Прича: Преломно љето за Индијану...

Добили метлу од Бостона, одлази им више од пола екипе! Серија против Бостона показала челницима Пејсерса да морају добро размислити како ће ући у следећу сезону.

Кошарка 22.04.2019 | 20:15
Прича: Преломно љето за Индијану...
Индијана је прва екипа која је испала из доигравања. Бостон је 'метлом' почистио Пејесерсе из плеј-офу у недељу увече и тако окончао пут екипе која је пре непуне две године проглашавана великим кандидатом за "ребуилдинг" екипе која је показала да су сва та предвиђања била потпуно проглашена, али и екипе која пред собом има јако тешко лето у којем ће управа имати пуно посла.

Када је поседњег дана јуна 2017. Индијана послала Пола Џорџа у Оклахому у замену за ВиктораОладипа и Домантаса Сабониса, изгледало је као да ће Пејсерси неколико година бити ван плеј-офа. Џорџје био последњи играч који је остао из оне екипе која је две године заредом (2013. и 2014), играла финале Истока против Мајами Хита - раније су отишли Дејвид Вест, Ленс Стивенсон и Џорџ Хил, а где се изгубио РојХиберт још увек никоме није познато. Џорџ је у тренутку одласка у Оклахому био један од најбољих играча лиге, а Тандер је у другом смјеру послао Оладипа, играча који јесте био 2. пик на драфту 2013, али који се није прославио ни у Орланду ни у Оклахоми; те Сабониса који је показао потенцијал, али се није од њега очекивало пуно тога. Њих двојица су дошли у екипу која је имала младог Мајлса Турнеа као играча око којег се може градити екипа, али не и пуно других занимљивих играча. Углавном су то били кошаркаши који су у Индијану дошли да спасу каријеру или нису уопште желели да буду тамо, али су морали. Није изгледало као екипа која може да игра важну улогу у НБА лиги.

Али сви смо се, јер сам и ја био међу онима који им није веровао, преварили. Индијана је прошле сезоне била најугодније изненађење лиге – Оладипо је показао да су за његов застој у развоју криви тренери и околности у клубовима у којима је раније играо, а тренер Нејт Мекмилан је сјајно посложио екипу око њега. С Тарнера је скинуо притисак да мора постати франшизни играч па му је омогућио миран развој, а остатакекипе је школски лепо посложен. Тадеус Јанг је донео ветеранску присутност под кошевима, Дарен Колинос исто то на позицији плејмејкера, а посебна прича је Бојан Богдановић. Хрватски репрезентативац је у ранијим епизодама у Бруклину и Вашингтону показао да и те како јесте НБА играч, али смо га до Индијанесви сматрали прилично једнодимензионалним шутером. Али, под Мекмиланом је добио прилику да ради и друге ствари, разиграва, скаче, 'вуче' контре, а тренер га је системски знао одлично 'сакрити' у обрани где популарни 'Бабо' одувек има проблема. Мало по мало, и Богдановић је постао незамјењив котачић уекипи Индијане која је лани испала у првом кругу, али тек након седам утакмица против ЛеброновогКливленда.

Уочи ове сезоне сви су Индиану сматрали озбиљном екипом, а они су то и показали, посебно у првом делу сезоне када су били при врху напада. Изгледало је као да Пејсерси могу помутити рачуне четворки (Милвоки, Торонто, Филаделфија, Бостон) која је намеравала преузети трон упражњем одласком Краља у Лејкерсе, али онда се догодила Оладипова повреда. Крајем јануара он је повредио десно колено и тако завршио сезону, а с њиме су отишле и све амбиције Индијане.

Али, и без Оладипа су Пејсерси у регуларном делу сезоне показали одличне игре. Мекмилан је брзо пресложио коцкице, Богдановић је постао главни играч екипе, а све заједно је одлично изгледало на терену. Могла јеИндијана имати и предност домаћег паркета у доигравању, али их је Бостон победио у кључној утакмици итако најавио оно што ћемо гледати у плеј-офу. А гледали смо класичну демонстрацију силе – Селтикси су пуноталентованија екипа која може зауставити све карике Пејсерса који реално нису имали прилику да дођу барем до једне победе. У четвртој утакмици су били колико-толико близу, али је Бостон одиграо праве потезе сваки пут када је требало.

Управо је ова серија против Бостона показала челницима Индијане да морају добро размислити како ће ући у следећу сезону. Јасно је да су Оладипо и Тарнер главни играчи екипе и око њих треба градити остатак ростера, а добро је да обојица имају прихватљиве уговоре. Оладипо ће зарадити 21 милион долара у следећој сезони и исто толико у 2020./21., а Тарнер од следеће сезоне улази у нови, четверогодишњи уговор по којем сваке године узима 18 милиона долара. На уговору су им још Домантас Сабонис и Ерон Холидеј, обојица наруки заради, али након њх је – рупа. Свим осталим играчима уговор је практично истекао у недјељу. ОК, у игри су још Ти Џеј Лиф и Даг Мекдермот, али њих двојица нису важни фактори. Мекдермотових готово па 15милиона долара до лета 2021. су оптерећење за солари кеп.

Бојан Богдановић, Тадеус Јанг, Дарен Колисон, Весли Метјуз, Кори Џозеп и Тајреке Еванс. То су играчи око којих челници Индијане треба да одлуче хоће ли им понудити нови уговор. Места на солари кепу имају, тренутно су на око 60 милиона долара за следећу сезону, али требају да буду опрезни како ће новац потрошити.

Оно што је сигурно јесте да је Богдановић прва мета управе Пејсерса. Хрватски кошаркаш је заиста важна карика и заслужио је богати уговор од најмање 45 милиона за следеће три сезоне. Пејсерсима би тешко пало да га морају мењати јер је Хрват јако важан као издувни вентил њиховог напада којег предводи Оладипокао шутер с јако стабилним постоцима шута. Можда су мислили како ће Мекдермот, који је у НБА лигу дошао као добар шутер, преузети Богдановићеву улогу у екипи, али се ове сезоне показало како он није дорастао овом задатку.

Ако је Богдановић 'зицер' за останак у екипи, онда је око свих осталих играча мноштво упитника. Јанг има тек 30 година, али и 12 сезона иза себе. Он доноси стабилност под кошем на обе стране паркета и ако би га се могло добити за десетак милиона по сезони и то на максимално две сезоне, онда би га требало задржати. Али, с обзиром на 'километражу' коју је до сада одрадио, око њега ипак треба бити опрезан. Јангсе добро уклапа с Тарнером, али се Индијана никако не сме превише везати уз њега.

Везати се никако не сме за Колисона који је захвалан играч, али није плејмејкер плеј-оф екипе што се најбоље показало у овој серији с Бостоном. Пали су Колисону бројеви у практично свим категоријама, а никако није могао одговорити на притисак противничких играча. Како је Оладипо практично плејмејкер екипе када је на паркету, Колисон је потребан само као шутер што није лоше радио, али је питање колики ће он уговор тражити. Има 31 годину, на његовој позицији Индијана има Холидеја који је показао неке блескове и Пејсерси треба да буду јако опрезни са Колисоном.

Можда би било решење тражити неко појачање на тој позицији, а једна од идеја је Тери Розје који ће на лето бити ограничени слободни играч, али који нема будућности у Бостону ако Кајри Ирвинг остане у екипи. Розје бидонео повећање талента у екипи Пејсерса и први потез овог љета би им био да му понуде један велики уговор па нека Бостон одлучи шта ће радити са њим.

Метјуз, Џозеп и Еванс нису важни за ширу слику екипе. ОК, Метјуза би ваљало задржати, али тешко је предвидјети колико ће он тражити. Он доноси стабилност на обе стране паркета, али можда би Индијана могла подићи висину талента и на тој позицијици. На листи слободних играча на тој позицији занимљива су имена ДенијаГрина, Џеремија Лемба или Теренса Роса. Треба узети у обзир да ће, повратком Оладипа, Метјуз или његова замена пасти на позицију играча с клупе, а овај тројац би ту улогу могао и прихватити. Еванс иЏозеп не би требало следеће године бити део екипе.

Индијана заиста има пуно посла овог лета. Верујем да су Лери Бирд и екипа већ направили прве нацрте екипеза следећу сезону, а сада остаје да се види како ће се све то расплести. Помало неочекивано су добилиекипу која може бити при врху Истока. Сада је треба ту и оставити.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар