Пусти Средоја и Крстовицку,они су били зло и оног МУПа.Знам посвецен си науци,дрзи се тога!

ОДГОВОРИТЕ
Name

папак

20.05.2019 12:21

Папак купљен.

Name

Јеца

20.05.2019 12:22

Добија те ли ви сви набројани накнаду у тим савјетима које сте измислили,или радите накнадне послове у хуманитарне сврхе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јашта..

20.05.2019 17:08

..за хонорар мјесечно, наравно..

Name

борац

20.05.2019 12:42

А посебно планирати ликвидације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

20.05.2019 12:57

Продана дусо дзукело без образа без карактера треба вас пљувати гдје год вас ко види смецари сеоски

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војин

20.05.2019 13:17

Е па друзе Министре, није бас да се Савјет не занима политицким противницима. Али, основа проблема и није у томе. Трагедија овог народа је у истини да су све одлуке и поступци власти ради наводне застите РС скоро дословце идентицни поступцима Хитлера из 1934. И 1937. год.! Тако су образлозења санкционисања непослусних на дрзавном нивоу преузети из преамбуле и уводних цланова Закона о дрзавним слузбеницима (Беамтенгестз) од 26.01.1937. год. Савјет за заститу уставног поретка по нацину формирања и "надлезности" у потпуности одговара Хитлеровом Заститном корпусу (Сцхутз Стаффелл), скрацено СС из јуна 1934. који се у "ноци дугих нозева" обацунао са неистомисљеницима као Баја са амбасадорима и др. Ако се томе дода апсолутизам заснован на култу једне лицности и цијели низ других ствари у РС је на дјелу ескалирајуци - надируци фасизам кога Европа нити мозе, нити смије трпјети и против кога се мора борити свим средствима. У томе је сустина проблема ове сиротиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАРАН

20.05.2019 13:45

ИДИ У ГЛАМОЧ. ГДЈЕ СИ БИО ЗА ВРИЈЕМЕ РАТА? У ЗАДРУ. УМИШЉЕНА ФАЦО.

Name

ре КАРАН

20.05.2019 17:22

Какве везе има да ли је из Гламоча Војин је одлично објаснио систем власти који је успоставио Додик.Многи су погледали снимак из Банских двора након избора 2016 године гдје Додик као Хитлер издаје наређење својим корумпираним сљедбеницима да се морају формирати црне књиге у које ће бити стављени сви који нису одани њему.

Name

Даки

20.05.2019 13:42

Станите људи, јел' ово као неко појашњење, правдање, шта ли већ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влада-реално стање

20.05.2019 14:55

То је бацање прасине у оци. Све криминалац до криминалца.

Name

Лаки

20.05.2019 14:07

А ШТА ЈЕ ПО ЊИМА ОПАСНОСТ ПО УСТАВНИ ПОРЕДАК? НЕКО КО НЕ МИСЛИ КАО ОНИ И ЊИХОВИ ПОЛТРОНИ И ЦИНКАТОРИ. У МУП-А СЕ ТАКО ВЕЋ ПОНАШАЈУ И НЕМА МЈЕСТА ЗА НЕКОГ КО НИЈЕ У ПАРТИЈИ. ОПАСНОСТ ПО РС СУ МАЛЕ ПЛАТЕ, ПЕНЗИЈЕ, ИНВАЛИДНИНЕ, НЕЗАПОСЛЕНОСТ, ЖЕЉКИН БУЏЕТ ВЕЋИ ОД ВУЧИЋЕВОГ, ДОДИКОВИ САВЈЕТНИЦИ КОЈИХ ИМА ВИШЕ НЕГО ВУЧИЋ И КОЛИНДА ЗАЈЕДНО. МЛАДИ ЉУДИ КОЈИ МАСОВНО БЈЕЖЕ И АПАТИЈА КОЈА ЈЕ ЗАХВАТИЛА САВ НАРОД. АКО ЛАЖЕМ ШТО ОВО ПИШЕМ ОНДА САМ И ЈА НЕПРИЈАТЕЉ РС И АКО ТЕ ОВАКВИ ЛИКОВИ ПОПУТ ЋЕРАНИЋА И ОСТАЛИХ ДУПЕЛИЗАЦА ТАКО ЕТИКЕТИРАЈУ, ОНДА ТРЕБА БИТИ ПОНОСАН....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

20.05.2019 14:25

Каране одјеби.Ти си исти пас ко и Милорад само друго паковање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ш

20.05.2019 14:46

Ста је РС, приватни посјед снсд,и додига,убија, исељава,као конц,логор,нико није сигуран,ни мртви, ДАВИД,морали њега из гроба извадити, јер родитељи су на листи за одстрел,то је НДХ,не РС за коју се борио Давор Драгицевиц,и хиљаде других,и треба је укинути,сви наси људи раде на западу, и запад храни РС,не РС своје становнике,

Name

ЈокоЛи

20.05.2019 14:56

Криминална влада треба по хитном поступку да буде суспендована!

Name

Оно Када

20.05.2019 14:44

Сам себе прогласис за несто а оне друге ко фол прогласис за оно друго. ДГ. : Лудило (безобразно). Терапија : на залост, нема лијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИТ

20.05.2019 15:02

ТИ СИ КАРАНУ ЈЕДНО ВЕЛИКО ЗЛО ЗА СВЕ ИСКРЕНЕ И ПОСТЕНЕ ЉУДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

М Ка

20.05.2019 15:37

Сузава се круг ПОДОБНИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

грујо

20.05.2019 16:41

Овај Каран ми је дјеловао и сада дјелује као врло одмјерен човјек, писмен и културан. Не знам зашто је пристао на овакве ствари. Како се не боји да ће га унучад питати "Деда јел ти правиш спискове неподобних"? Вјерујем да су га дјеца већ питала. Шта све људи себи дозвољавају за мрвицу власти. Каране посвети се болан науци ту ти је мјесто престани лизати тудје гузице.

Name

XXЛ

20.05.2019 17:46

СУЗАВА СЕ НАМА ОМЧА ОКО ВРАТА..БОЛИ ЊИХ КУ..Ц ЗА НАРОДОМ..МИ СМО САМО ЈМБГ....И НИСТА ВИСЕ..

Name

Ре Директ

20.05.2019 18:08

ОВУ НАКАЗУ ОД ЦОВЈЕКА ЦЕ БИТИ ТЕСКО ЗАБОРАВИТ. ОВА НАКАЗА ЈЕ ИЗЈАВИЛА ,ДА СУ ЉУДИ КОЈИ СУ УЦЕСТВОВАЛИ У ПРОТЕСТНОЈ СЕТЊИ У БАНАЈЛУЦИ ПОКУСАЛИ ИЗВРСТИТ ДРЗАВНИ УДАР!! ОВО НИЈЕ ЦОВЈЕК ТО ЈЕ ЉУДСКИ ИЗМЕТ!! ПРАВДА ЗА ДАВИДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

амадеус

20.05.2019 18:25

Ајде више ...само ови пропали полицајци који одједном покупише сву памет и патриотизам, а кокошарили на све стране....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо Бијељина

20.05.2019 18:26

Ова власт је једини и највеци непријатељ за Републику Српску и народе који зиве у њој!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

20.05.2019 18:39

Савјет би се требао бавити да економију поправи , да народ безбједно зиви , услови за зивот да су бољи, да народ ради, да је стимлисан и плацен његов посао. да народ боље зиви да не иде вани . Руководни кадар је плацен и добио гласове да помогне И побољса услове зивота , не да води трацеве И цува само своју позицију, да народ не Зиви у страху хоце ли зив И здрав доци куци! Бозе Господе уразуми безбозне дусе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е сваста

20.05.2019 19:10

И за то примају огромне плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

20.05.2019 19:39

Ви сте Каране гори од устаса такви су нас и у другом свјетском рату убијали под устаским знаком.Или сте нас убијали или издавали устасама.Срби су сами себи највеци непријатељи убијају свој народ и под устаским и под цетницким и партизанским знаком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модестy

21.05.2019 06:12

Синиша Каран, предратни командир полицијске станице у Купресу. Ако гријешим, нека ме неко исправи. У сваком случају је далеко од господина којег около глумата.

ОДГОВОРИТЕ