Нијемци неће да играју затворену ЛШ!

Нови концепт Лиге шампиона, који подразумева "загарантована" места за најбогатије без обзира на резултате у домаћим шампионатима, неприхватљив је за 36 клубова из Немачке, укључујући и скупоцени Бајерн Минхен.

Фудбал 16.05.2019 | 10:41
Нијемци неће да играју затворену ЛШ!
Све је извесније да нас другачија Лига шампиона чека од сезоне 2024/25.

О томе се "шушка" већ месецима, демантовали су из Удружења европских клубова (ЕЦА) на чијем је челу први човек Јувентуса и усагласили се да промена неће бити у наредних пет година, али је протекле недеље "Асошијетед прес" (АП) дошао у посед "нацрта" новог такмичења.

Наиме, нова Лига шампиона, или како се често назива Европска Суперлига, подразумева полузатворено такмичење са такође 32 екипе.

Разлика је у томе пошто би 24 "елитна" тима била стални учесници (најбогатији), без обзира на резутлате у домаћем првенству, док би четири екипе могле да изборе "промоцију" кроз Лигу Европе, односно још четири кроз никад затвореније квалификације.

Такође, имали бисмо мање група, тек четири, у којима би било више одмеравања снага најјачих (опет: најбогатијих), док би било контролисано и "испадање" из овог такмичења.

Није изненађење да су из ЕЦА, где главну реч води Андреа Ањели, демантовали ове наводе и казали да су то само ствари о којима се дискутује, и да су далеко од коначних, али да "где има дима, има и ватре" говори и неочекивано саопштење из Немачке.

Наиме, унија клубова Бундес и Бундес 2 лиге одбила је нове промене међународних такмичења које је планирано од 2024. године.

"Нови концепт Удружења европских клубова (ЕЦА) имао би неприхватљиве последице по национална првенства у Европи и због тога не би требало да буде усвојен у овој форми. Не смемо дозволити да традиционални национални шампионати пате због тога", казао је први човек ове организације Кристијан Сајферт.

У саопштењу које потписује 36 клубова из Немачке, дакле и богати Бајерн Минхен, изражава се нада да ће председник УЕФА Александар Чеферин знати да цени домаће шампионате.

"Реформа већ успешних европских клупских такмичења би требало да буде прихватљива за све учеснике, не само за поједине", стоји у саопштењу.

Такође, истиче се да се мора пазити на "фудбалски календар" и начин на који се "улази" у међународна такмичења (квалификације) на начин на који се неће обесмислити домаћи шампионати, што би драстично упропастило европски фудбал.

"Верујемо да то није у интересу УЕФА", наводе они.

Шта ви мислите о новом концепту Лиге шампиона, да ли га је могуће избећи?

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

НЕИЛИБЕРАЛИЗАМ У СПОРТУ

16.05.2019 09:23

БОГАТИМА, ДА ЈОС БУДУ БОГАТИЈИ. ДИСКРИМИНАЦИЈА.

ОДГОВОРИТЕ