Прича: Ајакс тријумфовао за "мале"!

Требало је да прође 14 година да би се у полуфинале Лиге шампиона поново пласирао клуб изван "лига петице".

Фудбал 17.04.2019 | 22:15
Прича: Ајакс тријумфовао за "мале"!
Тиме што се први пут од 1997. пласирао у полуфинале Лиге шампиона, Ајакс је урадио велику ствар за себе, али и за милионе неутралних фудбалских навијача широм Европе и света.

Колико сте само пута последњих година чули да је Лига шампиона "досадна", јер се за трофеје "стално боре једни те исти"?

Та примедба у великој мери је била на месту, јер су се од сезоне 2004/05, када је полуфиналиста био ПСВ Ајндховен, међу четири најбоља на континенту смењивали стриктно клубови из Шпаније, Енглеске, Италије, Немачке и Француске!

Ајакс је, дакле, први који је после 14 година успео да разбије доминацију традиционално највећих и најбогатијих.

Португалци, Турци, Украјинци, Руси, једном чак и Кипрани, стизали су до четвртфинала, али ту би се њихов пут завршавао.

Шансе "копљаника" да стигну у најужи круг кандидата за титулу биле су минималне на почетку сезоне, јер јетим Душана Тадића кренуо још из другог кола квалификација, крајем јула, у исто време када је Црвена звезда играла против литванске Судуве.

За место у групној фази морао је да елиминише Штурм, Стандард и Динамо из Кијева.

Затим је заједно са Бајерном прошао групу у којој су били још Бенфика и АЕК, па у "нокаут" фази направио две сензације, избацивши из такмичења Реал Мадрид и Јувентус, након што у првим мечевима НИЈЕ победио на свом стадиону!

Ајакс је први тим у историји Лиге шампиона, који је до полуфинала стигао након поласка из тако ране фазе квалификација!

Од реформе елитног континенталног такмичења 1992. године, изван "лига петице" најуспешнији су холандски клубови са пет полуфинала (Ајакс четири, ПСВ једно).

Порто је два пута представљао Португал у самој завршници, док су Грци (Панатинаикос) и Украјинци (Динамо) по једном стигли у Топ 4, али то је било још у 20. веку.

Титуле су од свих њих освојили само Ајакс 1995. под вођством Луја ван Гала и Порто 2004. на челу са Жозеом Мурињом.

Великан из Амстердама у наредној рунди чека Тотенхем или Манчестер сити, а ко год му био противник, Ајакс је заслужио да више не буде сматран аутсајдером или "пријатним изненађењем". То је екипа која је на терену доказала да јесте материјал за највећа дела.

Остаје да се види како ће се изборити са таквом перцепцијом јавности...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар