Прича: Звездин пројекат - Евролига 2019/20!

База постоји, Лазићу, Берону и Стратосу нови уговори под хитно, шта са Фајеом и Регландом? Време је за ревизију уговора појединих играча, отварање планова за лето и припрему ростера за сезону препуну изазова! Али прво Суперлига. . .

Кошарка 23.04.2019 | 22:45
Прича: Звездин пројекат - Евролига 2019/20!
"...И феел девотион..."

Тактови добро познате мелодије прострујали су кошаркашким бојним пољем у срцу Палилуле док су кошаркаши Црвене звезде славили победу над екипом Будућности у нимало пријатној финалној серији, четврту клупску титулу шампиона Јадранске лиге и оно најважније - повратак у европску кошаркашу елиту!

Црвена звезда ће у сезони 2019/20 бити члан Евролиге као актуелни првак регионалног такмичења, заједно са још 17 клубова, од чега су имена њих 14 већ позната. Еуфорија због тријумфалног завршетка мисије трајаће данима, можда и седмицама, али у редовима новог-старог шампиона нема ни места, ни времена за опуштање, иако је Милан Томић својим играчима дао мало одушка. Прво у једном београдском ресторану у ноћи после мајсторице, а онда и дан касније... 

Колико већ од среде клуб ће отворити бар прву страницу толико чеканог пројекта "Евролига 2019/20", започети припреме за повратак на велику сцену и сређивање ростера. Као и у сваком прелазном року, Црвена звезда има јаку базу младих играча, што ће бити случај и за онај који тек предстоји. 

У овом тренутку активне вишегодишње уговоре имају Алекса Раданов, Огњен Добрић и Бориша Симанић (сви до јуна 2020), те Дејан Давидовац, Немања Ненадић и Душан Ристић (сви до јуна 2021), па у овом сектору не би требало да буде већих недоумица. Раданов и Ненадић вероватно ће добити већу минутажу у Суперлиги и коначно могућност да се разиграју. Далеко је причати из ове перспективе каква из судбина чека по завршетку домаће лиге, али не треба искључити могућност селидбе на ново каљење... Ристић је прошао дуг и тежак период адаптације на европску кошарку и није много играо, али је показао да има перспективу да буде у ростеру Звезде и у Евролиги. Дугорочно је везан за Црвену звезду, а Томић ће му извесно дати много више простора за игру у „домаћици“.

Дејан Давидовац, Огњен Добрић и Бориша Симанић такође су мирни, а као момци с већ позамашним искуством у Евролиги и Еврокупу, могли би да добију и веће улоге у наредном периоду. Поготово јер су били једни од главних именилаца тек оверене титуле у Јадранској лиги. То се највише односи на Симанића, који је одавно виђен као велики клупски пројекат јер важи за једног од најталентованијих кошаркаша своје генерације. Умео је на моменте да заблиста пуним сјајем, што је учинио и у јучерашњој мајсторици, а с добрим радом током лета могао би да постане чак и први крилни центар тима. Наравно, ако Црвена звезда у међувремену не одлучи да уновчи таленат момка који ће можда бити изабран на овогодишњем НБА драфту. 

Што се тиче остатка екипе, ситуација је прилично шаренолика. Џо Регланд има важећи уговор до јуна, с тим што клуб држи опцију аутоматског продужетка на још годину дана. 

"Регланд је изгурао шест месеци, играо је феноменално. Када немаш таквог играча, сви су дошли ближе један другом и схватили су сви да морају више да дају. Понашали смо се на терену као што треба да се понаша једна евролигашка екипа", изјавио је Томић на конференцији за медије по освајању титуле. 

Некадашњи играч Локомотиве из Краснодара имао је својих блиставих и нешто слабијих момената, често му је форма варирала и у неформалним кошаркашким круговима важи за "МВП првог дела сезоне", чији сјај касније бледи. Питање је, опет, да ли су и колико оправдане приче о томе да ли би Црвена звезда играла овако добро кроз плеј-оф и с Регландом у ростеру. Чињеница је да је Регланд одскакао од екипе по индивидуалном квалитету, али и да је знао да се уплете у беспотребна солирања и често грешке у низу, али је и даље појединачно најбољи играч у Звездином тиму. Уз још једног правог организатора игре можда би подигао лествицу више, а у Црвеној звезди ће и те како водити рачуна о стању на тржишту, које је све сиромашније и нема много добрих плејмејкера и центара скромнијих финансијских захтева. 

Када се враћао у Звезду прошлог априла Филип Човић потписао је само краткорочно. У међувремену га је продужио, али нема званичних података о трајању, иако се незванично може чути да је до лета. Искусни плејмејкер дуго је био оспораван, али је прирастао за срце чак и најтврђим критичарима после свега што је показао у плеј-офу. То се осетило и у аплаузима које је добио током синоћње доделе пехара.

Тренер Томић је признао да је лично желео да Човић остане и веровао је у његов квалитет, мада је у магли да ли је све досад приказано довољно за останак у тиму који ће се такмичити у Евролиги? То је на управи да одлучи, а много тога зависиће и од Регландове будућности. 

Марку Кешељу сарадња са клубом истиче за два месеца. У Звезди је лани остао на изричити захтев Милана Томића, али непознато је да ли ће то бити случај и после спуштања завесе на Суперлигу. Његова улога често је била недефинисана, имао је неколико добрих наступа, али је углавном био замена повређеним саиграчима у ростеру. Стратос Перпероглу у срцима навијача има посебно место и ма шта одлучио прекаљени грчки ас, ту ће и остати. Вероватно би сви на Малом Калемегдану волели да им Перпероглу остане јер би својим немерљивим знањем у одређеној минутажи имао своју ролу и могао да утиче позитивно на екипу током евролигашких и изазова у Јадранској лиги. 

Човек који је решио практично све велике утакмице морао би да продужи останак. Милан Томић у њега верује, саиграчи га обожавају и енигма је само - да ли он жели да продужи останак у Београду? Треба узети у обзир и то да ће Перпероглу у августу напунити 35 година, па је нејасно и колико у њему још има жара да се бори у ТОП кошаркашком такмичењу?

Сваки пут када се приближава крај уговора капитена Бранка Лазића воде се полемике - да ли је време за растанак или не? Највернији војник Црвене звезде и син који је ту од 2011. требало би по слову здравог разума да добије продужетак, јер је његово присуство у тиму од огромног значаја и сви у њему виде симбол капитенског позива, уједно је и човек с убедљиво највише титула у историји Црвене звезде (13). Папир који је потписао 2017, када је постао капитен Звезде уместо Луке Митровића и досад урадио много тога.

"Људи попут Лазића вам увек дају додатну енергију да играте што бољу одбрану. Човече, он игра тако добру одбрану! Када видите њега, онда и ви играте јаче и више. Обожавам да играм са њим. Одбрана осваја титуле", изјавио је Мо Фаје синоћ за МОЗЗАРТ Спорт током славља у клупској свлачионици. 

Лазић и Звезда су одавно нераскидив спој и та сарадња би морала да се настави. Вероватно на одушевљење свих у и око клуба. 

Мохамед Фаје је у овом тренутку велика мистерија. Сенегалац је боравак у тиму започео у јаком тону, био један од водећих играча у АБА Суперкупу, те првом делу и показао се као врло користан играч у обе фазе. Али док је форма целог тима тек почела да пада, он је нестао с мапе. Имао је проблема с повредама, што је Бориша Симанић искористио да коначно експлодира у сениорској конкуренцији, али се пред крај опет вратио, подигао ниво и био јако важан фактор овог финала. Он је сам признао да би волео да остане и заигра у Евролиги и његов квалитет није споран када је у оптималном стању. Упитне су оне "рупе" које су биле приметне, а које се не трпе у елитном такмичењу и поготово у одбрани титуле. Он ће у септембру уписати 34. годину, а треба видети и шта ће бити с Боришом Симанићем и какву ће му функцију у тиму наменити Томић.

Ако бисте просечног навијача Црвене звезде питали кога треба потписати на дужи период, већина би вероватно гласала за Билија Берона! Сезону великог пробоја амерички шутер искористио је на прави начин, што му се вишеструко исплатило. За њега су чуле шире народне масе, о његовим играма се причало током Еврокупа, а тек ће се говорити после добрих рола против Будућности и Партизана. 

Пошто има споразум до краја Суперлиге, али и опцију аутоматског продужетка на још годину, Црвена звезда свакако треба с Бероном да размотри опцију потписивања нове сарадње, која би имала другачију дефиницију трајања и вероватно увећање плате. Ако је неко то заслужио онда је то Били Берон. Звезда не би смела да га изгуби ни по коју цену...

Случај Мајка Цирбеса можда је и највише поларизовао кругове око и унутар клуба. Дуго је на име старе славе и неких лепших времена Немац крцкао стрпљење и поверење стручног штаба и публике, која је знала да му буде потпора и подршка у тешким данима, али је он знао ту помоћ тврдоглаво да одбије, због чега је морао на двонедељно "хлађење". И поред тога Милан Томић није дизао галаму, а у јавности су се појављивала разна имена која би могла да га замене, а најчешће је то био Огњен Кузмић. Цирбес је и по повратку у ростер дуго тражио себе, али је успео да се пронађе за најважније утакмице и делимично је личио на оног човека који је доминирао рекетима у свом првом мандату у црвено-белој опреми, када је био можда и међу пет најбољих центара Европе. 

Његов пут са Црвеном звездом могао би да се заврши на кроз два месеца, када му и званично истекне уговор. После неколико добрих партија у полуфиналу и финалу Јадранске лиге, можда би могао да убеди одговорне у клубу да му пруже још једну шансу, али ако се на хоризонту буде указала нека велика прилика, прилично је извесно да ће бити замењен. 

Разлог зашто је то тако јесте - Мајкл Оџо. Омиљени лик свлачионице и човек који је спаковао актуелног МВП Јадранске лиге (читај: Гогу Битадзеа) у џеп апсолутно је оправдао шефово поверење и убедио га да буде део тима и на јесен. Током наредних месеци клуб ће се  вероватно посветити темељном раду с њим како би га додатно оспособио за обављање посла у рекету, што би био огроман плус за тим. Већ је довољно физички снажан и доминантан, а с одређеним корекцијама у леђној техници и још неким центарским финесама могао би да постане озбиљна претња чак и за евролигашке центре. За Звезду је везан до лета следеће године и врло је могуће да ће ускоро добити нове папире за "жврљање".

Ускоро би у Београд требало да се врати и Никола Јовановић, тренутно позајмљени играч Трента. С обзиром на тренутну композицију екипе, мало је вероватно да ће Јовановић имати места у Звездиној постави, што би могло да значи или растанак, или нову позајмицу. 

Црвена звезда на свом радару увек држи и младе, талентоване играче из јуниорског погона, где се кале под командом Слободана Клипе. Момци попут Бојана Томашевића, Стевана Карапанџића и осталих могли би да се надају позиву у А тим...

МАЛО О МИЛАНУ ТОМИЋУ...

Вероватно би сваки тренер волео да има почетак каријере попут Милана Томића. Ако изузмемо неколико краткотрајних боравака на клупи Олимпијакоса, Томићу је ово први озбиљан, самостални посао у каријери и прву од три године уговора одрадио је одлично. Вратио је Црвеној звезди Евролигу и јадранску круну, у лигашком делу имао само један пораз, кроз цео плеј-оф три, а у досад само 13! Због слабих резултата у Евролиги и на Купу Радивоја Кораћа био је на мети критичара, па и даље има оних који мисле да Звезда са Томићем неће моћи далеко у елити од јесени. Али не треба заборавити какав је развојни пут имао, на пример, Дејан Радоњић пре него што је израстао у живу клупску легенду. Клуб га је истрпео максимално на путу до звезда, а он је верност узвратио титулама и бројним незаборавним ноћима... 

Милан Томић има велики тренерски простор за напредак, почев од најситнијих детаља у односу с медијима, до других, комплекснијих ствари, али је засигурно оправдао труд комплетне управе да га прошлог лета доведе на кормило. Тактички је надмудрио Андреу Тринкијерија и Јасмина Репешу, што му је донело први важнији трофеј откако се осамосталио. Успех му је јако пријао, што се видело и на слављеничкој церемонији, када је олабавио крагну и препустио се игри, песми, срећи...

Биће занимљиво видети како ће Томић реаговати на новонасталу ситуацију и улазак у Евролигу, али знајући да је током времена у Олимпијакосу имао могућност да сарађује с неким од највећих имена струке, сигурно ће пажљиво и темељно градити ростер, сходно жељи и финансијским могућностима. Подсетимо, Евролига од свих учесника захтева чисте банковне рачуне и бар 5.400.000 евра за буџет. 

Ростер ће вероватно опет бити пун до врха и на располагању имаће бар 15 кошаркаша. Али, о том - потом...

СУПЕРЛИГА? ДОЗВОЉЕНА СУ ЧЕТИРИ СТРАНЦА...

После 52 званичне утакмице кроз четири различита такмичења (АБА Суперкуп, АБА лига, Куп Радивоја Кораћа, Еврокуп) и укупно 39 победа, пред Црвеном звездом је следећи велики изазов - одбрана титуле шампиона Србије. Биће Милан Томић на великом задатку да екипи врати елан и такмичарски ентузијазам после испуњеног примарног циља, али екипи би довољна мотивација требало да буде одбрана пехара и освајања дупле круне, коју озбилно вреба Партизан. 

Стручни штаб ће до утакмице против Дунава на отварању Суперлиге у дворани Александар Николић (субота, 18.00) морати добро да размисли о томе којих ће 15 играча пријавити за такмичење. Најважнији детаљ јесте дозвољени број пријављених странаца. У Суперлиги дозвољено је пријавити четворицу иностраних кошаркаша, а Црвена звезда их у овом тренутку има седморицу (Регланд, Перпероглу, Фаје, Берон, Риверс, Цирбес, Оџо). 

У овом тренутку не постоји јасна идеја ко би могао да буде вишак, али узимајући здравствено стање Џоа Регланда и Стратоса Перпероглуа, да је први имао интервенцију на колену због повреде менискуса, а да је други по шампионски прстен отишао уз помоћ штака, не би требало да буде изненађење ако на листи пријављених играча за Суперлигу не буду управо они. Ради се о несумњиво јако важним играчима за цео тим. Како у клубу вешто крију њихове медицинске картоне, постоји вероватноћа да су обојица завршили сезоне, мада би за тако нешто ипак требало потражити званичну потврду на Малом Калемегдану. Све ће бити јасно ускоро...

Још један странац чија је судбина непозната је Кеј Си Риверс. Искусни Американац одиграо је врло добро у мајсторици и заслужио чак громогласне аплаузе и да му трибине скандирају "Кеј Си, Кеј Си...". Пошто је са Црвеном звездом у фебруару потписао само краткорочно, реално је да му се клуб захвали на сарадњи. Али, није немогуће да дође и до преокрета.

Упркос доброј роли у петој утакмици и одличном полувремену у првом финалном сусрету у Подгорици, Риверссе није показао као довољно стабилна опција у оба смера игре да би се са њим градила будућност у Евролиги. Мада је прирастао делу публике за срце, тако да су све карте отворене и велике су дилеме пред Томићем и његовим сарадницима. 

Није искључено да се клуб окрене евентуалном натурализовању једног странца, чиме би се донекле упростила проблематика звана - пријава кошаркаша за Суперлигу. Подсетимо, уочи Купа Радивоја Кораћа писало се да би Мајкл Оџо требало да узме српски пасош, али је та прича остала само у домену спекулација. Клуб би можда могао да отвори то поглавље још једном и покуша... 

Црвена звезда има много посла. Евролигашког посла. 

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - УГОВОРИ ИГРАЧА

Џо Регланд (јун 2019, опција продужетка на још годину дана)
Алекса Раданов (јун 2020. године)
Филип Човић (јун 2019. године - није потврђено)
Марко Кешељ (јун 2019. године)
Стратос Перпероглу (јун 2019. године)
Дејан Давидовац (јун 2021. године)
Немања Ненадић (јун 2021. године)
Бранко Лазић (јун 2019. године)
Мохамед Фаје (јун 2019. године)
Били Берон (јун 2019, опција продужетка на још годину дана)
Огњен Добрић (јун 2020. године)
Душан Ристић (јун 2021. године)
Бориша Симанић (јун 2020. године)
Кеј Си Риверс (јун 2019. године)
Мајк Цирбес (јун 2019. године)
Мајкл Оџо (јун 2020. године)
Никола Јовановић (јун 2021. године)*

Тренер: Милан Томић (јун 2021. године)

* - На позајмици у Тренту до краја сезоне

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар