ИТА: Аталанта преко Наполија према ЛШ!

Из 1 у 2 у Напуљу – велики корак Аталанте у борби за ЛШ.  Фудбалери Аталанте победили су Наполи 2:1 после великог преокрета на Сан Паолу у последњем мечу 33. кола Серије А.  Фер-плеј потез и погодак Мертенса обиљежили прво полувријеме у Напуљу, али Аталанта је у наставку голом Запате и Пашалића стигла до потпуног преокрета и четвртог мјеста на табели.  Запата се осветио Напуљу, нека се Лига шампиона заигра у Бергаму! Богиња провинције славила на Сан Паолу и изједначила се са четвртопласираним Миланом - 2:1.

Фудбал 22.04.2019 | 21:45
ИТА: Аталанта преко Наполија према ЛШ!
Домаћин је повео преко Дриса Мертенса у 28. минуту, али је доживео потоп у другом полувремену.

Гости из Бергама су нокаутирали Наполитанце у последњих 20 минута, погоцима Дувана Сапате и Марија Пашалића.

Иличић је режирао изједначење у 69. минуту, да би десет минута пре краја стрелац Сапата уписао и асистенцију на Сан Паолу.

Наполи је диктирао ритам игре, али су се домаћи играчи испромашивали под Везувом. Сјајне прилике пропустили су Каљехон, Мертенс и Милик којем је лопта заустављена на гол линији.

Аталанта се великом победом после два ремија у низу изједначила са Миланом на деоби четврте позиције која води у Лигу шампиона.

Оба тима имају по 56 бодова, али их у стопу прати Рома са 55, а борбу за елиту додатно компликују Торино са 53 и Лацио са 52 бода, пред последњих пет кола сезоне.

С друге стране, Наполи није превише угрозио своју другу позицију, јер има шест бодова више од Интера.

Српски репрезентативац Никола Максимовић је пропустио овај пораз Наполија због повреде.

У следећем колу Наполи гостује Фросинонеу, док Аталанта чека Удинезе.

Сада је свима јасно: Аталанта може до Лиге шампиона! А ако на крају и успе у томе биће апсолутно заслужено. Богиња провинције вечерас је после преокрета савладала Наполи на Сан Паолу и изједначила се са четвртопласираним Миланом на табели Серије А - 2:1 (0:1).

Екипи Ђан Пјера Гасперинија је баш у овим тренуцима била неопходна једна оваква победа, којом би показали директним конкурентима, а пре свега сами себи да су способни за велики подвиг у самом финишу сезоне.

Прво полувреме није наговештавало да би екипа из Бергама могла до драгоцених бодова, иако је прву озбиљну прилику на утакмици пропустио Алехандро Гомез. Наполи је повео из једне карактеристичне акције у 28. минуту. Малкуи је добро пробио по десном боку и на правом месту пронашао Дриса Мертенса, који је из непосредне близине матирао Голинија.

Гости нису успели адекватно да одговоре у првом полувремену, али као да су осетили да су у стању да се ухвате у коштац са противником у другом полувремену. Творац великог преокрета био је одбачени син Напуља Дуван Запата. Играч који није добио адекватну шансу на Сан Паолу вратио се у улози осветника на Сан Паолу. Прво је у 69. минуту затресао мрежу домаћих након додавања Јосипа Иличића, док је десет минута пре краја утакмице био асистент код гола Пашалића и то на мајсторски начин, оставивши лопту хрватском везисти петом.

Наполи је могао да освоји бод у самом финишу. Каљехон је у 88. минуту остао сам пред голом противника, али је његов ударац на фантастичан начин зауставио Пјерлуђи Голини. Један од кључних тренутака утакмице био је и потез Андрее Масијела, који је у 50. минуту на фантастичан начин са гол-линије скинуо већ виђени погодак Аркадијуша Милика. 

Аталанта је направила идеалан залет за реванш меч полуфинала Купа Италије против Фјорентине, који је на програму већ у четвртак, док је на путу ка пласману у Лигу шампиона очекују још оркшаји са Удинезеом, Лацијем, Ђеновом, Јувентусом и Сасуолом.

Поштење се исплатило Дрису Мертенсу, али не и Наполију.

Након што је признао да га у спорној ситуацији голман Аталанте није ни дирнуо, Белгијанац је врло брзо стигао до поготка, међутим, вођство Наполија “поништио” је Дуван Запата поготком и асистенцијом за велики преокрет Аталанте на Сан Паолу.

Сјајни Колумбијац рутински је послао лопту у мрежу послије асистенције Иличића, а потом петом асистирао  Пашалићу за побједу Аталанте против Наполија 2:1 у посљедњем мечу 33. кола Серије А.

