Хаос, кашњење, па демолирање са +43! Звезда опет у ЕЛ!

Евролига поново у Београду, Звезда вратила круну у финалу које се умало није одиграло! Црвена звезда играла у НБА ритму и самлела Будућност, која поново није личила на евролигашки тим. . .  Хаос, инциденти, прекид – Звезди титула и Евролига са 43 поена разлике! Кошаркаши Црвене звезде су освојили шампионску титулу у АБА лиги победом над екипом Будућности у петом мечу финалне серије плеј-офа резултатом 97:54.  Звезда доминантно до титуле и Евролиге! У "мајсторици" финала АБА лиге, чији почетак је каснио 57 минута због упада навијача на терен, постојао је само један тим!

Кошарка 22.04.2019 | 22:00
Хаос, кашњење, па демолирање са +43! Звезда опет у ЕЛ!
Утакмица која је требало да почне у 19.00 је стартовала са готово сатом закашњења, пошто су играчи гостујуће екипе напустили загревање јер им група навијача Звезде није дозволила да приђу обручу, а потом су им “окупирали“ и клупу.

Нешто пре 20.00 је стартовао меч и одмах је било јасно да се домаћи тим боље снашао у целокупној ситуацији, иако је прва деоница завршена у каквом-таквом егалу, са пет поена вођства на страни Звезде.

Утакмица је практично завршена до краја полувремена, домаћи су на крилима Борише Симанића доминирали под оба обруча, а о правом односу снага више од резултата говори чињеница да су гости после 20 минута имали тимски индекс -1, док су играчи Звезде за то време скупили 62 тимска индексна поена.

Са 26 поена предности је Звезда отишла на велики одмор, Будућност ни у једном тренутку није показала ни назнаку екипе која је спремна да смањи разлику, па је она у последњој деоници достигла и 44 поена.

Најефикаснији у редовима победника био је Кеј Си Риверс са 21 поеном, од тога пет тројки из осам покушаја, Бориша Симанић је остао на 10, колико је имао и на полувремену, а Мајкл Оџо је уписао идентичан број поена.

Истакли су се Филип Човић са 9 поена и 9 асистенција, а сјајне партије, иако се то не види у статистици, пружили су Дејан Давидовац и Мохамед Фаје.

Вреди истаћи и да је Звезда највећу предност стекла у моментима када је на паркету играла без класичних плејмејкера и центра, са Фајеом и Симанићем на местима под обручем, те Добрићем, Давидовцем и Риверсом на спољним позицијама.

У тиму Будућности нема играча вредних помена, најефикаснији је био Норис Кол са 9 поена, колико је имао и на полувремену, Едвин Џексон, Дејвид Вилијамс, Гога Битадзе и Немања Гордић су убацили по 7.

Изабраници тренера Милана Томића су сјајно шутирали - 17/27 за два поена, 16/32 за три, уписали су 27 асистенција.

На другој страни, Будућност је убацила свега 11 од 39 шутева за два поена и 6 тројки из 23 покушаја, уз свега 9 асистенција, а на крају, Звезда је имала индекс корисности 124, док су играчи Будућности сакупили свега 27 поена.

Црвена звезда је четврти пут у историји првак региона, али за разлику од 2015, 2016. и 2017, када је славила у Загребу и у Сремској Митровици, сада је имала то задовољство да посао доврши, у великом стилу, у својој кући!

Црвено-бели су у "мајсторици" финала плеј-офа АБА лиге били разиграни и распуцани, а досадашњи шампион, Будућност, била је конкурентна само у првих 12 минута.

На крају, Црвена звезда - Будућност 3:2, после невероватних 97:54 (18:13, 29:8, 27:16, 23:17) у мечу одлуке.

Претходне четири утакмице такође су припале домаћим тимовима. У Београду је било 91:72 и 107:69, а у Подгорици 80:72 и 84:80.

Као што је познато, црвено-бели су до трона стигли без Џоа Регленда, као и Стратоса Перпероглуа, који се повредио током другог меча.

Звезда је погодила 16 тројки из 32 шута, а најефикаснији је био Кејси Риверс са 21 поеном.

Сјајно су играли и Бориша Симанић, који се на најбољи начин препоручио НБА скаутима пред јунски драфт, затим и Мохамед Фаје, Били Берон, Филип Човић, Огњен Добрић...

Сенку на ову "мајсторицу" свакако бацају велики навијачки инциденти - несумњиво, одмазда за оно што се у среду дешавало у "Морачи" - због којих је почетак меча каснио безмало сат времена.

Тужно је што су такве сцене виђене у самој завршници такмичења које представља кошаркашки "крем" еx-YУ региона и што је "глад" за победом изашла далеко изван спортских оквира, али тако је како је и не треба се много надати да ће у наредним сезонама бити другачије.

Црвена звезда је испунила циљ, Евролига поново ће се играти у Београду! У мајсторици која се умало није ни одиграла нови владар региона је у бурету барута разнео Будућност и послао кући у деловима. На Мали Калемегдан стигла је четврта шампионска круна намењена прваку Јадранске лиге, а главни град Србије поново ће угостити европску кошаркашку елиту - 97:54 (18:13, 29:8, 27:16, 23:17).

Црвена звезда је ове вреле априлске вечери поново учинила да Будућност не изгледа ни као бледа сенка сада већ бившег евролигаша и тима који се толико пута мењао током сезоне, због чега је у исти уложено много.

Ако се после уводном кварталу није могло разјаснити ко ће завршити на трону, све дилеме биле су отклоњене у десет минута праве кошаркашке ерупције Црвене звезде, после чега се није ни заустављала! Будућност је самлевена и надиграна у свим пољима и разлика је готово све време ишла узлазном путањом. У једном тренутку отишло се и на невертоватна 45 поена разлике (97:52), што ни у ком случају не представља реалну слику односа квалитета два тима.

Играо је нови шампион Јадранске лиге као навијен, у НБА ритму је провукао ривала кроз “мешалицу”, а посебну ноту комплетној утакмици дао је разбуђени Бориша Симанић. Момак који се пре само неколико дана званично пријавио за највећу кошаркашку лутрију играо је управо по укусу љубитеља најјаче лиге света. Летео је по терену, закуцавао како је желео и спустио рампу на свој обруч, због чега је посрамљен остао Ерл Кларк. Симанић је меч окончао са 10 постигнутих поена.

У таквом, готово савршеном темпу испратио га је распуцани Кеј Си Риверс, који је испунио обећање које је дао после четврте утакмице и вечерас био најефикаснији играч победничког тима са 21 постигнутим поеном. Дејан Давидовац, Мохамед Фаје, Филип Човић и Бранко Лазић направили су одличан штимунг, а Мајк Цирбес и Мајкл Оџо натерали овосезонског МВП Гогу Битадзеа да већ у првом делу скупи четири личне грешке и тако практично буде искључен из утакмице. Тако је полувреме завршено уз резултат 37:21, а Будућност је у другом периоду убацила само осам поена...

Кошаркашима Будућности заледиле су се руке и чинило се да би сваког тренутка трибине дворане Александар Николић могле да се обруше на њих. У таквим условима по поенима се једино издвајао Норис Кол с девет поена, с тим да су и његови проценти били поражавајући за играча с два НБА прстена, док су остали били далеко испод... У наставку сусрета тек за нијансу више показао је Едвин Џексон, али Будућност је била потпуно уклоњена из игре и обрисана из ове утакмице.

Звезда је победила, поново ћемо гледати Евролигу у Београду, али треба бити искрен и написати да је кошарка на простору некадашње Југославије претрпела дебакл. Све оно што се догађало у безмало три сата уочи почетка меча, укључујући и једночасовно одлагање због скандалозних дешавања на паркету током изласка гостујућих кошаркаша, заправо је само климакс свега што се дешавало протеклих десет дана. Комплетно финале, борба за титулу, Евролигу и престиж, кошарка – све је остало у сенци тешких речи, саопштења, непријатељске атмосфере и поражавајућег колективног хаоса виђеног у Београду и Подгорици...

Играчима два тима треба скинути капу. На својим леђима изнели су застрашујући притисак и практично целу серију играли у нерегуларним условима. Овако нешто, једноставно, не приличи тој прелепој игри под обручима, ни такмичењу у спортском, фер и коректном тону.

На крају је добро што нико није повређен. Увреде, звиждуци, увредљиве прозивке на рачун играча постали су део свакодневног навијачког фолклора, али ових дана отишло се предалеко. Ни Београд, ни Подгорица нису се прославили као домаћини и организатори изузетно важног догађаја. Убацивање кованица, флаша, шрафова, столица, телефона, дрмање оквира заштитног тунела, ударање кошаркаша, уношење у лице и тешке речи... И на крају пљување истих као главних актера на терену, вређање њихових породица, најближих... Све су то ствари које су морале у корену да се сасеку и спрече.

Овим питањима сигурно ће морати да се позабаве челници клубова и саме АБА лиге у наредном периоду, како би се овакве сцене избегле у будућности, али било би врло ружно дозволити таквим стварима да преотму главну улогу од кошаркаша два најбоља тима у региону. Поготово од играча Звезде који су вечерас играли у НБА ритму и самлели Подгоричане на паркету Пионира, те од противника учинили да поново не личи на евролигашки тим...

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – БУДУЋНОСТ 97:54 (18:13, 29:8, 27:16, 23:17)

/3:2 у серији/

Хала: Александар Николић.

Гледалаца:7500

Судије: Саша Пукл и Марио Мајкић (Словенија), Томислав Хордов (Хрватска)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА : Човић 9 (9 асистенција), Кешељ 3, Давидовац 11, Ненадић, Лазић 5, Фаје 10 (5 скокова), Берон 7, Добрић 6, Симанић 10 (5 скокова, две блоцкаде), Риверс 21 (6 скокова), Цирбес 5, Оџо 10 (6 скокова).

БУДУЋНОСТ:  Џексон 7, Кол 9, Шеховић 3, Е. Кларк 2, Баровић, К. Кларк, Гордић 7, Битадзе 7, Поповић 3, Бел 3, Николић 6, Вилијамс 7

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар