Отказ Кокошкову у Финиксу!

Управа Финикс Санса уручила је отказ тренеру Игору Кокошкову и то после свега једне године сарадње.  Игор Кокошков смењен после прве сезоне у Аризони! Финикс Санси, најгори тим лиге у последњих пет година, одлучили су се да потраже новог тренера. Биће им то седми у последњих осам година.  

Кошарка 23.04.2019 | 13:15
Отказ Кокошкову у Финиксу!
Вест коју је у раним јутарњим сатима објавио познати новинар Адријан Војнаровски, испоставила се истинитом јер је касније потврдио и генерални менаџер Санса, Џејмс Џонс.

Он је рекао да му је жао што је морало да дође до раскида сарадње са српским стручњаком.

"После дугог разматрања, одличио сам да је најбоље да кренемо у новом смеру и то пре свега када је реч о позицији тренера. Желим да се захвалим Игору на његовом раду у протеклој сезони и даму пожелим успеха у наставку каријере", поручио је Џонс.

Војнаровски је претходно написао како је Финик симао план да укаже Кокошкову поверење, захваљујући бољим играма у другом делу сезоне, а Адријан је додао и да је Кокошков "цењени тренер, одличан тактичар, али ипак још једна жртва станих промена у Финиксу".

Као један од кандидата да наследи Кокошкова помиње се Монтој Вилијамс, помоћни тренер из Филаделфије.

Игор Кокошков  није више тренер Финикс Санса.

Генерални менаџер организације из Аризоне, Џејмс Џонс, саопштио је америчкој спортској јавности да је 47-годишњи српски стручњак смењен после прве самосталне сезоне на клупи неког НБА тима и да ће Санси потражити новог тренера, четвртог од одласка Џефа Хорнасека 2016. године.

Санси су Ерла Вотсона сменили после 118 утакмица (33-85, 28%), Џеја Тријана после 79 (21-58, 26,6%), а Кокошкова после 82 меча у сезони 2018-19 у којој су само два "дављеника" са Истока имала лошији скор од Финикса (19-63, 23,2%).

То су Њујорк Никси и Кливленд Кавалирси, са две победе мање.

Наредни тренер Санса биће њихов седми у последњих осам сезона.

Водећи новинар мреже ЕСПН, Адријан Војнаровски, објавио је да ће власник Финикса, Роберт Сарвер, покушати да убеди асистента у стручном штабу Филаделфије Севентисиксерс, Монтија Вилијамса, да уместо Лос Анђелес Лејкерса изабере његов тим и опроба се у раду са веома талентованом поставом која би од наредног драфта могла да буде јача за колеџ сензацију, Зајона Вилијамса или, бар, Џа Моранта.

Џонс је лепим речима говорио о Кокошкову, првом тренеру у историји НБА лиге рођеном ван граница САД, али и навео да су Санси одлучили да потраже ново решење. 

Пре годину дана, у сличном маниру као сада са Монтијем Вилијамсом, борд власника и директора Санса пронашао је Кокошкова у стручном штабу Јуте Џез и после серије разговора са Београђанином одлучио да му повери један од хронично најнеуспешнијих тимова лиге.

Кокошков је лето пре тога са репрезентацијом Словеније остварио велики успех и постао шампион Европе, потом се вратио сарадњи са првим тренером Јуте, Квином Снајдером и, на крају, прихватио неугодан посао, али се испоставило да Сарвер и његови најближи сарадници нису имали стрпљења за његов пројекат дуже од једне сезоне.

"После дуге анализе, одлучио сам да је најбоље да наставимо другачијим путем када је позиција нашег главног тренера у питању. Желео бих да се захвалим Игору на послу који је обавио прошле сезоне и пожелим му све најбоље у будућности", наведено је у Џонсовој изјави за јавност.

Финикс је прошле године први бирао на драфту и одлучио се за центра, Деандреа Ејтона.

Рачунајући од сезоне 2012/13, Санси имају скор 199-375 и заједно са Орландо Меџиком најгори су тим лиге у том периоду.

"Кокошкова сматрају супериорним учитељем игре у нападу, али је постао само последња жртва састава у ком не постоји плејмејкер и организације која се претворила у гробље тренера", написао је Војнаровски у јутрошњем тексту посвећеном Сансима, подсећајући да је Србин почео 36 утакмица ове сезоне са тројицом "рукија" у стартној петорци.

Поређења ради, други би у тој категорији били Атланта Хокси који су једини још почињали са тројицом играча "са прве године", али свега четири пута.

Кокошков је, поред проблема са повредама најважнијих играча, током сезоне имао проблем и са недисциплином, а прва звезда екипе у два наврата јавно је изражавала незадовољство и начином на који наш тренер води тим и атмосфером у свлачионици. Реч је о шутеру Девину Букеру.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар