Мјештани спасили младунче меде

Брда око насеља Гуњани, које се налази у општини Крушево у близини Тарчина, природно су станиште неколико врста дивљих животиња. Ипак, мјештани Гуњана нису ни сањали да ће се једног дана бринути о младунчету медвједа које се спустило у село након што је остало без мајке.

Регион 13.05.2019 | 16:34
Мјештани спасили младунче меде
"Прије четири дана мали медвјед је сишао у насеље и буквално тражио нашу помоћ. Нахранили смо га и вратили у шуму, међутим, опет се вратио. Претпостављамо да су му мајку убили криволовци", каже нам једна мјештанка.

Ситуација је несвакидашња, људи различито реагују, а чињеница је да нико не жели преузети одговорност. Једна породица показала је више храбрости него остали и склонила младунче медвједа у своје двориште.



"Звали смо ветеринара који нам је рекао да је ријеч о двомјесечној женки. Назвали смо је Маша, а хранимо је козијим млијеком и медом. Већ нам је прирасла срцу, бојим се да се не вежемо још више, мада знамо да је не можемо задржати", рекла нам је породица у чијем дворишту медвједица Маша тренутно борави.



Жеља им је да јој нађу сигурно уточиште, кажу нам и откривају да су им се већ јављали трговци животињама.

"Нама је једино битно да Маша буде добро, нећемо је продавати никоме", поручују.

Трајно уточиште за медвједицу Машу још увијек нису пронашли, а став управе Пионирске долине још увијек чекају. Наду им даје и Удружење Кутерево из Хрватске које се бави збрињавањем младунаца медвједа за које постоји оправдана сумња да без мајки у природи не би преживјели, а које је већ показало интерес за медвједицу Машу.

У већини земаља медвједи су заштићена и угрожена врста, а њихова природна станишта углавном су под надзором државе. У исто вријеме, БиХ нема прихватилиште, удружење нити институцију која брине о медвједима и другим дивљим животињама. Према Члану 29. Закона о заштити и добробити животиња, ако је пронађена дивља животиња, хигијенски сервис обавезан је најближем ловачком друштву поднијети захтјев за њено враћање у природу ако је то могуће, у супротном, животиња се предаје најближем зоолошком врту који је опремљен за њено примање. Уколико ни зоолошки врт није у могућности да прими животињу, она се усмрћује. Наши саговорници се надају да Машу чека дуг живот у сигурном окружењу.

(Клиx)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

симо пендрек

13.05.2019 14:43

Цлан 29. је глуп ко ноц, ...цуј ако немате гдје са зивотињом, убијте је..., и онда казу изумрле дивље врсте ,какви све ретарди пису законе мајко драга

ОДГОВОРИТЕ
Name

пирмо

13.05.2019 15:20

Треба додати чл.Б Ако нема гдје да се смјести животиња убити све који су писали закон па онда животињу.

Name

Меће

13.05.2019 19:44

смјестити у рудоњин воћњак кад одрасте да бере рудоњи јабуке. меда ,волу воће.

Name

Природа

13.05.2019 15:08

Треба испратити овај слуцај до краја, да неби слуцајно каквој идиотско-странацкој институцији пало на памет да проведе овај идиотски цлан 29, а који је сходно томе писао идиот, те убију ову цурицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

13.05.2019 16:49

Диван мали медвједић, желим јој да пронађе сигурно уточиште, гдје ће се ваљано бринути о њој, сретно Маша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н.Н.

13.05.2019 17:59

Тај члан о усмрћивању животиња ако нису или не постоје могућности збрињавања, написао је и протоколисао неки медо или неколико њих, у комунизму.Јер је и Тито својевремено волио да се бави ловом на животиње.Говорили су да је Тито сједио и чекао дивљач , а остала сиротиња комунисти су трчали около са ловачким псима и наводили дивљач да их Тито упуца.Па онда и не чуди зашто су тако написали закон а ови само преписали.А био је исто један медо усвојен у Лукавици ако није и сад.Чуо сам да је некоме откинуо руку из кавеза, а тај га је хтио помазити.Људи занемарују да су они ипак звјери али их свакако треба удомити.И бринути се на правилан начин о њима.Има удужење то из Хрватске или окружења , надам се да ће га преузети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гонич

13.05.2019 20:28

У Бугојну су тада општински увлакачи Титу говорили,друже Тито,ништа не брини док је нас биће и меЂеда...

Name

ре Н.Н.

14.05.2019 07:13

Ловио је Тито и лавове.

Name

Хммм

19.05.2019 18:01

Ловио је Тито и неистомисљенике… Искрено се надам да цемо јос доста тога позитивног цути о малој Маси. Велики поздрав и јос веце браво, породици сто су је прихватили и засад спасили од лесинара који су поцели вец да крузе.