Прича - Евролигашки пут црвено-бијелих: Тимски до циља!

Да ли је могуће истаћи једног играча као најзаслужнијег за Звездин успех?

Кошарка 23.04.2019 | 20:15
Прича - Евролигашки пут црвено-бијелих: Тимски до циља!
Када је на терену тешко, екипе најчешће траже своје чланове са "најдебљим" биографијама, чије знање (и каријере) гарантују да ће наћи решење. У њихове руке пребацују се и лопта и одговорност за одлуке у ситуацијама у којима хала стоји, а време "цури" тражећи да неко што пре реагује.

Током АБА плеј-офа, Црвена звезда мтс остала је без двојице таквих играча, чланова идеалне АБА петорке, али је нашла начин да и без тог тандема доминантно тријумфује и да притом декласира браниоца титуле у утакмицама одлуке.

"Кад екипа остане без играча као што је Џо Регленд, онда се сви приближе једни другима и постану свесни да морају да помогну екипи", рекао је у понедељак Звездин тренер Милан Томић, неколико минута након што је са екипом прославио освајање АБА лиге у "Пиониру".

Бранко Лазић је први пут ставио шампионски прстен на руку као "носилац траке" и куриозитет је да је постао први капитен црвено-белих који је подигао јадрански трофеј у "Пиониру", јер је титула на Мали Калемегдан у претходна три наврата стизала из Загреба (2015. и 2017. године) и Сремске Митровице (2016).

Неколико метара од њега, на победничком постољу стајали су и Џо Регленд и Стратос Перпероглу, лидери црвено-белих који су због повреда гледали са стране како црвено-бели тријумфују у утакмици одлуке.

Американац је на то већ и навикнут, јер је екипа морала без њега од 23. марта, када је због проблема са менискусом окончао учешће у АБА плеј-офу практично на полувремену прве утакмице полуфинала против Партизана. Са друге стране, грчки ветеран је доживео повреду листа у другој утакмици против Будућности и на штакама је примио прстен.

"Слажем се са оценом да је Реглендова повреда на неки начин ујединила тим", додао је Томић после финала, у којем је остатак екипе иступио и надоместио одсуство чланова идеалне петорке АБА лиге.

Тешко је издвојити једног хероја Звездиног повратка на трон, али и АБА лига је то урадила када је прогласилаБилија Берона најкориснијим играчем финала плеј-офа. Амерички шутер (28) стигао је прошле јесени из турског Ескишехира као прво Томићево појачање и док је сезона одмицала показивао је да ће екипа моћи да се у њега узда када буде најважније. То је најавио наступом у финалу Купа Кораћа (упркос поразу против Партизана) и потврдио у плеј-офу, "ускачући" на моменте и у улогу плејмејкера, па би сада било изненађење ако Звезда не буде урадила све што може да он остане и следеће сезоне.

Попут њега, огроман посао у финалу је урадио и Мохамед Фаје, крилни центар који је стигао као анонимус за велики део јавности и у шампионској сезони показао зашто му је Томић веровао. Сенегалац је у 34. години заиграо на највишем нивоу и дао велики допринос на обе стране терена - пре свега дефанзивно. Блед финални наступ Ерла Кларка, доведеног за овакве утакмице, у великој мери је Фајеова заслуга.

"Такав смо тим. Увек искочи појединац", говорио је Филип Човић ове сезоне и у две реченице веома тачно описао начин на који су црвено-бели били успешни када је било најважније. Управо је често оспоравани плејмејкер био у првом плану када се Регленд повредио и у првих пет утакмица плеј-фа остварио скоро савршену статистику - 35 асистенција уз само три изгубљене лопте. Будућност је у Подгорици успела да га заустави када је било најважније, али се у "мајсторици" вратио на висок ниво (11п, 9ас). Томић је после утакмице говорио да га је он бирао и да је знао шта ће му донети.

Овог лета, уговори са Звездом истећи ће Џоу Регленду, Марку Кешељу, Стратосу Перпероглуу, Мохамеду Фајеу, Бранку Лазићу, Филипу Човићу, Маику Цирбесу и Кејсију Риверсу.

Док се сезона "преламала" и када су почеле утакмице које је дефинишу, Звездин тренер је "добио" значајан допринос центара, снажногМајкла Оџа и стабилнијег Маика Цирбеса у односу на први део сезоне. Уз то, појавила се и енергија "домаће" снаге са клупе - Огњена Добрића, Дејана Давидовца и Борише Симанића, који су обојили успех црвено-белих и вратилли тренеру све што им је пружио.

Крајем септембра, Томић је на конференцији за новинаре рекао да "даје реч да ће Бориша Симанић постати играч". Седам месеци касније, експлозивни крилни центар био је "икс фактор" одлучујуће утакмице финала АБА лиге и на највећем тесту наговестио је да је Томић био у праву када му је пружио поверење...

Као и док је склапао и водио тим до титуле.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар