Прича: Ајаксова дјеца...

Могу ли до краја? Ко то зна. . .

Фудбал 17.04.2019 | 21:15
Прича: Ајаксова дјеца...
Матијс де Лихт (на фотографији лево), Џоел Велтман, Дејли Блинд, Нусер Мазрауи, Дони ван де Бек (на фотографији десно).

Скоро половина Ајакове прве поставе која је вечерас очитала лекцију Јувентусу у Торину је поникла у амстердамском клубу. Коштало су клуб само оно што је улагано у њихово фудбалско образовање и развијање. Додуше, Блинд је касније морао да буде купљен од Манчестер Јунајтеда када се летос враћао у клуб.

Али, поента је да је Ајакс постао први клуб у историји европског фудбала, који је у истој сезони елиминисао Реал Мадрид и Јувентус победама у гостима. Са децом као окосницом тима. Ту су још камерунски голман Онана плаћен Барселони 150.000 евра (добро сте прочитали, не фали ниједна нула), Данац Шенедоведен за 360.000 евра, Френки Де Јонг плаћен милион евра Виљему ИИ (уз 10 одсто који су касније постали 10.000.000!), те нека скупа појачања поут Давида Нереса, Душана Тадића и Хакима Зијеха која су Ајакс заједно коштали 36.000.000 евра.

Дакле, све заједно ни половина онога што је Јувентус летос платио за довођење Кристијана Роналда. А цео тим Ајакса не зарађује заједно астрономских 30.000.000 евра по сзеони које Роналдо инкасира у Торину. Са друге страме, Јувентус вечерас није имао ниједно своје дете у тиму. Штавише, Ајакс је имао више играча из сопствене школе него Јувентус уопште Италијана у тиму.

Све  бројке и логика су говорили да Ајакс ово битку не може да добије. Баш као што ће говорити ако можда буде играо против Манчестер Ситија у полуфиналу.

„Урадили смо то поново! Било је тешко на поечтку али смо играли јако добро када се погледа цео меч. Мало је лудо што нисмо успели да искористимо неку од бројних шанси на 2:1. Да ли можемо до краја и титуле? Ко зна... Видите, сад смо у полуфиналу. И елиминисали смо два фаворита. Наредне утакмице ће бити тешке, али биле су и ове до сада“, рекао је Матијс де Лихт после победе у Торину.  

Управо два Ајаксова највредније детета постигла вечерас голове за пласман у полуфинале Лиге шампиона. Де Лихт и Ван де Бек.

"Можда би резултат 4:1 био најправеднији. Али на крају то није ни битно јер смо прошли даље. Ово је сјајна ствар за холандски фудбал и велика за Ајакс.  Биће лудница  сада. У полуфиналу смо! Људи би нам се смејали да смо ово рекли пре почетка такмичења", рекао је Ван де Бек. 

Шта би тек било да су им остали Клајверт, Класен, Давинсон Санчез, Милик који су продавани претходних година... Можда ништа од овога? Можда Де Лихт и Ван де Бек не би добили шансу... 

Каква ли би тек ово екипа била да остане на окупу наредних година? Ни то нећемо сазнати јер су неки од њих већ капарисани, а неке ће бити немогуће задржати. 

За овај тим Ајакса не постоји прошлост, нема ни заједничке будућности. Постоје само садашњост и ова сезона. 

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар