Четврти "Јахорина економски форум"

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић отвориће данас дводневни "Јахорина економски форум" под називом "Економија новог доба - иновације, дигитализација и комуникационе технологије као база економског развоја".

Република Српска 23.04.2019 | 07:45
Четврти "Јахорина економски форум"
Овогодишњи четврти "Јахорина економски форум" Цвијановићева ће отворити у 10.00 часова, док је у 10.45 планирано обраћање предсједника Владе Србије Ана Брнабић о значају иновација за привредни развој.

Циљ скупа, који организује Удружење економиста Републике Српске "Свот" у сарадњи са Савезом економиста Србије, јесте да укаже на значај окретања дигиталној економији и развоју информационо-комуникационих технологија, односно четвртој индустријској револуцији.

Најављено је да ће дводневном скупу, осим Цвијановићеве и Брнабићеве, присуствовати и предсједник Владе Српске Радован Вишковић, многи министри и други званичници, представници институција, пословне и академске заједнице и бројних реномираних домаћих и страних компанија.

У раду Форума ће првог дана учествовати министар финансија Републике Српске Зора Видовић, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић.

Међу учесницима Форума су и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, помоћник министра за пољопривреду, прехрамбену индустрију и рурални развој Зоран Малетић и помоћник министра за научнотехнолошки развој Синиша Марчић.

Током скупа биће одржан низ панел-диксусија, а једна од њих планираних за први дан од 13.45 до 15.00 часова биће и онај о теми "Актуелни трендови у енергетском сектору" на којем ће учествовати Ђокић, као и в.д. генералног директора "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић.

Централна панел-дискусија о теми "Како креирати амбијент потребан за развој иновационих компанија" најављена је за 16.30 часова, а очекује се излагање и Рајчевића.

Од 17.45 услиједиће панел-дискусија посвећена образовном систему у 21. вијеку на којој ће се обратити и помоћник министра за научнотехнолошки развој Синиша Марчић.

Такође, у 17.45 часова почиње и панел-дискусија "Дигитализација, пореске управе - докле смо стигли" на којој ће Видовићева говорити о ефектима које дигитализација има на јавне приходе, као и плановима ресорног министарства и Владе Српске за даљу дигитализацију у фискалној области, саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.

Други дан Форума започеће у 9.00 часова презентацијом иновација компаније "Колектор ЦЦЛ Бањалука" на којој ће протоколарни говор одржати Петричевић.

У 13.00 часова биће одржана панел-дискусији "Премијер са привредницима" на којој ће предсједник Владе Српске Радован Вишковић говорити о приоритетима и циљевима економског развоја. Овом панелу присуствоваће, између осталих и Петричевић.

Званично затварање Форума планирано је у сриједу, 24. априла, у 14.15 часова.

Извршни директор Удружења економиста Републике Српске "Свот" Саша Грабовац изјавио је Срни да ће четврти "Јахорина економски форум" бити најквалитетнији до сада када је ријеч о учесницима.

"Циљ форума је да, прије свега, носиоцима најодговорнијих функција у власти, пословној заједници и компанијама укаже на значај праћења трендова и наш заостатак за трендовима у свијету. Треба нам повезивање информатике и индустрије на све могуће начине и ако не ухватимо прикључак у најскорије вријеме, посљедице по нашу економију и цијело друштво биће несагледиве", сматра Грабовац.

Извор: Срна

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ЗНАЊЕ

23.04.2019 06:14

Ове ће бити једна од празних прича на рачун трошкова државе односно грађана Републике Српске. Нека само неко сабере путне дневнице и друге тршкове превоза па ће видјети да би се могао направити озбиљан развојни пројекат. На форуму ће бити само квази стручњаци и квази универзитетски професори који ће подржати све что каже неуки предсједник Републике Српске и покорни министри. Кад је у питању дигитализација, данас је сваком постало јасно да је то један од најефикаснијих механизама за брзо богаћење појединаца путем дигитализације послова у јавном сектору. Иста ситуација је и са енергетиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.04.2019 07:58

Управо вријеме а синоћ убијен један од биснисмена.

Name

Да

23.04.2019 10:40

Па све је супља прица,инаце,ово је у функциЈ оног Додиковог сина и проинтер,јер видим она неки Тадиц ваља глупости,омогуците пољопривредницима замјену старе механизације,мозе и без сензора,и ријесите проблем убистава!

Name

отац

23.04.2019 08:31

Не знате стари дио економије а то васе ново доба је да се све висе краде .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

23.04.2019 08:43

Скупе се ОНИ да договоре талове. Од струке и знања ту нема ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поточић

23.04.2019 08:47

Струја це ове године бити јефтинија 124%

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

23.04.2019 12:57

Еее,грехото,ви и васе дискусије и панели,све пропада,све у црно зависе,покрадосе,експерти за пљацку,рогаљи једни неписмени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

23.04.2019 13:23

Влада РС о дигитализацији, а РС (и БиХ) једина у Европи нема електронски потпис, ниједну финтецх (дигиталну) банку, док једносалтерски систем регистрације фирми јос увијек не функционисе у потпуности (нема онлине регистрације), а и 4Г мрезу смо добили јуце, уствари јос нисмо, док у Европи и свијету вец прелазе на 5Г мрезу. Ми смо изгледа осудјени на салтере и мотику.

ОДГОВОРИТЕ