Аталанта се тријумфом у Напуљу  бодовно изједначила са Миланом на четвртом мјесту и доказала да је дефинитивно кандидат за пласман у Лигу шампиона.

Гости из Бергама су, међутим, имали и мало среће, јер су у већем дијелу меча били у подређеном положају, па чак и морали буквално да ваде лопту из гола.

Улазак Јосипа Иличића у другом полувремену је ипак размрдао екипу из Бергама која је постала много опаснија, а у финишу чак и  имала прилику за убједљивији тријумф.

Наполи је ушао боље у меч, а велику прилику за погодак у 11. минуту  имао је Мертенс послије катастрофалне грешке Масијела када се нашао у ситуацији један на један са голманом Голинијем.

Белгијанац је у том налету пао, судија Данијеле Орсато као да је мало застао, али је Мертенс устао и показао да контакта ипак није било.

То му се вратило у 28. минуту, када је постигао погодак послије центаршута Малкија и неспретне реакције Маћинија који је можда и сам скренуо лопту у мрежу.

Могао је Наполи да дуплира вођство у 35. Минуту, међутим Голини је одбранио зицер Зјелинском, а најбољу прилику у првом полувремену гости су имали у судијској надокнади, када је Оспина сјајном интервенцијом одбранио шут Папу Гомеза, а потом ухватио лопту послије покушаја главом.

Наполи ће жалити за бројним пропуштеним приликама, посебно за оном из 50. минута када је лопта прешла линију, али недовољно за погодак.

Милик је лобовао Голинија, али је Мазијело у посљедњи тренутак избио лопту из гола, недостајало је неколико центиметара да она цијелим обимом пређе гол-линију и сат судије Орсата није запиштао.

Папу Гомез био је у новом налету у 53. Минуту, када се Оспина још једном истакао, а потом је Мертенс у два наврата могао да се упише у стријелце. Прво је умјесто да шутне несебично послао лопту за Руиза који је стао, а нешто касније сам је завршио акцију али је погодио спољни дио мреже.

Казна за промашаје стигла је у 69. минуту. Јосип иличић који је ушао петнаестак минута раније и разиграо успавану Аталанту центрирао је за Дувана Запату који не промашује са петерца – 1:1.

Колумбијац није прославио погодак против свог бившег клуба, али се побринуо да га у потпуности докрајчи десет минута прије краја.

Запата је у шеснаестерцзу петом оставио оставио лопту за Пашалића, који погађа мрежу за преокрет Аталанте  - 1:2.

Могла је Аталанта у посљедњем минуту и до убједљивије побједе, али је одлично убацивање у петерац за Иличића у посљедњем тренутку изблокирао Кулибали.

Наполи је уписао пети пораз у посљедњих девет мечева у свим такмичењима, док је Аталанта наставила серију одличних резултата.

Ово је њен пети тријумф у посљедњих осам утакмица Серије А, уз три ремија, па није ни чудо што се налази одмах уз Милан, испред Роме, Торина и Лација.

СЕРИЈА А - 33. КОЛО: 

Субота

Парма - Милан 1:1 (0:0)
/Алвес 87 - Кастиљехо 69/

Лацио - Кјево  1:2 (0:1)
/Каиседо 68 - Вињато 49, Хетемај 51/

Ђенова – Торино 0:1 (0:0)
/Ансалди 58/

Емполи – СПАЛ 2:4 (1:2)
/Капуто 22, Траоре 47 – Петања 38 пен, 61 Флокари 44, Антенучи 88/

Каљари – Фрозиноне 1:0 (1:0)
/Жоао Педро 27 пен/

Удинезе – Сасуоло 1:1 (0:1)
/Сенсио 31/

Болоња - Сампдорија 3:0 (0:0)
/Тонели 54 аг, Пулгар 69, Орсолини 83/

Јувентус - Фјорентина 2:1 (1:1)
/Алекс Сандро 37, Пецеља 53аг - Миленковић 6/

Интер – Рома 1:1 (0:1)
/Перишић 61 – Ел Шарави 14/

Понедељак

Наполи - Аталанта 1:2 (1:0)
/Мертенс 28 - Запата 69, Пашалић 80/

ТАБЕЛА: Јувентус 87, Наполи 67, Интер 61, Милан 56, Аталанта 56, Рома 55,Торино 53, Лацио 52, Сампдорија 48, Каљари 40, Фиорентина 40, Сасуоло 38, СПАЛ 38, Парма 36, Ђенова 34, Болоња 34, Удинезе 33, Емполи 29, Фрозиноне 23, Кјево 14*.

НАПОМЕНА*Италијанска фудбалска федерација казнила је Кјево одузимањем три бода.

Извор: мондо.ба/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар