ЛШ: Невјероватни Ајакс избацио и Јувентус!

Спектакуларни Ајакс разбио Јувентус за полуфинале Лиге шампиона! Фудбалери Ајакса наставили су да бриљирају у Лиги шампиона и пласирали се у полуфинале победом над Јувентусом.  Партибрејкери из Амстердама - Ајакс срушио и Јуве! Кренули су из квалификација и стигли међу четири најбоље екипе Европе. Ајакс је ипак велика екипа којој је место у врху светског фудбала, њихово срце и избацивање Реала и Јувентуса то потврђује! АЈ, АЈ, АЈ КАКАВ АЈАКС!!! Час фудбала и у Торину, Јувентус могао да прими пет комада! Ајакс иде по пету титулу првака Европе, Јувентус неће по трећу!

Фудбал 17.04.2019 | 00:37
ЛШ: Невјероватни Ајакс избацио и Јувентус!
Ајакс је успео да победи Јувентус резултатом 2:1 на гостовању у Торину и тиме заслужи пласман међу најбоље четири екипе, после ремија од 1:1 у Амстердаму.

Највеће изненађење овосезонског издања Лиге шампиона у полуфиналу ће за противника имати бољег из дуела између енглеских клубова, Манчестер ситија и Тотенхема.

Пред почетак овог дуела свима је у глави био дуел из осмине финала, када је Ајакс поражен од Реал Мадрида на свом терену (2:1), а онда је у Шпанији разбио фаворизованог ривала и прошао даље.

Ипак, ни најоптимистичнији навијачи нису очекивали да Ајакс у потпуности разбије "стару даму" и остане на, може се закључити, само два гола на гостовању.

Почетак меча био је веома досадан. Обе екипе играле су доста резервисано, без ризичних додавања и без икаквог ритма.

Око 25 минута се играло на тај начин, а онда је у 28. минуту Роналдо разбио тишину, демаркирао се врхунски и главом сместио лопту у мрежу немоћног Онане.

Ајакс није ништа показао до тог тренутка, а није ни одмах након капитулације. Имали су напад, Зијех је шутирао и то лоше, али се лопта одбила до Ван де Бека, који се нашао један на један са Шченсним – и погодио!

Гости су изједначили и одмах искористили ту енергију како би напали ривала. Нису успели да створе ниједну већу прилику до истека првих 45 минута, али су успели да унесу немир у редове првака Италије.

Тај немир коју су проузроковали вероватно је био и кључан у наставку, јер је у других 45' на терену постојала само једна екипа – Ајакс.

Гости из Амстердама играли су бриљантно. Доминирали су на средини терена и самим тим остављали себи доста простора у последњој четвртини терена. Душан Тадић је био фантастичан и, иако није директно утицао ни на један погодак, у пар наврата поигравао се са одбраном једне од најбољих дефанзивних екипа на свету.

Прилика је било у изобљу, али не и гола. Војчех Шчесни је бриљирао на голу домаћина и у два наврата спасао своју екипу сигурне капитулације.

Ипак, ни за њега ни за Јувентус није било спаса у 67. минуту, када је 19-годишњи Де Лихт оправдао огромну цифру коју ће неко платити за њега овог лета и небеским скоком поред два дефанзивца "старе даме" закуцао лопту у мрежу.

Ајакс је имао резултат за полуфинале, а од Јувентуса се очекивало да крене да напада и дође до барем једног гола, што се није десило.

Уместо да домаћин буде тај који ће диктирати темпо и више нападати, ту улогу имали су гости. Они су наставили да играју идентично како су играли и против Реала, и у првом мечу, и после гола Роналда и на крају се може рећи да је право чудо како је Јувентус примио само два гола.

На крају, Јувентус јесте био оштећен за пенал у 90. минуту, када је лопта погодила Блинда у руку, али је тада госте погледала фортуна.

Велики је то клуб!

Иако је у 21. веку био далеко од свог највећег сјаја и изгубио је корак за најбогатијим тимовима Европе, Ајакс и даље има "срце" у корену и успео је да на понос, мало и прелепог фудбала, избаци и другог великог фаворита за освајање Лиге шампиона.

Први су тим који је скинуо "скалп" Реалу у претходне три године, а да то није била пука случајност показали су против Јувентуса од кога су били бољи и у Торину.

После "само" 1:1 из првог меча у Амстердаму, где је требало да победе, поново су се суочили са голом заостатка у Торину после поготка Кристијана Роналда (28'), да би потом режирали преокрет преко Ван Ден Бека (34') и Де Лихта (67'), док је Војћех Шченсни спасао "стару даму" и убедљивијег пораза, а већ сада се може рећи да је ова сезона за Јувентус била неуспешна...

Сви су их видели већ у финалу, али на мегдан бољем из дуела Тотенхема и Манчестер ситија иде тим који зна како се осваја ово такмичење!

ЈУВЕНТУС - АЈАКС 1:2 (1:1), укупно 2:3! 

Можда није "прштало" од шанси у првом полувремену, али видели смо висок интензитет фудбала где су обе екипе играле агресивно и без попуста за оног другог, чинило се да гол сигурно нећемо видети после индивидуалне грешке, да бисмо онда видели два.

Прво је Кристијано Роналдо у 28. минуту прву већу шансу на мечу претворио у вођство Јувентуса након катастрофалне реакције играча Ајакса на прекиду.

Један од најбољих "скакача" у историји фудбала овога пута није ни морао да скочи после центаршута из корнера Миралема Пјанића - остављено му је довољно простора да нациља лопту и са земље је спакује у мрежу Онане, док је слаба утеха била ВАР провера. Један играч Ајакса је пао у казненом простору док је ЦР7 гледао ка лопти, али га је у ствари срушио Матхејс де Лихт.

Деловало је да ће то пољуљати Ајакс, али су на још невероватнији начин дошли до гола у 34. минуту преко Донија ван ден Бека, када је заспала одбрана Јувентуса.

Био је то шут Зијеша који се срећно одбио до Ван Ден Бека, а ВАР је и овде показао да нема повреде правила, није био иза Руганија и Бонућија, па је млади холандски везиста на веома леп начин матирао Војћеха Шченсног за поравнање резултата.

Очекивало се можда да ће Јувентус офанзивније кренути у наставку, али је Ајакс још једном играо мимо свих шаблона и протокола и "заплесао" у Торину свој карактеристичан фудбал.

Играли су "на осећај" и из тога створили две велике шансе за Хакима Зијеша и Донија ван ден Бека, али је у оба наврата Војћех Шченсни извукао своју екипу када је деловало да ће лопта завршити у мрежи, док је једном помогао и Миралем Пјанић избацивши лопту пре него што је стигла до Мароканца.

Личило је на "дежа ви" из Мадрида и ту потврду добило је у 68. минуту после корнера Ласеа Шенеа када је највиши био Матхејс де Лихт и капитенски довео Ајакс у заслужено вођство.

Мало тога је показао резервиста Кен, тек у једну шансу је ушао у наставку, Кристијано Роналдо није имао довољно простора да покаже шта уме, док су "копљаници" могли да размишљају у контрама и били су успешни у једној када је Хаким Зијеш постигао прелеп погодак, али је оправдано поништен због офсајда, што је потврдио и ВАР.

Деловало је као да ни Јувентус не верује, чак ни када није готово, да може да "реши" Ајакс као што је то успео са Атлетиком, па ће се после овога упалити "аларм" у Торину.

Нешто не штима!

Инвестиција у Кристијана Роналда, који је требало да донесе трофеј Лиге шампиона, толико чекани у Торину није успела пошто је тим заустављен од далеко слабије екипе и то већ у четвртфиналу, док су Алегрију претходно били спочитавана и "само финала".

Можда је неопходна нова енергија на клупи...

Шта раде та деца, какав фудбал играју ти момци! Одакле такви храброст и ароганција да се фудбалске лекције деле Реалу у Мадриду, па вечерас и Јувентусу у Торину?! Одакле тај став да се играју фудбала против Кристијана Роналда и једне од најбољих екипа света? Да им не дају лопту, да је сакривају, да се шале са њом по шесанестерцу Јувентуса као у школском игралишту.

Ајакс је учинио Јувентус у Торину инфериорним као што одавно неко није. Одузео му је достојанство. Толико да је Јувентусова једина нада била да им судија свира пенал који су тражили у сваком контакту у последњих 20 минута. Победио га је 2:1, избацио га из трке за титулу првака Европе и да наставио пише најлепшу фудбалску бајку ове сезоне у Ебропи! Вечерас је победио фудбал. 

А могао је Ајакс макар још неколико голова да постигне. Могао је Јувентус да настрада горе него Реал у Мадриду пре неколико недеља. Још једну култну утакмицу је одиграла чудесна генерација амстердамских дечака и наставила феноменални марш ка петој титулу првака Европе. Јувентус ће на трећу још да чека... 

Истина, фалили су Јувентусу неки играчи, али у овај тим је баш због тога и толико уложено. Баш због тога је купљен Роналдо, баш због тога имају две комплетне поставе врхунских играча. И све је то било узалуд пред есенцијом фудбала са Јохан Кројф Арене. Ово вечерас је баш било кројфоски. Велики Јохан је вероватно вечерас негде горе запалио цигару, удахнуо дубоко и насмејао се гледајући како његов легат атомским фудбалом мрви Јувентус на парчиће.  
"Побеђивање је важна ствар. Али имати сопствени стил, имати људи које вас копирају и који вам се диве, то је нешто највеће", рекао је једном велики Јохан.

Ово вечерас је баш било са стилом... За полизати прсте. 

Алегри је успео да опорави Џана за меч, али је морао да састави тим без Манџукића, Кјелинија и ДагласаКосте што су озбиљни изостанци. Ипак, Јувентусова клупа је толико дугачка да је Алегри и без поменутог трилинга имао за класу јачи тим од Ајаксовог. Изненадио је са Де Шиљом на десном боку уместо Кансела, док је повратак Џана преселио Бентанкура на клупу.

На другој страни је најбитније било да се мозак тима Френки де Јонг опоравио и почео у првој постави док је суспендованог Таљафика лево заменио десни бек Мазрауи. И повредио се после десетак минута игре, па је на терен морао недовољно поуздани Синкгравен.

Колико је Де Јонгово присуство битно за Ајакс, видело се од првог  минута. Ајакс је захваљујући њему успео да уради оно што ни много јачи и скупљи тимови нису – да не буде подређен против Јувентуса у Торину. Играли су Копљаници исто оно што и пре осам дана у Амстердаму.

Сигурност у пасу, доминација у поседу, потпуно луд пресинг у појединим моментима, брза транзиција и напад са великим бројем играча. Анестезирали су Јувентус! Нису му дозволили да буде домаћин на свом терену. Играо се фудбал из амстердамске фабрике, а не онај прагматични торински у којем се више чека грешка и пукотина у игри противника, него што се ослања на своју врлину.

Сви напори Јувентуса да успостави контролу су се одбијали од Ајаксових савршено постављених линија у којима је сваки играч умео с лоптом да се ослободи притиска. Лопта је вечерас била најбољи пријатељ амстердамских дечака, лепила им се за ногу и само их није слушала када би дошли пред гол противника. Као да су гости имали играча више, тако је то деловало... Све што је Јувентус успео да створи за 45 минута игре је био корнер. Довољан за гол и вођство! Наравно, Кристијано Роналдо! Де Лихт и Велтман се нису разумели на скоку, што је Португалац искористио да главом закуца лопту у мрежу.

Из прве шансе – први гол! као у Амстердаму. Али је и одговор био као у Амстердаму. Експресан и болан за Јуве. Зијех је шутирао са дистанце, лопта закачила једног Јувентусовог играча таман тако да се идеално одбије на ногу Донију ван де Беку. Често у сенци класића Де Лихта и Де Јонга, овај момак је показао зашто је и он Ајаксово суво злато. Као да су му 31, а не 21 година је мирно, рутински и онако фудбалски како их тамо уче у тој фудбалдској лабораторији, послао лопту у сам угао Јувентусовог гола.

Очекивали су се притисак и доминација Јувентуса у другом полувремену, а да Ајакс заигра мало више резонски и каллкуланстки. Али они то не умеју! Они знају само за тај прелепи фудбал који им је у ДНК и који наређује да се противнику натрпа мрежа до врха.

Ајакс је у другом полувремену држао часове фудбала Јувентусу. Не памтимо да је неко тако понижавао Јуве у Торину као Ајакс вечерас. Да не беше тог дечачког претеривања у игри и да не беше Шченсног на голу, Јувентус би вечерас претпрео катастрофу једнаку оној Реаловој у Мадриду.

Пољак је невероватном интервенцијом једном руком извадио зицер Зијеха, потом испод пречке извукао пројектил Ван де Бека, Тадић је одигравао штикле поред скамењеног Бонућија, Јувентус није знао где је лопта... И када већ нису успели да им ушетају у гол, Ајаксови момци су решили да Јувентусу узврате на његов начин.

Матијс де Лихт, тај штопер који је залудео Европу, тај фудбалски драгуљ око којег се отимају богат и велики, вечерас је одиграо партију од 100.000.000! Не само да је као 19-годишњак маестрално командовао одбраном, носио све у дуелима – како ваздушним, тако и онима на земљи – већ је отишао и пред гол Јувентус да пресуди Бјанконерима. Овога пута ни Шченсни у којег је ушао Буфонов дух, није могао ништа...

Наставио је Ајакс и даље са својом игром. Млео је Јувентус, сакривао лопту, играо се фудбала.  

Имао је Ајакс још неколико напада да потпуно нокаутира Јуве, али ноншаланција и умирање у лепоти су их коштали убедљивије победе. Спасавао се Јувентус када је Пјанић скоро на гол линији исекао Тадићеву асистенцију, када је Зијех за мало био у офсајду пре него што је савио кифлу у мрежу Шченсног и још неколико пута...

Фудбалски шоу из Амстердама после Мадрида и Торина, следеће гостовање је заказао у Енгелској. Да ли у Манчестер или Лондону, то ћемо знати сутра вече. Уживање је загарантовано. 

ЈУВЕНТУС - АЈАКС 1:2 (1:1) - први меч 1:1
/Роналдо 28 - Ван де Бек 34, Де Лихт 67/

Стадион: Јувентус Арена. Гледалаца: 41.000. Судија: Клемон Турпан (Француска)

Јувентус (4-3-1-2): Шченсни - Де Шиљо (од 64. Кансело), Бонући, Ругани, Алекс Сандро - Џан, Пјанић, Матуиди - Бернардески (од 80. Бентанкур) - Дибала (од 46. Кен), Роналдо.

Ајакс (4-3-3): Онана - Фелтман, Блинд, Де Лихт, Мазрауи (од 11. Синкгравен, од 82. Магаљан) - Шене, Ван де Бек, Де Јонг - Зијех (од 88. Хунтелар), Тадић, Нерес.

Резултати:

уторак

Барселона - Манчестер јунајтед 3:0 (2:0) (први меч 1:0)
/Меси 16, 20, Кутињо 61/

Јувентус - Ајакс 1:2 (1:1), (први меч 1:1)
/Роналдо 28 - Ван де Бек 34, Де Лигт 67/

среда

Порто - Ливерпул (први меч 0:2)

Манчестер сити - Тотенхем (први меч 0:1)

У полуфиналу (30. април/1. мај - 7. мај/8. мај) укрштају се бољи из дуела Тотенхема и Манчестер ситија са победником двомеча Ајакса и Јувентуса, док други полуфинални сусрет чине успешнији тим из сусрета Ливерпула и Порта односно Манчестер јунајтеда и Барселоне.

Финале се игра 1. јуна на стадиону "Метрополитано" у Мадриду.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар