"Алумина" под присмотром

Према нашим сазнањима покренут је механизам ''4. Директиве о спречавање прања новца и финансирања тероризма широм ЕУ'' (4тх Анти-Монеy Лаундеринг Дирецтиве - Превентинг монеy лаундеринг анд террорист финанцинг ацросс тхе ЕУ) и ангажован је посебан тим финансијских форензичара у случају "Батагон - Алумина" с акцентом на "крупне рибе".

Република Српска 22.04.2019 | 21:19
"Алумина" под присмотром
Замислите, фабрика Алумина Зворник има синдикат! И тај синдикат се огласио поводом ''рјешења зворничког Основног суда којим се Фабрика глинице “Бирач” обавезује да фочанској фирми “Павгорд” плати више од 122 милиона КМ, а да се извршење овог потраживања спроводи преузимањем фабрике “Алумина”''.

хттпс://www.цапитал.ба/синдикат-алумине-погубно-рјесење-суда-у-зворнику/

Рјешење активирано у петак, 19. априла у пет до петнаест часова, непосредно пошто је Далибор Матић обавестио Владу РС да је трансферисан новац за куповину потраживања Владе РС и по том основу за преузимање Алумине.

Исти тај Синдикат није се оглашавао поводом вишемесечних натписа с јасно презентованим доказима да Батагон нема пословне референце, финансијска средства и било какво упориште за куповину потраживања Фабрике глинице у стечају. Односно, Далибор Матић има исте референце за куповину Алумине, као и онај лик Драган Торбица из хумористичке серије Државни посао коју годинама емитује РТВ Нови Сад.

Јавност је преко посланика СДС у НС РС Небојше Вукановића и његовог јављања из швајцарског градића Цуга била у прилици да уживо види ту канцеларију из које се купује Алумина.

Такође, сви који су пратили заседања НС РС могли су такође да виде сторију о ''лажном мужу'', ''лажном бизнисмену'' и ''лажном власнику'' Батагона, јер у Трговачком регистру те фирме у Цугу, он није уписан.

На медијима се Далибор Матић не појављује, већ се достављају саопштења која неко пише.

Грађани РС били су такође у прилици да у ТВ преносу виде потпредсједницу Владе РС Сребренку Голић како објашњава да Влада није провјеравала Батагон и да њу не интересује ко је власник те фирме:

''Нисам истражни орган и нисам то истраживала, нити је Влада Српске улазила у то“, казала је Голићева.''

<а хреф="хттпс://www.ртвбн.цом/3948779/продају-алумину-неким-разбојницима-">хттпс://www.ртвбн.цом/3948779/продају-алумину-неким-разбојницима-

<а хреф="хттпс://www.цапитал.ба/влада-рс-признала-батагон/">хттпс://www.цапитал.ба/влада-рс-признала-батагон/
 
Госпођа Голић је признала оно што јавност РС већ дуго зна, а то је да интересне комбинације, укључујући и криминал, нису предмет рада истражних органа. Уосталом, то је очигледно демонстрирано у трагичном случају убијеног Давида Драгичевића. Демонстрира се ових дана и у актуелном случају нове препродаје концесије ХЕ Бистрица, са извлачењем државног новца за Додикове пријатеље. (Српска дала Чичићу „ХЕ Бистрица“ за 6,8 милиона, сад купује пола за 10,6 милиона КМ)

<а хреф="хттпс://www.цапитал.ба/калдера-продао-српској-хе-бистрица/">хттпс://www.цапитал.ба/калдера-продао-српској-хе-бистрица/
 
И поред упозорења шефа посланичког клуба СДС у НСРС Миладина Станића, да се тако не продају ни семенке на пијаци, Влада РС је продала Алумину Батагону.

<а хреф="хттпс://новиглас.инфо/2019/03/25/свајцарска-компанија-откупила-потразивања-рс-у-фабрици-бирац/">хттпс://новиглас.инфо/2019/03/25/свајцарска-компанија-откупила-потразивања-рс-у-фабрици-бирац/ 

Додуше, било је то уз доста натезања око плаћања. Најпре је Далибор Матић тражио одлагање, а пошто га није добио, нашао је спонзоре да премости рок плаћања с обећањем брзог враћања дуга из пословања Алумине.

И тако је, што су рекли Американци, ''пуцао у своју ногу'', али не само своју.

Активирањем финансијских средстава у износу 43 милиона КМ купују се потраживања Алумине. Међутим, шта је са осталим уговорним обавезама Батагона према Влади РС које подразумевају  инвестиције преко 150 милиона КМ у разне секторе. Да ли ће у случају њиховог неиспуњавања бити раскинут Уговор, или су оне стављене у Уговор тек тако, само да би се елиминисала конкуренција, а после ће то бити неиспуњено, и без икакавих консеквенци.

Друго питање је много озбиљније.

Извршена финасијска трансакција аутоматски активира међународну истрагу о пореклу новца и легалности његових токова. Поред истражних радњи, под лупу су стављена сва лица која могу да буду директно или индиректно повезана са куповином потраживања Алумине.

Према нашим сазнањима покренут је механизам ''4. Директиве о спречавање прања новца и финансирања тероризма широм ЕУ'' (4тх Анти-Монеy Лаундеринг Дирецтиве - Превентинг монеy лаундеринг анд террорист финанцинг ацросс тхе ЕУ) и ангажован је посебан тим финансијских форензичара.

Други ниво провере спроводе прекоморски истражитељи, са посебним акцентом на тражење ''лепљивих прстију'' политичке елите РС, посебно репрезената РС на државном нивоу БИХ. Они, баш као и Срби, имају пословицу да ''риба од главе смрди''.

То идејног вођу операције Батагон, Милета Матића, много не брине. Његове комбинације су више уздрмане новим активирањем суда у Зворнику, на наплати потраживања која су направили ''Литвански бандити''. А ти Литвански бандити су за пљачкашку операцију из 2013, имали обезбеђене потписе Соње Рубеж и садашњих чланова Управног одбора Алумине Радислава Филиповића и управо Милета Матића, који су данас кључни инсајдери Батагона у Алумини. 

Већ су обезбедили канцеларију и за будућег члана Управног одбора, Далиборовог оца који треба да са дугогодишњим пословним искуством таксисте из Осмака, поведе 1600 радника Алумине у светлу будућност.

Нови изазови поново су удружили Милорада Мотику и Милета Матића. Сада се из Алумине очекује повратни удар на оне који су наводно ''преузели'' потраживања од Литванских бандита. Тај удар има више нивоа:

- Писма Влади РС, Милораду (Додику) и Жељки (Цвијановић) о новој неправди и безакоњу

- Активирање синдиката Алумине који се традиционално оглашава само онда када су нарушене пословне комбинације (махинација) Милета Матића

- Правно ангажовање и медијски иступи виспреног адвоката Владимира Милошевића, правног заступника Алумине и рођака Милета Матића

Све у свему, направљен је рачун без крчмара на свим странама. Сада се очекује конфликт који оптерећује Додика због неиспуњеног договора према Стевановићу и Павловићу, када су владиним авионом ишли у Каунас да ''спасавају РС'' и ''купују'' потраживања литванске Укио банке. Са друге стране, ни Батагонова куповина Алумине није прошла без његове подршке или ''дила''.

О томе сведочи податак да је премијер Вишковић апсолутно против операције Батагон, како лично, тако и због оштрог противљења бившег послодавца Рајка Дукића. Није тешко погодити који ауторитет је једино могао да обезбеди његову потпуну кооперативност.

Добар доказ је и Сребренка Голић са одбраном њој непознатог Батагона. Како је опште познато да на њеној скали вредности најпре иде Додик и сасвим је извесно кога је заступала у НС РС.

На крају, можда из тог галиматијаса са пљачкашком позадином изађе и нешто добро за РС.

Очигледно је да ће конфликт моћи да буде разрешен тек уз асистенцију страних истражитеља. Према нашим сазнањима они раде. Охрабује и чињеница да нису затражили сарадњу Драгана Лукача и његовог министарства. Исто тако охрабрује и нови закон којим се Србија обавезала да изручи своје држављане САД, на основу захтева за учињени криминал после 2004.

Ко познаје Американце, зна да они нису тражили активирање овог закона без основа. Исто тако, познато је ко све од функционера РС има држављанство Србије и поприличну имовину у Београду.

У закону који је Народна Скупштина Србије потврдила почетком 2019, стоји:

''Према овом, новом уговору стране уговорнице се обавезују да ће, под условима предвиђеним овим уговором, на молбу изручивати једна другој лица која се гоне због кривичног дела, односно ради изрицања или ради извршења изречене казне, за кривично дело за које се може вршити изручење.

Изручење ради кривичног гоњења дозволиће се само за кривична дела за која је, како према праву државе молиље, тако и праву замољене државе, прописана казна затвора дуже од једне године или тежа казна.''

Кладионице још не примају уплате за име прве особе која би могла да буде изручена према овом закону. Можда ускоро почну?

(БН)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Никола

22.04.2019 19:26

Опа Ђурђа...све јасно као дан!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Везе нема

22.04.2019 20:05

Додик гарант везе нема о свему.Дје ће он с јавном кућом пословати.На пијаци да ал' с јавном куцом не!?

Name

Лудница

23.04.2019 07:37

Ста је ово.Кад су Литванци крали Европа није присматрала.Само нам Мицка присматрају.

Name

Ре

23.04.2019 08:31

И сада су ,,Литванци“. Не мути воду и одакле онда знаш да је Мицко у питању. Покуше да жртвују РС и плашим се тога. Око Алумине је све јасно, ал докле ће банда која је све то радила сједети у управним одбора? Изнешене су милијарде у сиве зоне и новац из РС се само одлива каналима, док ми живимо од кредита и пореза.

Name

Батагон (БГ)

23.04.2019 08:58

Напред омладинци!

Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

23.04.2019 09:30

НИКО НЕЈМА СТО СРБИН ИМАДЕ

Name

Ни...

22.04.2019 19:28

Не кажу узалуд,можеш како хоћеш,ал' неможеш докле о'ћеш!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

22.04.2019 20:00

Шта сада, засто су се задузивали засто нису плацали , мени је РАОП из Лукавице остао дузан 15 000 км то су моје плате моје паре постено зарадјене имам тузбу добијену али пара нема неки су наплатили неки нусу срамота СВАКА ЦАСТ ПАВГОРД НАПЛАТИ СВОЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха

22.04.2019 21:54

Висе је то твоје него Павгорд-во!!! Полуписмењаку дириговани

Name

РиТЕ Угљевик

22.04.2019 20:06

И РиТЕ Угљевик исто цека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андјео

22.04.2019 20:18

Само паре,паре,паре. Све лопов до лопова.Има ли и једна друга ствар о цему они размисљају? А ни овај "врх" Алумине није сјајан. Колико су аута и станова купили својим курвама по управи? Зао ми само постеног народа и добрих радника.Мозда и треба да потоне као брод због неких, да останемо без посла , да изазовемо неки мањи рат, па нека иде висе све у к....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гергелy

22.04.2019 20:37

Додо це само појацат дозу Србовања,зна она ста пали код своји поданика и ствар се брзо заборавља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.04.2019 21:52

већ је кренуо на хапyју

Name

Жана

22.04.2019 21:07

Двије вијести у једном дану,прва да су нам дјеца гладна, а друга да је опет једна у низу проневјера и мучики незаситне владајуће елите изашла на видјело.То само говори да је морал у РС вец давно постао апстрактна именица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пумпари

22.04.2019 21:21

Рудник Угљевик не ради, нема горива брука и срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

23.04.2019 01:36

цини ми се да це БиХ брзо у НАТО. Кренули су на Додика а он це и родјену матер продати ако треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У регистратури

23.04.2019 07:14

Феркоња је вец све продао!

Name

разумио

23.04.2019 09:01

Не треба само посматрати! Треба понекад и намигнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана

23.04.2019 09:33

ја и Синиша ту ништа неможемо...купила сам стан, али ако Вишко небуде радио ја сам надрљала.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

миx

23.04.2019 09:35

Па Матицу и писе неко саопстења за јавност посто је он момак који је заврсио средњу сколу у Каракају код Зворника са просјеком 2.4!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник Алумине

23.04.2019 11:46

Дигла се фрка око тог закона тј. "истраге", а то се десава стално кад неко пребацује преко 15,000 КМ са рацуна. Није то нека велика фрка нити новина, то се стално десава. Против сам продаје Алумине, цак и да је све легално, она вреди бар 2 милијарде, а продају је ни за ста. Нека муља јесте, али ово "под присмотром", сигурно је она откако је постала, јер сигурно имају веце трансакције од 15 хиљада сваки дан. Цудо не погледате да се куповина нечег плаћа, а не обецас да цес улозити у тада вец своју фирму. Као да "продас" неком своје ауто под условом да нови власник редовно сипа гориво, нема никаквог смисла. Фирма која зарадјује пола милијарде годисње могла се стварно продати за паре и ако им је вец стало да "нови власник сипа гориво редовно у своје ауто" могли су то цисто онако убацити уз уговор о продаји, а не да то буде главни договор.

ОДГОВОРИТЕ